| |
zuzanna2418 | 08.12.2015 10:04:02 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2211463 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 2 | Kochani czytelnicy! W listopadzie 2015r. minęły 4 lata od nabycia drogą kupna gospodarstwa na Lubelszczyźnie, które stopniowo przekształcamy w coś, co ma być spełnieniem marzeń zarówno moich jak i W. Nasze marzenia co do zasady zbieżne, czasem różnią się w subtelnych szczegółach, a zatem sposób ich realizacji także budzi momentami antagonizmy między nami W moich relacjach z kolejnych pobytów staram się przybliżać także regionalne ciekawostki, miejsca warte odwiedzenia czy zwyczaje widziane okiem Warszawianki w trzecim pokoleniu
Tę część rozpocznę spożywczo, bo pichcenie i jedzenie to nieodłączny wątek opisywanych zdarzeń. Lubelszczyzna może poszczycić się duża liczba produktów zarejestrowanych oficjalnie jako produkty regionalne. Kilka z nich jest dostępnych w naszej okolicy.
Cebularz Lubelski
Tu oficjalny opis
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
My znamy dwa rodzaje: jeden okrągły, przypominający te na zdjęciu w informacji powyżej, drugi wypiekany na prostokątnych blachach i krojony w kwadraty. W mojej opinii ten drugi lepszy, choć nie odpowiada do końca wzorcowi. Nie kojarzę dodatku maku, za to z pewnością dodawany jest starty ser,podobnie jak do pizzy. Najlepszy jest jeszcze ciepły prosto ze sklepu. Kupujemy go nieodmiennie w Delikatesach w Wisznicach, do czego zachęcam innych, którzy zaplączą się w te strony.
Kiełbasa królewska z Wisznic
Oficjalny opis tu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Przypominacie sobie zdjęcia naszej kuchni wiejskiej, gdzie pod okapem nad płytą kuchenną wiszą pęta kiełbas, które "dochodzą" oddając nadmiar wody, której zresztą jest bardzo mało i osiągając przyjemny stan podsuszenia. Kiełbasy te mogą potem leżeć i miesiąc w warunkach chłodniczych nie psując się ani trochę, a ich smak to czysta poezja Po miesiącu przypominać zaczynają nieco pemikan, zatem do ich spożycia konieczne jest zdrowe uzębienie Kiełbasa jest dostępna w sprzedaży w sklepie spożywczym przy rynku w Wisznicach. Chyba że akurat był tam wcześniej W. i wykupił cały nakład
Kisiel owsiany
Tu oficjalny opis
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Tym specjałem uraczyła nas kiedyś Bożenka, u której gościliśmy na wieczerzy wigilijnej. Przyznam się szczerze, że nie popadłam w zachwyt nad wyglądem i smakiem tego dania No ale tradycja to tradycja. Łyknęłam jakoś tego szarego gluta, a Bożenka na szczęście nie namawiała na dokładkę
Specjałem już historycznym były także Ogórki Terespolskie. Ich produkcją zajmowali się głównie Żydzi, a sława kiszonych ogórków docierała aż do Ameryki Obecnie zakłady przetwórstwa warzywnego w Terespolu już nie istnieją, a ku pamięci pozostał Festiwal Ogórka.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Serdecznie wszystkich zapraszam do kolejnej części, która na dobre ruszy za czas jakiś, kiedy powstanie relacja z pobytu na przełomie 2015/2016
EDIT: poprzednia część wątku tutaj
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Electra | 23.12.2024 04:09:00 |
|
|
| |
iwonaPM | 08.12.2015 10:17:32 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #2211465 Od: 2014-7-11
| Melduję się i czekam na świąteczną relację oby ze śniegiem Apetyt na cebularza mam na jakiś czas zaspokojony _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Syringa | 08.12.2015 10:18:29 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3621 #2211466 Od: 2014-7-11
| To gratulacje z okazji rocznicy i życzenia dalszych sukcesów! |
| |
survivor26 | 08.12.2015 10:34:15 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2211471 Od: 2014-7-11
| No, czyli jest na co czekać! I mieć w tyle głowy żeby nie zaczynać diety w pierwszy tydzień stycznia, gdy pojawi się relacja z wielkiej podlaskiej wyżerki
A te 4 lata...tylko 4? wiem, wiem, ale mam wrażenie, że mieszkacie tam od zawsze _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
gawron | 08.12.2015 10:46:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Gałęzice/świętokrzyskie
Posty: 1409 #2211475 Od: 2014-8-12
| Te cebularze i u nas na szkieletczyźnie się kupi..
Ogórki po żydowsku jadłam,robiłam..pyszne! _________________ Beatrix+,czyli Betina
Wiejskie zarośla,czyli przypadki szalonej Beatki Kozi wątek zlikwidowany. |
| |
evluk | 08.12.2015 11:06:36 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 63 #2211491 Od: 2014-7-11
| Melduję się w czwartej części czekając na kolejne sprawozdania z pobytu na wsi wesołej Ogórki po żydowsku również robiłam..są pyszne. Kniga dotarła-wielkie dzięki |
| |
Jo37 | 08.12.2015 15:02:02 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warszawa i nie tylko
Posty: 1379 #2211550 Od: 2014-7-11
| Ja też zaglądam przez płot nowej części. _________________ Pozdrawiam, Joanna
|
| |
dana1s | 08.12.2015 16:17:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: ..moje miejsce na świecie
Posty: 1319 #2211571 Od: 2014-7-22
| Zuziu i ja się świetnie czuję na Twojej wsi ,także siadam obok pieca i czekam na fotki z tego raju _________________ ...uDany ogród, czyli w przedogródku raju |
| |
EwaM | 08.12.2015 18:21:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: między DBA a DZA
Posty: 2778 #2211603 Od: 2014-7-11
| Szybko zleciało. Przycupnę i poczekam. _________________ wątek i tutaj smutna piosenka |
| |
Barabella | 08.12.2015 19:29:43 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2211623 Od: 2014-7-11
| To ja takie 'smaczne' otwarcie przegapiłam?! Nie towarzyszyłam Ci w pierwszym roku, lecz dalsze lata śledzę pilnie Wszystkiego dobrego w rocznicę.... czyli listopadowi jesteśmy, tylko my dwa lata krócej _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
MaGorzatka | 08.12.2015 19:38:16 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2211627 Od: 2014-7-13
| Zuźka! Oj, uciekasz mi, uciekasz, ale ja Cie dogonię!
Smakowicie rozpoczęłaś nowy wątek, ale ten kisiel owsiany to paskudztwo musi być... Podoba mi się w jego opisie fragment: "Kształt - w zależności od użytego naczynia"
_________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Electra | 23.12.2024 04:09:00 |
|
|
| |
lora | 08.12.2015 23:35:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2211761 Od: 2014-7-11
| Witam byłam.
_________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
gawronka | 09.12.2015 09:01:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Białystok
Posty: 51 #2211835 Od: 2014-7-19
| melduje sie i ja az nie wierze ze to juz 4 lata |
| |
elakuznicom | 09.12.2015 10:30:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3352 #2211882 Od: 2014-7-15
| Zuziu jak się cieszę, że otworzyłaś nowy wątek ,a myślałam ,że trzeba będzie czekać do przyszłego sezonu !! Super....no to czytamy .... _________________ pozdrawiam Ela Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II |
| |
Ryszan | 09.12.2015 12:03:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2211910 Od: 2014-7-19
Ilość edycji wpisu: 1 | Gratulacje z okazji 4-tej rocznicy.Posiedzę cichutko i poczekam . _________________ Ania Moja działka |
| |
zuzanna2418 | 13.12.2015 11:52:04 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2213484 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 2 | Kochani! Ściskam Was wszystkich tu obecnych i dziękuję za liczne przybycie Bez Was bowiem wątek ten zwiądł by jako ten kwiat bez wody! Cieszę się, że kulinarny wstępniak obudził pewne wspomnienia oraz pokazał różnorodność smaków w tym regionie.
Poza produkcją spożywczą region Podlasia Południowego to również miejsce uprawy ziół, głownie rumianku. Obecnie niestety areał tych upraw zmniejszył się, ale nie bez powodu tereny kilku sąsiadujących gmin nazwano Krainą Rumianku. Pod ta nazwą zarejestrowano również stowarzyszenie, które ma na celu aktywizację osób zamieszkujących te tereny oraz prowadzenie akcji edukacyjnej bazującej na tradycjach i zwyczajach w regionie.
Tu strona Stowarzyszenia
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Tworząc tzw. wioskę tematyczną (nie jedyną w okolicy) pomyślano także o czymś dla ciała Otóż we wsi Hołowno funkcjonuje wiejskie spa Jeden z odcinków Mai w Ogrodzie był poświęcony wizycie w tym miejscu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
My jeszcze tam nie dotarliśmy, bo sens ma oczywiście wizyta w sezonie letnim, a wtedy tyramy u siebie. Ale mieliśmy przez jakiś czas obok swoją krainę rumianku, ponieważ Bożenka uprawiała do 2013r. dwa pola obsiewając je tym ziołem. Sądząc po stercie słomy rumiankowej w stodole i stosie butwiejących stojaków do suszenia rumianku w ogrodzie poprzedni właściciele naszego gospodarstwa również się tym trudnili. Rumianek kosi się latem, a surowcem zielarskim są koszyczki kwiatowe. Zatem zbiór trzeba wysuszyć a potem wymłócić. Bożenka stosowała naturalny sposób suszenia na drewnianych stojakach - kozłach, a potem młócili całą rodziną aż zapach olejków eterycznych w rozgrzanym letnim powietrzu powodował ból głowy. Szkoda, że Bożenka wycofała się z rumiankowego biznesu, zostały tylko zdjęcia i wspomnienie aromatów. W. wtedy pachniał rumiankiem jak ziołowe potpourri, ponieważ pomagał sąsiadom w układaniu skoszonych ziół na kozłach i w przewracaniu ich w trakcie suszenia
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
MaGorzatka | 13.12.2015 14:13:41 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2213537 Od: 2014-7-13
| Zuziu - w życiu nie widziałam takich żniw rumiankowych, ale to musi być cudowne doznanie wizualne i zapachowe. Dzięki za odcinek, zaraz sobie obejrzę _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Aguszek | 13.12.2015 17:44:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 44 #2213627 Od: 2015-2-16
| Witaj Zuziu. Ogromnie się cieszę,że trafiłam na Twój wątek.Okolice Twojej wsi nie są mi znane chociaż nazwy miejscowości kojarzę.W Wisznicach bywam i przy najbliższej okazji z pewnością spróbuję i cebularza,i zachwalaną przez Ciebie kiełbasę.Do tej pory jadałam tylko cebularze w najbardziej znanej postaci,czyli te okrągłe posypane makiem. W moim rodzinnym domu na Wigilijną kolację kisiel być musi,tyle że gryczany.Przyznam,że przez ponad 40 lat życia spróbowałam tylko raz usilnie namawiana przez babcię i obiecałam sobie...nigdy więcej.Do ubiegłorocznej Wigilii, kiedy to już przez nikogo nie zmuszana spróbowałam i o dziwo zasmakował mi.Więc może do niego trzeba dojrzeć? Poza tym przygotowanie go jest dla mnie arcytrudne i nie zamierzam się tego uczyć. Tym bardziej,że moi synowie reagują na jego widok tak jak ja przed laty Przesyłam moc serdeczności. Agnieszka _________________ Pozdrawiam-Agnieszka |
| |
lora | 13.12.2015 18:20:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2213637 Od: 2014-7-11
| Zuziu cudowne łany rumianku o jak mi przypomniały czasy w których na łąkach było pełno tych cudownych kwiatków. A Lubelszczyzna słynęła z zakontraktowanych ziół przez rolników i nie tylko ...Lubelski Herbapol. Jakie ciepłe zdjęcia już tęsknię. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Urazka | 13.12.2015 21:08:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #2213694 Od: 2014-8-9
| Jaki pouczający i ciekawy początek nowej części! Z przyjemnością skorzystałam z zamieszczonych linków i przypomniałam sobie, że przed laty, bywając w Lublinie, miałam okazję zajadać się cebularzami. Bardzo mi smakowały ale nie pamiętałam, że był w nich mak. Żniwa rumiankowe - też coś nowego. Ciekawie wyglądają te "stogi". We wsiach w rejonie Legnicy też uprawiano dużo rumianku, który był skupowany przez legnicki Herbapol. Ale technika zbioru była zupełnie inna. Zbieracze, wyposażeni w tzw. maszynkę, przypominającą zbieraczkę do jagód, tylko większą, zrywali same główki rumianku. Nie wiem jak rolnicy pozbywali się pozostałej części roślin ale techniki zbiorów kwiatów jestem pewna, gdyż mój teść dorabiał sobie na zrywaniu rumianku. Świeże kwiaty były dostarczane przez rolników bezpośrednio do Herbapolu ale można było też sprzedawać kwiaty już wysuszone i to było bardziej opłacalne. Korzystali z tego ci, którzy mieli odpowiednie suszarnie. Herbapol mieścił się nad Kaczawą, 10 min. spacerku od centrum miasta i roztaczał niezapomniany zapach
_________________ pozdrawiam, Janina |
| |
Electra | 23.12.2024 04:09:00 |
|
|