Masa Dragant zamiast lukru plastycznego |
Na wstępie.... jeszcze nie robiłam ale zamierzam na święta. Przepis jednak daję już teraz, bo z dnia na dzień mam mniej czasu, a może komuś się przyda. Masa Dragant składniki: 1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona w 40 ml wody 350 g cukru pudru 25 g + odrobina na podsypanie mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny sposób wykonania: Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy namoczoną i podgrzaną w mikrofali żelatynę oraz sok cytrynowy. Wszystko należy wyrobić ( cokolwiek to znaczy ) i zawinąć w folię spożywczą. Przed rozwałkowaniem podsypać mączką ziemniaczaną. Wycinać kształty np. foremkami do ciastek i pozostawić do wyschnięcia. Zamierzam wykorzystać do dekoracji sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową. Jak zdążę zrobić jakieś zdjęcie to pokażę ....... albo napiszę, że poniosłam totalną klęskę. |