Kompostownik

Lykkefund
T#387758 Róża pnąca
Facebook
Reklama

survivor26 poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Administrator 
#1888605 13.07.2014 20:56:50
Terminatorka, wg opisu hodowcy wytrzymuje do -32 stopni, u mnie nieokrywana wytrzymywała gdzieś do -20, bo więcej jeszcze nie było.

Rambler, niezwykle szybko rośnie, u mnie na ścianie zachodnie w dwa lata osiągnęła około 8 metrów i nadal rośnie.

Kwitnienie w czerwcu, nie powtarza, ale kwitnie bardzo długo, pojedynczy kwiat utrzymuje się około tygodnia, ale jako że na dużych okazach kwiaty się rozwijają stopniowo to w sumie kwitnienie trwa nawet 6 tygodni.

Kwitnie w małych bukiecikach, pąk jasnożółty, kwiat biały z żółtymi pręcikami, przekwitając różowieje. Bardzo miododajna, silny słodki zapach.

Bezproblemowa, jeśli chodzi o choroby, w tym roku lekko dopadły ją mszyce, ale mimo braku pryskania, było ich mało i nie wpłynęły negatywnie na wygląd krzewu i kwiatu.

Początek kwitnienia:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA

Pełnia kwitnienia:

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA

Koniec kwitnienia:

Pojedynczy kwiat:

Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka wesoły
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
constancja poziom 4
#1888625 13.07.2014 21:07:41
Pati, czy Ty uprawiasz wspinaczkę skałkową, żeby upiąć te pędy na kratownicy? Bo na samoczepną ona mi nie wygląda. A może się mylę. Moja jeszcze maleńka ale tuż po kwitnieniu wypuściła bata ponad półtora metra.... tylko nie w tym kierunku w jakim sobie założyłam i będę musiała przyginać. zakręcony

Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
Sweety poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
#1888629 13.07.2014 21:09:50
Dodam jedynie, że po kwitnieniu róża zawiązuje pomarańczowe, dekoracyjne owoce

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA

Ani Ogród w dolinie matrix
#1888722 13.07.2014 22:10:52
Fakt, zapomniałam o owocach, bo....w zeszłym roku miałam kilka kwiatków i je po kwitnieniu pilnie przystrzygłam, bo myślałam, że tak trzeba...w tym roku nie zrobiłam tego, bo tysiąca kwiatów nie obetnę i jak widzę, dobrze, bedzie widok jesienią aniołek

Ewo, pierwsze upięcie było gdzieś na wysokości 4 metrów, dałam radę z drabiną do czyszczenia rynien, w tym roku będzie potrzebny już małżonek, za rok nie wiem, ciekawa jestem, czy ona tak będzie w nieskończoność rosnąć?

Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
MaGorzatka poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
Ilość edycji wpisu: 2
#1888800 13.07.2014 23:40:54
Tak wyglądała moja róża Lykkefund w ostatnich dniach maja.

Mieszka ona w moim ogrodzie od dwóch lat. W maju 2012, tuż po posadzeniu, była niewiele większa od niezapominajek.

Pędy są długie i giętkie, bezkolczaste. Cała roślina ma wdzięczny pokrój z łukowato wygiętymi pędami i jest dekoracyjna także bez kwiatów, a nawet zimą bez liści, kiedy pędy wdzięcznie kołyszą się na wietrze. Zdecydowanie nie nadaje się do małych ogrodów, bo rośnie bardzo ekspansywnie i musi mieć miejsce. Nasza wspierała się początkowo na rachitycznej drabince, ale w tym roku ma już zamontowaną solidną, przyszłościową konstrukcję.

A tu już zdjęcia z czerwca, w welonie kwiatów.

U mnie drugi rok z rzędu rzuca się na nią żarłoczna ogrodnica niszczylistka. Rok temu wygrała ona, w tym roku ja. Trzeba uważać, obserwować.
wpis edytowany 13.07.2014 23:44:20

Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
zuzanna2418 poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Administrator 
Ilość edycji wpisu: 1
#1889360 14.07.2014 15:21:58
To ja się dołożę moją maluśką, posadzoną w styczniu br. na wiosce. Na razie mogę powiedzieć, że zaskoczyło mnie obfite kwitnienie pomimo mikrych rozmiarów krzaczka. Czekam, co pokaże w kolejnych latach bardzo szczęśliwy

wpis edytowany 14.07.2014 15:23:32

Zuzanna - miejska i wiejska dżungla wesoły
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
MaGorzatka poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
#1889368 14.07.2014 15:28:22
A moja po przekwitnięciu wygląda tak.

Teraz zacznie rosnąć (!!!), co mnie trochę przeraża. Od przyszłego sezonu trzeba będzie ją chyba z lekka powstrzymywać.

Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
zielonajagoda poziom 4
#1889508 14.07.2014 17:22:06
Piękne te różyczki L macie, moja jeszcze pachnie świeżością i stoi w doniczce tak jak i Semiplena, mam nadzieje w przyszłym roku zobaczyć chociaż kilka kwiatuszków.

Moja zielona Arkadia
Pozdrawiam Iwona.
constancja poziom 4
#1889568 14.07.2014 18:26:30
Iwonko, zobaczysz z całą pewnością. Moje maleństwo kwitło aż miło. A teraz wypuszcza dłuuugie baciki.

Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
#1889571 14.07.2014 18:29:37
No właśnie, warto dodać ostrzeżenie, ze Lykkefund rośnie podstępnie - wiosną jest taki sobie mały krzaczek, potem sobie krzaczek kwitnie, a potem...wychodzi się po tygodniu do ogrodu, a tam potwór zdziwiony Tej wiosny moja miała dwa czy trzy 2-metrowe baciki, a w trakcie kwitnienia jak pokazałam...też się boję co ona zrobi tego lataoczko

Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
Reklama

#1889578 14.07.2014 18:36:01
Maja mała Lykkefund posadzona w sierpniu 2013r. właśnie pożera pergolę

gajowa poziom 4
#1891149 16.07.2014 08:25:01
No dobra...może jak się tak napatrzę...bo wiecie - ja po prostu nie sadzę z róż kwitnących jeden razbardzo szczęśliwy
I to jest dla mnie właściwie jedyna wada Lykkefund, bo miejsca w ogrodzie mam sporo...

Pozdrawiam zielono - Ewa
#1892462 17.07.2014 09:51:06
Nie wiem, czy masz rację Ewo bardzo szczęśliwy Kwitnie co prawda raz, ale ugina się od kwiatów. A porem ma te słodkie owocki. No i zawsze można jej dosadzić clematisa aniołek

zielonajagoda poziom 4
#1892660 17.07.2014 13:46:08
A tak z ciekawości czy te owocki są jadalne? To znaczy ja wiem że wszystko co nie trujące jest jadalne, ale czy one są dobre/smaczne na przetwory/suszenie do herbatek?

Moja zielona Arkadia
Pozdrawiam Iwona.
#1892664 17.07.2014 13:48:39
Co do podsadzania Lykkefund czymś innym, tu mam wątpliwości - przy swojej posadziłam inną różę - Florentinę, ale muszę ją przesadzić, bo bidula ledwo wygląda spod potwora, powojniki mi nie wychodzą, więc nie mam doświadczeń, ale wydaje mi się, ze musiałby być bardzo duży i mocny, żeby konkurencję z Lykke wygrać...

Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
#1892744 17.07.2014 15:29:03
U mnie przy jednym Alionushka świetnie sobie radzi bardzo szczęśliwy

Barabella poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
#1894546 19.07.2014 14:42:59
Ja też myślę nad miejscówka dla mojej.... Mam szczyt domu, gdzie okien nie ma. Tylko jak to umocować....

Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
#1894636 19.07.2014 16:48:14
Basiu, podpora musi być mocna, najlepiej solidna kratka, taką jaką mi R. zrobił.

Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
Barabella poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
#1896753 22.07.2014 00:08:42
Tę ścianę północno-zachodnią przeznaczam na Lykkefund, myślę, że wystarczy.... Jak na razie męczy się pod wielką gruszą....

Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
#1896835 22.07.2014 07:46:14
Basiu, czy ja wiem, czy starczy...wczoraj zauważyłam, ze jeden z pędów mojej właśnie dorósł do dachu (jakieś 11 metrów)zdziwiony A tak serio, to ta ściana doskonale się nadaje aniołek

Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
Reklama

Lykkefund
T#387758 Róża pnąca
Facebook
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!