NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWORY Z WARZYW » SOS BOLOŃSKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Sos boloński

  
mama101
09.08.2016 08:42:09
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: TSA

Posty: 573 #2317858
Od: 2015-1-26
4 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
2 papryki
8 ząbków czosnku
0,5 szklanki oliwy
2 łyżki cukru
2 łyżki bazylii (ja używam świeżej, solidną garść listków)
2 łyżki oregano (u mnie kilka gałązek świeżego)
ostra papryka wedle uznania
2 łyżki magi (ewentualnie gałązka lubczyku)
2 łyżki soli
0,25 łyżki pieprzu
pęczek pietruszki

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane ząbki czosnku a za chwilę posiekaną cebulę by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Po lekkim zrumienieniu cebuli dodajemy posiekaną paprykę i dalej smażymy a w zasadzie gdy papryka zacznie puszczać soki zaczyna się duszenie i w tym momencie jest najlepszy moment na dodanie pomidorów. Ja ograniczam się do wycięcia twardych głębi. Pozostałe przyprawy dodaję w połowie duszenia. A proporcje wedle własnego smaku. Czas duszenia też trudno określić bo zależy to od temperatury gotowania, od pomidorów a w zasadzie od ich odmiany czy jest ona typowo do przetworów. U mnie ląduje mieszanka, czyli wszystko co w danym czasie dojrzeje.
Czasami gdy pomimo tylu przypraw gdy smak trochę odbiega od ideału ratuję się gotową mieszanką przypraw np.:do pizzy lub przyprawy kuchni włoskiej.
Tak przygotowaną miksturę uczciwie miksujemy i do słoiczków.
Pasteryzujemy 15 minut.

Życzę smacznego.

_________________
Pozdrawiam Aśka
TO JE MOJE
  
Electra06.05.2024 14:47:50
poziom 5

oczka
  
boryna
09.08.2016 09:23:33
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: opolskie

Posty: 587 #2317872
Od: 2014-8-7
O dzięki Ci dobra kobieto! bardzo szczęśliwy W ciągu roku robię takie ilości spaghetti, że chętnie sobie wcześniej przygotuję zapas sosu.
_________________
Pozdrawiam, Bożena
Gliniaste Ogro(do)wisko
  
Marginetka
18.08.2016 07:12:49
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 273 #2321745
Od: 2014-7-11
Ten sos jest przepyszny! Dziękuję za przepis!bardzo szczęśliwy
  
mama101
21.08.2016 07:14:23
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: TSA

Posty: 573 #2322956
Od: 2015-1-26
Bardzo proszę, na zdrowie. Ja ten sos wykorzystuję również do pizzy(dodaję jeszcze koncentratu żeby zagęścić), fasolki po bretońsku i kapusty duszonej.
_________________
Pozdrawiam Aśka
TO JE MOJE

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWORY Z WARZYW » SOS BOLOŃSKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny