Podstawowa sałatka z białej kapusty. |
Składniki: 3 kg białej kapusty 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg kiszonych ogórków 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki sól ok 4 łyżek Zalewa: 9 szklanek wody mineralnej lub dobrej kranówy 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Proporcje zalewy każdy chyba dobiera sam, jedni wolą lekko słodki, delikatniejszy smak, inni bardziej octowy. Cebulę i kapustę rozdrabniamy , też wg. uznania na mniejsze lub większe piórka, W dużej misce mieszmy z solą, czekamy ok 4 godz. aż puści dobrze sok i zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki warzywne. Dobrze odsączamy a nawet wyciskamy sok. Warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Dobrze ubijamy w wyparzonych słoikach, dopełniamy pozostałą w misce zalewą. Pasteryzujemy ok. 20 min. od zagotowania się wody. Składniki mogą ulegać zmianie. Można do tej podstawowej bazy dodać krojone w talarki zielone pomidory..Wtedy sami decydujemy o proporcjach , w zależności od tego, czy chcemy wyczuwać przewagę kapusty czy pomidorów. W wersji ze świeżym ogórkiem, proporcje kapusty i ogórka powinny być 1:1. Można do każdego słoika dodać 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i listek laurowy. W wersji ze świeżym ogórkiem, dobrze dodać gałązki koperku, jest wtedy lżejsza ,smakowo i zapachowo bardziej wiosenna. |