| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Czekolady do picia | |
| | dzastek12 | 22.01.2015 19:32:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Beskid Śląski
Posty: 338 #2028623 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Tak jak obiecałam w pogaduszkach wpisuję łatwe i w miarę tanie przepisy na czekoladę do picia- ufff pierwsze koty za płoty, z zakładaniem hm wątku. Przepisy te pochodzą z książki Katarzyny Michalak pt. "Sklepik z niespodzianką- Bogusia".
Biała czekolada imbirowa Na cztery filiżanki weź świeży lub suszony korzeń imbiru, dwie łyżki cukru, 100 ml wody. Korzeń zetrzyj, wymieszaj z cukrem i wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty, złocisty syrop. W rondelku rozpuść tabliczkę białej czekolady, można w dwóch szklankach mleka, ale lepiej wziąć słodką 18% śmietankę (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30-36%). Uwaga! Nie dopuść do wrzenia! Dodaj syrop imbirowy i miksuj, aż powstanie pianka- im jej więcej, tym lepiej. Rozlej gorący napój do filiżanek, oprósz szczyptą kakao lub kawy.
Gorzko- słodka czekolada chili Na cztery filiżanki weź tabliczkę gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka (oczywiscie lepsza jest słodka śmietanka, po prostu niebo w gębie!) i szczyptę lub dwie chili. Gotuj na maleńkim ogniu lub na parze (w garnek z wodą wstaw rondelek z czekoladą i mlekiem), nie dopuść do wrzenia. Rozlej do filiżanek. W wersji de luxe mozesz dodać do każdej filiżanki odrobinę rumu.
Mleczna czekolada malibu Na cztery filiżanki weź tabliczkę mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (oczywiście wolimy ze śmietanką)-rozpuść czekoladę w mleku (lub rzeczonej śmietance),nie dopuść do wrzenia. Schłodź nieco. Rozlej do filiżanek i dodaj ostrożnie, lejąc po ściankach po pół kieliszka likieru malibu, tak by alkohol spłynął na dno. Ubij pół szklanki śmietanki kremówki (i nawet nie myśl, by użyć takiej ze sklepu, w spreju, bo to tablica Mendelejewa, nie śmietanka), w trakcie ubijania dodając łyżeczkę cukru pudru, ot tak, do smaku. Ozdób każdą filiżankę kleksem z bitej śmietany, kleks obsyp dookoła wiórkami kokosowymi, by ładnie wyglądały na tle czekolady. Pycha!
potwierdzam pierwsza i trzecia opcja są pyszne, w przypadku mlecznej czekolady zamiast malibu wzięłam likier orzechowy Soplica i też było bardzo dobre Polecam. _________________ Pozdrawiam Justyna
u mnie | | | Electra | 23.12.2024 02:53:43 |
|
| | | survivor26 | 22.01.2015 20:00:04 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2028639 Od: 2014-7-11
| oooooooo...na chandrę właśnie hodowaną to są przepisy po prostu boskie! Jutro kupuję składniki i będę się paść _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 | | | elakuznicom | 22.01.2015 20:37:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3352 #2028666 Od: 2014-7-15
| Cholesterol z 260 dojdzie do 400 to chyba dla młodszych dziewczynek , które jeszcze o nim nie myślą swego czasu bitą śmietanę pałaszowałam do bólu oczywiście sama ją ubijałam ale teraz pychotkom mówimy stop _________________ pozdrawiam Ela Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II | | | grazka2211 | 22.01.2015 20:46:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: grazka2211
Posty: 524 #2028671 Od: 2014-7-12
| Justyno to ja zapraszam do siebie .Składniki się znajdą tylko w kuchni nie lubię stać przy garach _________________ Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów. Pozdrawiam Grażyna.
| | | Krzysztofkhn | 23.01.2015 23:30:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #2029568 Od: 2014-8-1
| No to coś prostszego . Do słoika : 8 łyżeczek czubatych dobrego, ciemnego, mocnego cackała, 8 łyżeczek cukru i szklanka ciepłego mleka. Urządzić taniec świętego wita. Dobrze potrząsnąć. W garnku, najlepiej takim do gotowania mleka, /albo krążek na palnik/, zagotować 2 szklanki mleka. Dodać 3 łyżeczki masła. Na gotujące się mleko wlać miksturę ze słoika / wypłukać słoik odrobiną wody i też do gara/ i choć kilka sekund pogotować. Rozlać do filiżanek i do każdej dodać 3 kostki gorzkiej czekolady i dla dorosłych po kilka kropel brendziaszki.
Proste szybkie i moja babcia nazywała to czekoladą.
I bardzo smaczne _________________ Serdecznie pozdrawiam. | | | dzastek12 | 24.01.2015 11:40:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Beskid Śląski
Posty: 338 #2029768 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 2 | Pati daj znać czy smakowało ;p Elu fakt cholesterol poszybuje w górę po takiej czekoladzie, ale od czasu do czasu można zaryzykować;p Grażynko dziękuję za zaproszenie chętnie skorzystam bo z kolei ja uwielbiam stać przy garach Krzysztofie przepis godny wypróbowania, chętnie z niego skorzystam. Bo lubimy kakao pod każdą postacią _________________ Pozdrawiam Justyna
u mnie | | | Electra | 23.12.2024 02:53:44 |
|
|
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|