Składniki: - 1l alkoholu >40% ( ja biorę 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody) - 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego - 1l mleka uht 3,2% - 400 g wiórków kokosowych - duże opakowanie cukru waniliowego.
Mleka, alkohol i cukier waniliowy dobrze wymieszać, wymiksować. Zalać płynem wiórki kokosowe i wstawić zakręcone naczynie do lodówki na co najmniej tydzień. Codziennie potrząsać zawartością. Po 7 -10 dniach zlać nalewkę, kokos porządnie wycisnąć przez gazę w celu odzyskania maksymalnie cennego płynu. Porozlewać do butelek. Wiórki kokosowe pakuję do pudełeczka i zamrażam. Wykorzystuję do ciast i deserów. Nalewka jest krótkoterminowa! Przechowywać do miesiąca w chłodnym i ciemnym miejscu. U mnie nigdy nie stoi dłużej niż 2 tygodnie i to solidnie pilnowana.
Ważna uwaga! Z powyższych proporcji naleweczka wychodzi bardzo łagodna.... typowo babski trunek. Mocy niewiele ale całkiem dobrze poniewiera. Jak ktoś woli mocniejszą to wystarczy zwiększyć ilość alkoholu kosztem niewielkiej ilości mleka. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa
Wielkie dzięki! Pojadę po ingrediencje i zaraz jutro wstawiam _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2