NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » CZEKOLADY DO PICIA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Czekolady do picia

  
dzastek12
22.01.2015 19:32:47
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Beskid Śląski

Posty: 338 #2028623
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Tak jak obiecałam w pogaduszkach wpisuję łatwe i w miarę tanie przepisy na czekoladę do picia- ufff pierwsze koty za płoty, z zakładaniem hm wątku.
Przepisy te pochodzą z książki Katarzyny Michalak pt. "Sklepik z niespodzianką- Bogusia".

Biała czekolada imbirowa
Na cztery filiżanki weź świeży lub suszony korzeń imbiru, dwie łyżki cukru, 100 ml wody. Korzeń zetrzyj, wymieszaj z cukrem i wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty, złocisty syrop.
W rondelku rozpuść tabliczkę białej czekolady, można w dwóch szklankach mleka, ale lepiej wziąć słodką 18% śmietankę (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30-36%). Uwaga! Nie dopuść do wrzenia!
Dodaj syrop imbirowy i miksuj, aż powstanie pianka- im jej więcej, tym lepiej. Rozlej gorący napój do filiżanek, oprósz szczyptą kakao lub kawy.


Gorzko- słodka czekolada chili
Na cztery filiżanki weź tabliczkę gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka (oczywiscie lepsza jest słodka śmietanka, po prostu niebo w gębie!) i szczyptę lub dwie chili. Gotuj na maleńkim ogniu lub na parze (w garnek z wodą wstaw rondelek z czekoladą i mlekiem), nie dopuść do wrzenia. Rozlej do filiżanek.
W wersji de luxe mozesz dodać do każdej filiżanki odrobinę rumu.


Mleczna czekolada malibu
Na cztery filiżanki weź tabliczkę mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (oczywiście wolimy ze śmietanką)-rozpuść czekoladę w mleku (lub rzeczonej śmietance),nie dopuść do wrzenia. Schłodź nieco.
Rozlej do filiżanek i dodaj ostrożnie, lejąc po ściankach po pół kieliszka likieru malibu, tak by alkohol spłynął na dno.
Ubij pół szklanki śmietanki kremówki (i nawet nie myśl, by użyć takiej ze sklepu, w spreju, bo to tablica Mendelejewa, nie śmietanka), w trakcie ubijania dodając łyżeczkę cukru pudru, ot tak, do smaku. Ozdób każdą filiżankę kleksem z bitej śmietany, kleks obsyp dookoła wiórkami kokosowymi, by ładnie wyglądały na tle czekolady.
Pycha!


potwierdzam pierwsza i trzecia opcja są pyszne, w przypadku mlecznej czekolady zamiast malibu wzięłam likier orzechowy Soplica i też było bardzo dobrewesoły Polecam.
_________________
Pozdrawiam Justyna

u mnie
  
Electra23.12.2024 02:53:43
poziom 5

oczka
  
survivor26
22.01.2015 20:00:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2028639
Od: 2014-7-11
oooooooo...na chandrę właśnie hodowaną to są przepisy po prostu boskie! Jutro kupuję składniki i będę się paść aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
elakuznicom
22.01.2015 20:37:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3352 #2028666
Od: 2014-7-15
Cholesterol z 260 dojdzie do 400 diabeł to chyba dla młodszych dziewczynek , które jeszcze o nim nie myślą
swego czasu bitą śmietanę pałaszowałam do bólu oczywiście sama ją ubijałam ale teraz pychotkom mówimy stop
_________________
pozdrawiam Ela
Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II
  
grazka2211
22.01.2015 20:46:47
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: grazka2211

Posty: 524 #2028671
Od: 2014-7-12
Justyno to ja zapraszam do siebie .Składniki się znajdą tylko w kuchni nie lubię stać przy garach
_________________
Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów.
Pozdrawiam Grażyna.
  
Krzysztofkhn
23.01.2015 23:30:40
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #2029568
Od: 2014-8-1
No to coś prostszego .
Do słoika : 8 łyżeczek czubatych dobrego, ciemnego, mocnego cackała, 8 łyżeczek cukru i szklanka ciepłego mleka. Urządzić taniec świętego wita. Dobrze potrząsnąć.
W garnku, najlepiej takim do gotowania mleka, /albo krążek na palnik/, zagotować 2 szklanki mleka. Dodać 3 łyżeczki masła.
Na gotujące się mleko wlać miksturę ze słoika / wypłukać słoik odrobiną wody i też do gara/ i choć kilka sekund pogotować.
Rozlać do filiżanek i do każdej dodać 3 kostki gorzkiej czekolady i dla dorosłych po kilka kropel brendziaszki.

Proste szybkie i moja babcia nazywała to czekoladą.

I bardzo smaczne
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
dzastek12
24.01.2015 11:40:26
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Beskid Śląski

Posty: 338 #2029768
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 2
Pati daj znać czy smakowało ;p
Elu fakt cholesterol poszybuje w górę po takiej czekoladzie, ale od czasu do czasu można zaryzykować;p
Grażynko dziękuję za zaproszenie chętnie skorzystam bo z kolei ja uwielbiam stać przy garachbardzo szczęśliwy
Krzysztofie przepis godny wypróbowania, chętnie z niego skorzystam. Bo lubimy kakao pod każdą postaciąwesoły
_________________
Pozdrawiam Justyna

u mnie
  
Electra23.12.2024 02:53:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » CZEKOLADY DO PICIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny