| |
Sweety | 02.11.2014 12:58:01 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1971668 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Piernik idealny Z przepisu Lemnis-Vitry, który od lat krąży po wielu stronach internetowych. Jest na prawdę niezawodny, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami. Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki W zeszłym roku starczyło mi na 4 pierniki i wielka puchę pierniczków. Składniki: • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego • 1,5 szklanki cukru • 250 g masła • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • pół szklanki mleka • pół łyżeczki soli • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni. Piec na 5 - 7 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).
_________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Electra | 10.01.2025 00:03:55 |
|
|
| |
Beatrice | 02.11.2014 13:03:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1971672 Od: 2014-7-11
| Kurcze, kusicie mnie tym piernikiem....ale miejsca w lodówce mi szkoda, piwnica odpada całkowicie a na kratce do prania za oknem może stać ????? _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
Sweety | 02.11.2014 13:07:50 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1971673 Od: 2014-7-11
| U mnie stał na balkonie _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Beatrice | 02.11.2014 13:16:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1971675 Od: 2014-7-11
| Aniu a jak przyjdą mrozy??? _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
constancja | 30.10.2015 20:06:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2195772 Od: 2014-7-12
| Dzieweczki, a do tego piernika nie dodaje się kakao??? Zamierzam się na niego, z części (za jednym zamachem) chciałam zrobić domino z konfiturą i marcepanem, a ten piernik powinien być ciemny. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
survivor26 | 30.10.2015 20:58:56 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2195789 Od: 2014-7-11
| On nie jest tak super ciemny jak piernik z kakao, ma barwę bardziej zbliżoną do czeskiego miodownika, ale barwa ta jest uzależniona od koloru miodu, na gryczanym bedzie ciemniejszy niż na lipowym. Moim zdaniem dodatek kakao zepsułby jednak smak. _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
constancja | 30.10.2015 22:16:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2195816 Od: 2014-7-12
| Dzięki Pat. No to doopa..... mam czysto rzepakowy, biały jak smalec. Będę musiała na domino mieszać oddzielnie. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
MaGorzatka | 31.10.2015 13:57:40 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2195981 Od: 2014-7-13
| Kakao do piernika to - moim zdaniem - herezja. Piernik ma mieć kolor od miodu, a jasny miód też się karmelizuje w pieczeniu i daje kolorek. Spotkałam się natomiast z opiniami, że gryczany miód do piernika to koszmar, ale zupełnie się z nimi nie zgadzam. A więc - miód, miód i tylko miód!
Chociaż za komuny podobno robiono piernik na sztucznym miodzie... _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
survivor26 | 31.10.2015 14:00:41 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2195982 Od: 2014-7-11
| MaGorzatka pisze:
Kakao do piernika to - moim zdaniem - herezja. Piernik ma mieć kolor od miodu, a jasny miód też się karmelizuje w pieczeniu i daje kolorek. Spotkałam się natomiast z opiniami, że gryczany miód do piernika to koszmar, ale zupełnie się z nimi nie zgadzam. A więc - miód, miód i tylko miód!
Chociaż za komuny podobno robiono piernik na sztucznym miodzie...
Robiono, sama robiłam, bo do naturalnego nie mieliśmy dostępu... I z kakaem też robiłam, nasz tradycyjny przepis rodzinny jest z kakaem, ale od kiedy poznałam piernik staropolski, to przestałam w ogóle dodawać kakao do pierników, także robionych z innych przepisów _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
constancja | 04.11.2015 18:32:04 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2198072 Od: 2014-7-12
| Nie zamierzam zostać heretyczką, więc kakao zostanie do innych wypieków. Przyprawy na piernik utłuczone w moździerzu, reszta składników zgromadzona, a mnie naszły wątpliwości. W pracy mi odradzano, bo podobno jest twardy i w ogóle żadna rewelacja...... To jak to jest z tym piernikiem? Pomocy!!! _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
survivor26 | 04.11.2015 19:32:23 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2198108 Od: 2014-7-11
| constancja pisze: Nie zamierzam zostać heretyczką, więc kakao zostanie do innych wypieków. Przyprawy na piernik utłuczone w moździerzu, reszta składników zgromadzona, a mnie naszły wątpliwości. W pracy mi odradzano, bo podobno jest twardy i w ogóle żadna rewelacja...... To jak to jest z tym piernikiem? Pomocy!!!
Nie mam pojęcia, czemu komuś wyszedł twardy! On jest idealnie miękki - rośnie do gigantycznych rozmiarów, dlatego trzeba cienko wałkować i jest bardzo puchaty. Twardy to był piernik tradycyjny mojego dziadka, który po tygodniu od upieczenia trzeba było siekierą rąbać A tak serio, to wiem, że sztuczny miód sprawia, że piernik twardnieje, więc może dlatego? Jak dla mnie ten piernik to jest rewelacja, najlepszy jaki jadłam i robiłam _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Electra | 10.01.2025 00:03:55 |
|
|
| |
Sweety | 04.11.2015 20:56:21 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #2198152 Od: 2014-7-11
| Podpisuję się i to obiema rekami pod każdym słowem, jakie napisała Pati To najlepszy piernik, jaki jadałam i zarówno on (oczywiście z domowymi powidłami śliwkowymi), jak i pierniczki znikają w moim domu w tempie ekspresowym. _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
grazka2211 | 05.11.2015 01:15:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: grazka2211
Posty: 524 #2198286 Od: 2014-7-12
| Tez sie podpisuje .Piernik wychodzi rewelacyjny .A ze mnie zadna kucharka ani piekarz czy cukiernik .Do tego mam walniety piekarnik a piernik palce lizac. A i jeszcze jedno pierniczki z tego ciasta po 10 miesiacach są super rewelacyjne .Proponuje kilka schować i poczekać. Dzisiaj u siebie kończyłam bo dobrze schowalam _________________ Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów. Pozdrawiam Grażyna.
|
| |
constancja | 05.11.2015 22:06:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2198714 Od: 2014-7-12
| Melduję, że piernik stoi już w lodówce. Na surowo jest przepyszny! Użyłam domowej mieszanki przypraw świeżo tłuczonych i powiem Wam, że ta sklepowa musi się schować. Aromat niebiański, a smak rzeczywiście pierny jak na piernik przystało. Moje ciasto stoi jednak w plastikowej misce, bo ni kamiennej, ni szklanej, ani nawet emaliowanej tej wielkości nie posiadam. Zastanawiam się jeszcze tylko czy taki przykryty ściereczką w lodówce nie naciągnie obcymi zapachami, czy może lepiej przykryć czymś szczelnym?
Kolejny meldunek z pierniczenia przed 20 grudnia. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
MaGorzatka | 06.11.2015 19:52:18 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2198990 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Ja też się podpisuje czterema łapami pod wszelkimi pochwalnymi poematami na temat tego piernika. I dodam jeszcze, że te pierniczki TAK PACHNĄ, że samym zapachem można się najeść. Nastawiłam z 2 kg mąki, przyprawy też własnej produkcji - przynajmniej wiem, co tam w nich jest; natomiast lektura składu gotowej przyprawy do piernika wprawia mnie w osłupienie.
Mój tegoroczny piernik staropolski to już chyba 4. edycja, jeśli się nie mylę Piekę piernik przekładany gorącymi powidłami i małe pierniczki różnych kształtów. Trzeba uważać, żeby te małe pierniczki układać na blasze z odstępami, bo rosną bardzo i jak za blisko ułożone to się posklejają. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Krzysztofkhn | 07.11.2015 15:16:58 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #2199254 Od: 2014-8-1
| Dziewczyny ! Szkoda, że o tym napiszę dopiero teraz, ale coraz rzadziej mam czas tu zaglądać. Babcia mąkę do piernika mieszała z odrobiną żytniej i zasmażała - podpiekała na największej patelni. Doprowadzała ją do prawie brązowego koloru. Efektem była piękna ciemna barwa, a ponadto taki orzechowo - karmelowy posmaczek. _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
Sweety | 07.11.2015 21:39:06 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #2199484 Od: 2014-7-11
| Akurat miodowa barwa i miodowy smak tego piernika mi niezwykle odpowiada. Ale piekę i 2 rodzaj - z karmelem. Mam więc i taki i taki
To może przepis?
Piernik "karmelowy"
Składniki: 2 szklanki cukru, 1 szklankę mleka, 15 dkg masła, 4 jajka, 35 dkg mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg oprószone mąką kartoflaną. Przygotowanie: 1 szklankę cukru roztopić na karmel, następnie zalać karmel 1 szklanką mleka (ostrożnie, bo lubi wykipieć!!!), wymieszać (trzeba uzbroić się w cierpliwość) i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać ciągle mieszając raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi. Mnie wychodzą z tej porcji 2 keksówki.
Łącznie mam zatem 6 pierników, pierniczki no i inne ciasta oraz ciasteczka, które cudownie znikają w okresie między 24 XII a 6 I
_________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Electra | 10.01.2025 00:03:55 |
|
|