| |
survivor26 | 29.07.2014 14:59:43 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1903823 Od: 2014-7-11
| Jako, że dzisiejsze wnikliwe oględziny mojej dyni ozdobnej odarły mnie z resztki złudzeń i już wiem, że zamiast niej mam opętane ilości cukinii, zaczynam watek dotyczący tego warzywa, zachęcając do wstawiania swoich przepisów _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Electra | 23.12.2024 03:12:44 |
|
|
| |
Ryszan | 29.07.2014 18:29:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1904056 Od: 2014-7-19
Ilość edycji wpisu: 2 | Proszę bardzo,może zasmakuje. Bigos z cukinii 2-3średniej wielkosci cukinie 2 duże cebule 2 laski cienkej kiełbasy 3-4 dość duże pomidory papryka (żółta i zielona) 2-3 szt sól,pieprz,cukier do smaku łyżka tartej bułki(niekoniecznie) Cukinie wydrążyć pokroić w dość cienki paseczki ,włożyć do garnka podlać troszkę wodą -coby się nie przypaliła.Mieszając od czasu do czasuzagotować ąż się rozgotuje.następnie dodać obrane ze sórki i pokrojone pomidort,paprykę ,cebulę i kiełbasę dusić mieszająć od czasu do czasu aż odparuje nadmiar wody(konsystencja wg uznania albo gęściejsza albo mniej gęsta.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Zagścic można tartą bułką i zagotowć.Czas gotowania aż będzie miękka cukinia. Smacznego
_________________ Ania Moja działka |
| |
Ryszan | 29.07.2014 18:36:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1904060 Od: 2014-7-19
| Może być jeszcze dżem Cukinia,Cukier żelujący 1:1 3-4 cytryny Cukinię obrać ,wydrążyć zetrzeć na średnich oczkach tartki.Do garnka włożyć cukinię wsypać cukier żelujący sok i skórkę z cytryn(można dodac ciut imbiru) gotować 5-10 minut.W słoiki nakładać gorące.Po otwarciu przechowywac w lodówce.Smacznego
_________________ Ania Moja działka |
| |
Marzenka79 | 29.07.2014 20:23:30 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Włocławek
Posty: 425 #1904170 Od: 2014-7-18
| Cukinię mogłabym wciągać na bieżąco cały rok.Ja kroję sobie w takie grubsze plastry,sypię przyprawami-jakie kto lubi,kładę plasterek serka zółtego,na to boczuś wędzony w drobniutką kosteczkę pokrojony i tak zapiekam w piekarniczku.Obie z sąsiadką to wciągamy przy nocnych posiedzeniach na działce |
| |
survivor26 | 30.07.2014 11:47:19 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1904939 Od: 2014-7-11
| oooo...ile inspiracji! Na razie mam trzy duże do przerobienia, jakieś 20 małych rośnie, a potwór nadal wkitnie...wypróbuję zatem wszystkie przepisy _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Barabella | 30.07.2014 12:25:37 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1904974 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Pokażesz dokumentację? Uwielbiam cukinię....
Mrożony dodatek do wszystkiego (makaron, ryż, ziemniaki..
1/2 pieczarek 2 papryki czerwone 3 cebule 2 średnie cukinie
Każdą pozycję smażę osobno na oleju, a pieczarki na maśle podsmażyć. Wrzucam wszystko do miski, doprawiam mocno pieprzem, papryką słodką i solą. Formuję paczuszki i w srebrną folię zawijam i do zamrażarki. Wystarczy jakiś dodatek i obiad gotowy.
_________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
aniamania | 31.07.2014 20:50:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1906344 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | U Pati będzie klęska urodzaju! Dorzucę mój przepis.
Cukinia Piekło w gębie
2,5 kg młodych cukinii 4 łyżki soli 1,5 główki czosnku 2 łyżeczki chilli 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu Cukinię pokroić w kostkę (2x2cm), zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Wylać sok, posypać chilli, dodać posiekany czosnek, wymieszać. Olej doprowadzić do wysokiej temperatury i gorącym zalać ogórki. Zagotować ocet z cukrem i gorący wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Kłaść do słoików i pasteryzować 10 minut.
_________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
DEDE | 06.08.2014 15:02:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: R.Śl- B
Posty: 1415 #1910423 Od: 2014-7-14
| Dostałam cukinie od znajomej i nie wiem co z nimi zrobić..jako że w ogóle mi ona nie podchodzi smakowo.. Niby tyle przepisów podałyście ale nie potrafię się do niej przekonać..chyba ją komuś oddam.. _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. |
| |
survivor26 | 06.08.2014 15:09:20 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1910433 Od: 2014-7-11
| Dario, zrób smażone plastry obtaczane w jajku i bułce tartej - ja też za cukinią nie przepadam, ale te mi naprawdę smakowały. możesz też pokrojoną zamrozić i dodawać jako zagęszczacz do zup i sosów, nie czuć wtedy specyficznego smaku.
ja zebrałam kolejne dwie...coś mi się zdaje, ze niedzielna impreza forumowa będzie obfitować w cukiniowe dania _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
zuzanna2418 | 06.08.2014 15:14:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #1910436 Od: 2014-7-11
| survivor26 pisze:
Dario, zrób smażone plastry obtaczane w jajku i bułce tartej - ja też za cukinią nie przepadam, ale te mi naprawdę smakowały.
Potwierdzam, jadłam toto jako przekąskę grillową w sobotę i tak mi zasmakowało, że zeżarłam całą salaterkę prawie _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
nika28 | 06.08.2014 17:26:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: dolny śląsk
Posty: 117 #1910538 Od: 2014-7-11
| Ja dziś robiłam placuszki z cukinii z tego przepisu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
dodałam tylko od siebie przyprawę gyros _________________ Monika |
| |
Electra | 23.12.2024 03:12:44 |
|
|
| |
DEDE | 06.08.2014 21:15:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: R.Śl- B
Posty: 1415 #1910734 Od: 2014-7-14
| A wiecie że spróbuję z tym przepisem co Pati podała czy do tego cos jeszcze podajesz ? czy tylko to taka przekąska jest? _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. |
| |
maliola | 25.08.2014 10:05:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1925033 Od: 2014-7-16
Ilość edycji wpisu: 1 | Wczoraj robiłam taką sałatkę - wygląda nieźle, jak smakuje sprawdzę za kilka dni
SAŁATKA Z CUKINI 4 duże cukinie – obrać i pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, pokroić w plasterki 6 dużych cebul – pokroić w plasterki 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 3 ząbki czosnku I ZALEWA ¼ l octu ¾ l wody 100 gram soli To wszystko wymieszac i zalać zalewą na 4 godziny, co godzinę przemieszać, później przelać przez sito i zrobić drugą zalewę
II ZALEWA ½ l octu winnego 1l wody 450 g cukru 4 łyżki gorczycy 4 łyżki curry Zalewę wymieszać i zagotować do tego dać sałatkę i gotowąć 5 minut, przełożyć do wyparzonych słoików i stawiać na zakrętkach
_________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
maliola | 25.08.2014 10:06:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1925036 Od: 2014-7-16
| I jeszcze przepis na ketchup z cukinii - ten już zjadamy jest pyszny:
KETCHUP Z CUKINI
1,5 kg cukini 0,5 kg cebuli 3 duże czerwone papryki Cukinię obrać i wydrążyć, paprykę wydrążyć, cebulę obrać – wszystko przemielić przez maszynkę Dodać 2 łyżki soli – zostawić na 1 godzinę Całość zagotować, gotować 30 minut, wystudzić, zmiksować na papkę Dodać: 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 40 dkg cukru ½ szklanki octu Przecier pomidorowy ok. 500 g lub pomidory – ja dałam przecier 1,5 łyżeczki pieprzu (płaskie) 1,5 łyżeczki Carry 1,5 łyżeczki papryki ostrej Wszystko zagotować przez około 10 minut, nakładać do słoików i zagotować.
_________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
maliola | 25.08.2014 10:08:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1925038 Od: 2014-7-16
| A jeszcze świeżą cukinię smażę na oliwie, dodaję soli i pieprzu, ewentualnie ziół prowansalskich, na koniec ser typu camembert lub brie - może być taki tańszy, zrobi się taki sosik i jest pyszne do makaronu albo do zwykłej grzanki. _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
DEDE | 27.08.2014 15:03:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: R.Śl- B
Posty: 1415 #1926918 Od: 2014-7-14
| W sobotę jedną cukinię wykorzystałam na grillu pocięłam w plasterki i połozyłam na każdym plasterku ser jako zakąska było nawet zjadliwe _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. |
| |
maliola | 28.08.2014 09:48:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1927529 Od: 2014-7-16
| Dario, ja uwielbiam cukinię z grilla.
A tak wygląda moja sałatka z cukinii w słoikach:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
EwaM | 01.09.2014 20:34:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: między DBA a DZA
Posty: 2778 #1930835 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | MARYNOWANA CUKINIA
Składniki na słoik 1l kawałek chrzanu 3-4 plasterki marchewki kawałek kopru 1-2 ząbki czosnku plaster cebuli trochę gorczycy, ile kto lubi 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 4 łyżki octu
Cukinię pokroić w paski,ułożyć ciasno w słoiku z przyprawami, wlać ocet, zalać zimną wodą, pasteryzować 20 minut. _________________ wątek i tutaj smutna piosenka |
| |
survivor26 | 01.09.2014 20:38:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1930837 Od: 2014-7-11
| Ewo, to ta co mi dałaś? Miałam na dniach prosić o przepis, bo pozarłam w całości, chowając się przed Sarą, która leciała za mną z wrzaskiem "mama daj gulkaaaa" _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Sweety | 01.09.2014 21:43:15 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1930889 Od: 2014-7-11
| A ja przeczytałam tytuł wątku 'Cukinia na LEŻĄCO' Chyba powinnam iść spać _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Electra | 23.12.2024 03:12:44 |
|
|