| |
survivor26 | 21.08.2014 20:36:50 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1922369 Od: 2014-7-11
| W tym wątku wrzucam wszystko, co jemy w okresie okołobożonarodzeniowym _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Electra | 23.12.2024 12:38:36 |
|
|
| |
survivor26 | 21.08.2014 20:38:32 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1922370 Od: 2014-7-11
| I na początek obłędnie pyszny piernik dojrzewający. Nie przeklejam treści przepisu, ponieważ całość, wraz z uwagami autorki znajduje się tutaj
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
.
Robię ten piernik od 3 lat i od tego czasu jest to mój absolutnie ulubiony i jedyny piernik świąteczny! _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
MaGorzatka | 21.08.2014 21:07:10 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1922403 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Jest wspaniały - potwierdzam i nie zaprzeczam
Ja zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do własnych upodobań smakowych (czyt. upodobań dziwaczki, dla której wszystko jest za słodkie i która ma nietolerancję cynamonu). Piekę z tego ciasta piernik przekładany powidłami, a także małe pierniczki. Wypieki te pachną tak, że w głowie się kręci i samym zapachem można się najeść! No, prawie _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
maria | 24.08.2014 22:04:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1924751 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | to i ja się wpisze ze swoimi pierniczkami na choinkę
Czeskie pierniczki tradycyjne
przepis skopiowany z Cin Cina podała go Mara
800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.
Lukier
1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie)
Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
Od siebie dodam ,ze sa idealne na wszelkie dekoracje na choinkę i na domki bożonarodzeniowe, nie zmieniają kształtów podczas pieczenia a tak moje wyglądały w ubiegłym roku
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
iwonaPM | 24.08.2014 23:09:43 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1924789 Od: 2014-7-11
| Marysiu Twoje dekoracje pierniczków to po prostu mistrzostwo świata _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
maria | 25.08.2014 12:26:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1925104 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 4 | Szkoda ,ze wczesniejszych (z przed kilku lat) nie widzieliście jedna wielka porażka ale nie dałam za wygraną i trenowałam , trenowałam aż wychodzą jak na zdjęciu
Januszu te akurat pierniczki smakowo mi nie podchodzą , bo znam lepsze, pieke je tylko i wyłącznie na choinkę ale sa zjadliwe , nawet niektórzy twierdza, ze bardzo Lukier barwię żelowymi barwnikami
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
można tez sypkimi , ale czasami nie rozpuszcza sie dokładnie w lukrze i widać kropki nie polecam barwników w płynie , bo za bardzo rozrzedzają lukier
na tym
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
można podpatrzeć jak ozdobic ciastko , najpierw zawsze trzeba zrobić kontury gęstszym lukrem , nst. wnętrze wypełnić ciut rzadszym
na
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
mozna zobaczyć jaka konsystencje powinie mieć lukier , którym wypełnia sie powierzchnie ciastka
a na
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
lukier do robienia wzorków ( chodzi o lukier czerwony)
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
MaGorzatka | 25.08.2014 20:22:07 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1925447 Od: 2014-7-13
| Marysiu - super i wielkie dzięki! Skorzystam, czy nie skorzystam, ale cieszę się ogromnie, że nam to pokazałaś _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Sweety | 25.08.2014 20:33:49 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1925457 Od: 2014-7-11
| To ja już w życiu nie pokażę swoich pierniczków _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Sweety | 02.11.2014 13:33:14 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1971683 Od: 2014-7-11
| Piernik idealny Z przepisu Lemnis-Vitry, który od lat krąży po wielu stronach internetowych. Jest na prawdę niezawodny, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami. Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki W zeszłym roku starczyło mi na 4 pierniki i wielka puchę pierniczków. Składniki: • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego • 1,5 szklanki cukru • 250 g masła • 1 kg mąki pszennej • 3 jajka • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • pół szklanki mleka • pół łyżeczki soli • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni. Piec na 5 - 7 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).
_________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
DEDE | 02.11.2014 14:39:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: R.Śl- B
Posty: 1415 #1971745 Od: 2014-7-14
| Mario za piernikami nie przepadam ale przyznam miałabym ochotę na Twoje piękne są i tak precyzja w rączce by tak je dokładnie udekorować _________________ Daria WIEŚ POD BOREM.. |
| |
Urazka | 05.11.2014 00:48:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #1973119 Od: 2014-8-9
| Mario tak piękne pierniczki nie mogą być jedzone! Należy na nie tylko patrzeć! Zdobienie mistrzowskie! Jak miło oglądać takie dzieła czyichś rąk. _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
Electra | 23.12.2024 12:38:36 |
|
|
| |
maria | 05.11.2014 10:41:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1973215 Od: 2014-7-13
| Dziekuję w imieniu moich ubiegłorocznych pierniczków Muszę zgodnie z prawda napisać , że te pierniczki , które piekę i dekoruję na choinkę w zasadzie nie są jedzone . Oczywiscie sa zjadliwe jak najbardziej , tylko ,że ja nie lubię lukrowanych pierników jeść , i one sa tak "wymacane"na choince przez podziwiających , ze do jedzenia raczej już się nie nadają Do jedzenia piekę z innego przepisu , pózniej skrobnę przepis . Oczywiście nie lukruję je , bo najsmaczniejsze moim zdaniem są golasy , ewentualnie przed pieczeniem smaruję słodzonym mlekiem skondensowanym Dekorować uwielbiam i jak mam tylko okazje to ,to czynie np. na ślub córy i syna takie dekorowałam dla gości weselnych , każdy z nich miał przy swoim nakryciu 2 takie serducha
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
Ryszan | 05.11.2014 12:08:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1973242 Od: 2014-7-19
Ilość edycji wpisu: 1 | Mario ale cudne te pierniczki,zdolniacha z Ciebie.Ale precyzyjne są te dekoracje,nie mogę sie napatrzeć.Koronkowa praca.Trzeba mieć dużo cierpliwości...i wyobrażnię.Piękne,piękne... _________________ Ania Moja działka |
| |
Barabella | 05.11.2014 13:41:52 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1973282 Od: 2014-7-11
| Aniu Ty ten piernik zagniatasz czy mechanicznych sprzętów używasz? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Barabella | 05.11.2014 14:12:03 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1973304 Od: 2014-7-11
| Podziwiam za zdobnictwo Marysiu mnie pewnie przy pierwszym szlag by trafił. Popatrzyłam sobie na ceny tych przystrojeń.... to u mnie gołe będą. Wolę więcej gołych pierników, niż kilka kolorowych. Dziś zarabiam ciasto. _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
asia3368 | 05.11.2014 16:09:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie
Posty: 169 #1973399 Od: 2014-7-14
| Marysiu podziwiam.Ja dostałam kilka tak pięknie udekorowanych pierniczków to nie jadłam tylko co roku z namaszczeniem wieszałam na gałązki świerkowe. W zeszłym roku wyrzuciłam bo lukier się obsypał. Swoje dekoruje tak, że strach pokazać _________________ Pozdrawiam Asia |
| |
Urazka | 05.11.2014 21:12:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #1973577 Od: 2014-8-9
| Jakie sprytne masz rączki! Serca także bardzo wysmakowane. I co goście byli zadowoleni? _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
MaGorzatka | 05.11.2014 21:33:40 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1973607 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Marysiu - przepiękne! Masz talent i gust pierwsza klasa! _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Aszkabis | 07.11.2014 14:23:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1974609 Od: 2014-9-29
| Witajcie
Czas na zarobienie piernika staropolskiego.Żeby zdążył się "wyleżeć" do świąt.Robiła go moja mama robię i ja a przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski
Wszystko zgromadziłam Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki cukru (lub mniej) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
ale dorobiłam dodatkowo przyprawy- w możdzieżu utarłam gożdziki,ziele,pieprz,cynamon
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje
I tyle.Szybko poszło
_________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
maria | 08.11.2014 10:25:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1974993 Od: 2014-7-13
| Ja swoje ciasto miałam wczoraj zrobić i znowu nie zrobiłam , ale teraz po takim obrazkowym krok po kroku już zrobię ( wydaje mi sie ,ze taki sam przepis już jest 2 razy podany przez Anię) _________________ Moja wymarzona działka |
| |
Electra | 23.12.2024 12:38:36 |
|
|