| |
mariaewa | 22.08.2016 23:28:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2323637 Od: 2015-12-7
| Składniki: 3 kg białej kapusty 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg kiszonych ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki sól ok 4 łyżek
Zalewa: 9 szklanek wody mineralnej lub dobrej kranówy 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Proporcje zalewy każdy chyba dobiera sam, jedni wolą lekko słodki, delikatniejszy smak, inni bardziej octowy.
Cebulę i kapustę rozdrabniamy , też wg. uznania na mniejsze lub większe piórka, W dużej misce mieszmy z solą, czekamy ok 4 godz. aż puści dobrze sok i zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki warzywne. Dobrze odsączamy a nawet wyciskamy sok. Warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Dobrze ubijamy w wyparzonych słoikach, dopełniamy pozostałą w misce zalewą. Pasteryzujemy ok. 20 min. od zagotowania się wody.
Składniki mogą ulegać zmianie. Można do tej podstawowej bazy dodać krojone w talarki zielone pomidory..Wtedy sami decydujemy o proporcjach , w zależności od tego, czy chcemy wyczuwać przewagę kapusty czy pomidorów. W wersji ze świeżym ogórkiem, proporcje kapusty i ogórka powinny być 1:1. Można do każdego słoika dodać 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i listek laurowy. W wersji ze świeżym ogórkiem, dobrze dodać gałązki koperku, jest wtedy lżejsza ,smakowo i zapachowo bardziej wiosenna.
_________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| |
Electra | 07.01.2025 04:48:38 |
|
|
| |
mago13 | 22.08.2016 23:40:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 92 #2323645 Od: 2014-7-30
| A bez octu nie można ? _________________ Gosia |
| |
mariaewa | 22.08.2016 23:52:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2323647 Od: 2015-12-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Sałatka bez octu. Proporcje: 1 część białej kapusty 1 część świezego ogórka 1/2 części papryki czerwonej 1/2 częsci marchewki Warzywa rozdrabniamy wg. uznania na większe lub mniejsze części. Mieszamy w misce z 1 i 1/2 szklanki oleju , solą i pieprzem wg, uznania. Dobrze mieszamy, nakładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut. Jako jedną część traktujemy wagę składników, które wchodzą w skład sałatki. Ilość oleju zwiększamy proporcjonalnie do zwiększanych części. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| |
mago13 | 23.08.2016 08:17:25 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 92 #2323698 Od: 2014-7-30
| Dziękuję. _________________ Gosia |
| |
Barabella | 23.08.2016 11:39:17 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2323804 Od: 2014-7-11
| Jak kroisz (ścierasz?) marchew do tej sałatki? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
mariaewa | 23.08.2016 12:01:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2323818 Od: 2015-12-7
| Talarki są dość twardawe, jeżeli nie stosuje się blanszowania . Ja nie blanszuję, dlatego jadę na tarce jarzynowj, duże oczka. Można zetrzeć też na bocznym otworze na cieniutke plasterki, ale potem nie widać tej " mgiełki " w sałatce. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| |
Barabella | 23.08.2016 12:32:03 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2323828 Od: 2014-7-11
| Dzięki wielkie _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
mariaewa | 23.08.2016 13:28:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2323853 Od: 2015-12-7
| W tej sałatce z olejem, warzywa nie są pozbawione soku, będą go puszczać podczas pasteryzacji, dlatego nie dajemy zawartości " po dekiel ". Warto sprawdzić na 2-3 słoikach, ile przybędzie. Warzywa, w zależności od roku są bardziej lub mniej " soczyste ". Trudno to przewidzieć przed. Potem leje się ze słoików i mogą otwierać się. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| |
Electra | 07.01.2025 04:48:38 |
|
|