Cukinia - na bieżąco i na zimę |
I jeszcze przepis na ketchup z cukinii - ten już zjadamy jest pyszny: KETCHUP Z CUKINI 1,5 kg cukini 0,5 kg cebuli 3 duże czerwone papryki Cukinię obrać i wydrążyć, paprykę wydrążyć, cebulę obrać – wszystko przemielić przez maszynkę Dodać 2 łyżki soli – zostawić na 1 godzinę Całość zagotować, gotować 30 minut, wystudzić, zmiksować na papkę Dodać: 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 40 dkg cukru ½ szklanki octu Przecier pomidorowy ok. 500 g lub pomidory – ja dałam przecier 1,5 łyżeczki pieprzu (płaskie) 1,5 łyżeczki Carry 1,5 łyżeczki papryki ostrej Wszystko zagotować przez około 10 minut, nakładać do słoików i zagotować. |