Witajcie
Czas na zarobienie piernika staropolskiego.Żeby zdążył się "wyleżeć" do świąt.Robiła go moja mama robię i ja a przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski
Wszystko zgromadziłam Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1,5 szklanki cukru (lub mniej) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
ale dorobiłam dodatkowo przyprawy- w możdzieżu utarłam gożdziki,ziele,pieprz,cynamon
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka.
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje
I tyle.Szybko poszło
|