| |
maria | 03.04.2015 10:03:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2084133 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 3 | Chciałam się podzielić przepisem na paschę znalezionym w sieci , robiłam już z różnych , ale ten jest naprawdę godny uwagi Przepis pochodzi ze strony Smaczny.pl , autorką jego jest Jamaica
( oryginalny przepis skopiowałam ze smaczny.pl) a tak wygladały moje paschy w ubiegłych latach
-1 litr śmietany 18% (kwaśnej) -1 litr tłustego mleka -1 kostka masła (standardowa, czyli 250 g) -6 jajek -1 szklanka cukru pudru -ulubione bakalie (ok.1,5 szklanki) Jajka wbić do miseczki. Dolać do nich śmietanę i bardzo dokładnie ubić. W końcowym efekcie masa ma być puszysta i jednolita. Mleko zagotować. Masę jajowo-smietanową zalać (wciąż ubijając) wrzącym mlekiem. Przełożyć do jakiegoś garczka czy rondelka, postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać około 3 minut, nieprzerwanie ubijając. Gdy na wierzchu utworzy się kilkucentymetrowa warstwa twarożku, który wygląda jak kożuszek, zestawić z ognia i odłożyć mikser. Masę wylać na durszlak starannie wyłożony gazą (najlepiej kilkakrotnie złożoną). Bardzo starannie wyskorobać przy tym boki i spód naczynia w którym przyrządzaliśmy masę, ponieważ osiada się tam dużo twarożku. Całość odstawić do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać (oczywiście cały czas ucierając) po 1 łyżce zimnego twarożku. Gdy masa będzie już gotowa, to znaczy cały twarożek zostanie wymieszany z masłem, dodać posiekane bakalie (ja najczęściej dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową i suszone morele). Naczynie do którego chcemy przełożyć gotową już niemal paschę wyłożyc zwilżoną i starannie odciśniętą gazą. Może to być średniej wielkości foremka do babki lub sparzona wcześniej doniczka- tu już wybór zależy do Was. Masę serową wylać do przygotowanego naczynia i bardzo, bardzo, bardzo dokładnie ucisnąć ją łyżką. Powinna sięgać po same brzegi foremki/doniczki. Przykryć ją czystą ściereczką i obciążyć jakimś przedmiotem o solidnej wadze. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najbezpieczniej na całą noc. Gotową paschę wyjąć z formy (dzięki gazie nie istnieje niebezpieczeństwo,że utknie w niej na dobre :-)) na talerz. Można udekorować ją warstwą konfitur, smużkami polewy czekoladowej czy też bakaliami. Przepis przekazywany w mojej rodzinie poprostu z pokolenia na pokolenie, ponieważ wykonana według niego pascha jest naprawdę rewelacyjna- wilgotna, puszysta i szalenie pyszna Porcja wychodzi spora, więc jeśli ktoś nie posiada wielodzietnej rodziny z dobrym apetytem i nie spodziewa się najazdu gości, niech lepiej ograniczy się do połowy porcji Polecam, życzę smacznego i czekam na jak najwięcej komentarzy!!!!!!!!!!!!!
-------------------------------
Od siebie dodam ,ze dodatkowo daje sok z cytryny , i zwiekszyłam ilość bakalii : u mnie jest żurawina suszona, skórka pomarańczowa , morele suszone i rodzynki
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
Electra | 12.01.2025 16:51:42 |
|
|
| |
Barabella | 03.04.2015 16:19:12 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2084427 Od: 2014-7-11
| Robiłam dwa lata temu i jak podałam, po sutym śniadaniu wielkanocnym, to mało mnie nie zamordowali, bo już zmieścić nie mogli.... Jest bardzo syta, dużo się nie zje, więc taka 'baba' i na pułk wojska wystarczy... Jak robiłaś Marysiu te jajka z galaretek?! _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
maria | 08.04.2015 12:51:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2086715 Od: 2014-7-13
| Basiu, Januszu do galaretkowych jajeczek wykorzystałam oczywiście wydmuszki _________________ Moja wymarzona działka |
| |
MaGorzatka | 09.04.2015 12:59:55 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2087341 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Chciałam dołożyć swoje 3 grosze do paschy. U mnie jest to od lat stały punkt wielkanocnego programu i dawniej robiłam ją tak, jak w opisie Marysi. Jednak leniwym i zapracowanym muszę zdradzić, że równie dobrze wychodzi z twarogu mielonego, jaki można kupić w stonce w wiaderkach.
I jeszcze 2 uwagi: >jeśli macie możliwość, to nie wkładajcie paschy do lodówki, bo koszmarnie chłonie wszystkie zapachy mięsno-kiełbasiano-szczypiorkowe; >odsączam paschę na gazie/ściereczce przez kilka pierwszych godzin; potem dzielę masę na pół, do jednej połowy dodaję gorzkie kakao, a do drugiej migdały, następnie wkładam te masy do doniczki z dziurkami, wyłożonej oczywiście gazą - najpierw jasną, potem ciemną; taki gotowiec w doniczce odcieka jeszcze przez noc w chłodnym miejscu (nie lodówce) Potem: siup, na talerz/paterę i na stół!
Wieczorem dodam zdjęcia. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
MaGorzatka | 09.04.2015 20:47:56 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2087631 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 2 | Moje paschy w kolejnych latach...
2005
2006 (nie miałam doniczki?)
2007
2008
2009
2012
2014
2015
_________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Ryszan | 09.04.2015 20:52:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2087632 Od: 2014-7-19
| Małgosiu ale superowy przegląd,wszystkie prezentują się świetnie. _________________ Ania Moja działka |
| |
lora | 09.04.2015 21:25:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2087666 Od: 2014-7-11
| Mario u mnie też tak samo robi się Paschę ...uwielbiam choć w tym roku nie było, ale jak poczuje się lepiej to na niedzielę zrobię. Też z pokolenia na pokolenie przekazywana jest choć widzę że synowe już nie takie chętne do jej robienia he, he nie ta dieta. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
maria | 09.04.2015 22:43:55 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2087739 Od: 2014-7-13
| Małgosiu kiedyś robiłam podobnie jak Ty z twarogu (jak jeszcze nie znałam oryginalnego przepisu) , ale jak mam być szczera , to z jajek i śmietany wychodzi niepowtarzałny smak . Zawsze trzymam paschę w lodówce szczelnie zamkniętą w pojemniku i nigdy nie złapała zapaszku. Paschę uwielbiam zimną , nawet bardzo zimną. Śliczne Twoje są i na pewno równie smaczne _________________ Moja wymarzona działka |
| |
MaGorzatka | 10.04.2015 10:09:45 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2087898 Od: 2014-7-13
| Marysiu - to prawda, z gotowanego mleka jest lepsza i nie ma to jak zimna pascha!
Kiedyś dawno temu, jak jeszcze nie znałam wielkanocnej paschy, dostałam od kogoś przepis na "ciasto lodowe", które robiło się w ten sam sposób, tylko było ono utrwalane w zamykanej tortownicy. Jadaliśmy je w wakacje w czasie upałów, właśnie takie lodowate. To było w czasach zamierzchłych... _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
MaGorzatka | 28.03.2016 20:15:12 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2260618 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 3 | Moja tegoroczna pascha
_________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
lora | 28.03.2016 20:57:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2260647 Od: 2014-7-11
| A ja robię paschę jednokolorową ...tak robiła moja babcia , mama i ja tradycję podtrzymuję o i już. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Electra | 12.01.2025 16:51:42 |
|
|
| |
MaGorzatka | 29.03.2016 07:21:07 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2260773 Od: 2014-7-13
| Janusz - flan to delikatna lekka pianka, a pascha ma ciężkość sera i masła i raczej przypomina dawne tłuste lody. Jeśli jeszcze się sypnie za dużo cukru, to może być trudna do zjedzenia. Moja rodzina bardzo paschę lubi, a wczoraj, jak pakowałam Synowi do pudełka, kiedy wyjeżdżał, to prosił, żeby ubić, to więcej wejdzie _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |