|   |   | 
| constancja | 15.12.2014 20:14:09   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Bory Tucholskie
  Posty: 262 #2002489 Od: 2014-7-12
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Na wstępie.... jeszcze nie robiłam ale zamierzam na święta. Przepis jednak daję już teraz, bo z dnia na dzień mam mniej czasu, a może komuś się przyda.
  Masa Dragant
  składniki: 1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona w 40 ml wody 350 g cukru pudru 25 g + odrobina na podsypanie mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny
  sposób wykonania: Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy namoczoną i podgrzaną w mikrofali żelatynę oraz sok cytrynowy. Wszystko należy wyrobić ( cokolwiek to znaczy   ) i zawinąć w folię spożywczą. Przed rozwałkowaniem podsypać mączką ziemniaczaną. Wycinać kształty np. foremkami do ciastek i pozostawić do wyschnięcia.
  Zamierzam wykorzystać do dekoracji sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową. Jak zdążę zrobić jakieś zdjęcie to pokażę ....... albo napiszę, że poniosłam totalną klęskę.  
  _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam  Ewa | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 06:34:36 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| Ryszan | 15.12.2014 21:18:48   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łódź
  Posty: 3462 #2002570 Od: 2014-7-19
  | Ewo(czy dobrze pamietam imię,jeżeli nie to przepraszam)jak długo podgrzewać tą żelatynę.Też bym udekorowała sernik.  _________________  Ania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Moja działka                                                                                               | 
|   |   | 
| constancja | 15.12.2014 21:31:47   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Bory Tucholskie
  Posty: 262 #2002586 Od: 2014-7-12
  | Aniu, dobrze zapamiętałaś.   Żelatynę podgrzewamy, żeby się rozpuściła czyli króciutko. Można podgrzać na kuchence ale to jest tak niewielka ilość, że łatwiej jednak będzie w małej szklaneczce w mikro..... 30 sekund to chyba najdłużej.  Sama będę eksperymentować, bo jeszcze jej nie robiłam i nie wiem na przykład czy wyrabiać w naczyniu łyżką czy będzie można tę masę zagniatać jak ciasto na stolnicy. Jeszcze kilka dni i nadejdzie chwila prawdy. Przepis kusi, bo nie jest kosztowny i pracochłonny. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam  Ewa | 
|   |   | 
| Ryszan | 16.12.2014 18:39:24   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łódź
  Posty: 3462 #2003070 Od: 2014-7-19
  | Ewo dziekuje bardzo.Ja myślę,żeby wyrobić w misce,że bedzie wygodniej.A rozwałkować na stolnicy.Jak zrobie to sie pochwalę.  _________________  Ania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Moja działka                                                                                               |