| |
mama101 | 09.08.2016 08:42:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: TSA
Posty: 573 #2317858 Od: 2015-1-26
| 4 kg pomidorów 0,5 kg cebuli 2 papryki 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżki bazylii (ja używam świeżej, solidną garść listków) 2 łyżki oregano (u mnie kilka gałązek świeżego) ostra papryka wedle uznania 2 łyżki magi (ewentualnie gałązka lubczyku) 2 łyżki soli 0,25 łyżki pieprzu pęczek pietruszki
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane ząbki czosnku a za chwilę posiekaną cebulę by nie dopuścić do przypalenia się czosnku. Po lekkim zrumienieniu cebuli dodajemy posiekaną paprykę i dalej smażymy a w zasadzie gdy papryka zacznie puszczać soki zaczyna się duszenie i w tym momencie jest najlepszy moment na dodanie pomidorów. Ja ograniczam się do wycięcia twardych głębi. Pozostałe przyprawy dodaję w połowie duszenia. A proporcje wedle własnego smaku. Czas duszenia też trudno określić bo zależy to od temperatury gotowania, od pomidorów a w zasadzie od ich odmiany czy jest ona typowo do przetworów. U mnie ląduje mieszanka, czyli wszystko co w danym czasie dojrzeje. Czasami gdy pomimo tylu przypraw gdy smak trochę odbiega od ideału ratuję się gotową mieszanką przypraw np.:do pizzy lub przyprawy kuchni włoskiej. Tak przygotowaną miksturę uczciwie miksujemy i do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Życzę smacznego.
_________________ Pozdrawiam Aśka TO JE MOJE |
| |
Electra | 05.01.2025 17:07:20 |
|
|
| |
boryna | 09.08.2016 09:23:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: opolskie
Posty: 587 #2317872 Od: 2014-8-7
| O dzięki Ci dobra kobieto! W ciągu roku robię takie ilości spaghetti, że chętnie sobie wcześniej przygotuję zapas sosu. _________________ Pozdrawiam, Bożena Gliniaste Ogro(do)wisko |
| |
Marginetka | 18.08.2016 07:12:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 273 #2321745 Od: 2014-7-11
| Ten sos jest przepyszny! Dziękuję za przepis! |
| |
mama101 | 21.08.2016 07:14:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: TSA
Posty: 573 #2322956 Od: 2015-1-26
| Bardzo proszę, na zdrowie. Ja ten sos wykorzystuję również do pizzy(dodaję jeszcze koncentratu żeby zagęścić), fasolki po bretońsku i kapusty duszonej. _________________ Pozdrawiam Aśka TO JE MOJE |