Kompostownik

Pierekarczewnik czyli pieróg
T#410850
Facebook
Reklama

Aszkabis poziom 4
#2014990 04.01.2015 14:18:14
Jest to potrawa tatarska.Jadłam taka w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach.Nie robię często bo syta bardzo jest i chyba....tucząca

Kg mąki, pół litra wody,łyżka oleju,łyżeczka soli i 5 żółtek.Wyrobić elastyczne ciasto.Podzieliłam na 6 części i każdą bardzo cieniutko rozwałkowałam.Było nieomal przezroczyste.
Masło - w przepisie każą 75 dkg [ale to trochę] dużo roztopić i smarować każdy płat tymże masłem. Robiłam to dłonią
Na ostatnią warstwę ułożyłam farsz zrobiony z
1 kg wołowiny [można inne mięso ale podobno lepiej nie mieszać gatunków] pokrojone w kostkę i 25 dkg cebuli.Sól,pieprz

Zawijam ,wkładam do okrągłego naczynia ,Kiedyś robiłam w tortownicy [taki ślimak wychodził]. Dzisiaj użyłam taką dużą obręcz z Halogen Oven.Ułożyłam na blasze,posmarowanej masłem,posmarowałam wierzch masłem i do piekarnika 200 st na 2 godziny

Góra listkowa,chrupiąca środek wilgotny i mięso kruche

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA

i chyba jak wszystkie faszerowane kroić po lekkim ostygnięciu [nie zimne]

Smacznego bardzo szczęśliwy

Ola
9 km od miasta
elakuznicom poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#2015042 04.01.2015 15:33:43
Wygląda smakowicie - i tak jak francuskie , ale nie mam serca do długiego wyrabiania i wałkowania , kulinarnie w ogóle zrobiłam się leniwa ..

pozdrawiam Ela
Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II
maria poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#2015080 04.01.2015 16:45:06
Nigdy nie jadłam , ani nie robiłam takiej potrawy
Czy można zastąpić kupnym ciastem filo ?( w razie lenistwaoczko)

Moja wymarzona działka
aniamania poziom 5
#2015259 04.01.2015 20:19:27
Znam to danie pod nazwą Pieróg turecki, farsz jest z kurczaka.

Pozdrawiam, Ania
Ginia poziom 4
#2015605 05.01.2015 08:45:48
Baaardzo smakowicie wygląda. Uwielbiam wszelkie kluchy, pierogi, naleśniki, kulebiaki, to pewnie tym pierogiem bym się zajadała, ale ze względu na postanowienia noworoczne, to tylko popatrzę zagryzając rukolą płacze

Pozdrawiam Asia
Aktualne szajby: nauka pływania w wieku niezbyt do tego zdatnym, hardanger i ogród
A miała być tylko trawa
Krzysztofkhn poziom 2
#2016204 05.01.2015 23:15:42
Dziewczyny !
To mięsko na farsz to: posolić, popieprzyć,jałowcem doprawić i przede wszystkim polać octem z jabłek. Tak przygotowane przekisić dzień , czy dwa, a jak macie czas i temperatura odpowiednia to i tydzień.
Kuchnia polska , a także litewska, ruska, tatarska, to kuchnie słodko - kwaśne !!!
W każdej nie popapranej / oryginalnej potrawie spotykają się co najmniej dwa przeciwstawne smaki.

Serdecznie pozdrawiam.
Reklama

Pierekarczewnik czyli pieróg
T#410850
Facebook
Ten temat jest zamknięty - nie można dodawać nowych wpisów.
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!