Czekolady do picia |
Tak jak obiecałam w pogaduszkach wpisuję łatwe i w miarę tanie przepisy na czekoladę do picia- ufff pierwsze koty za płoty, z zakładaniem hm wątku. Przepisy te pochodzą z książki Katarzyny Michalak pt. "Sklepik z niespodzianką- Bogusia". Biała czekolada imbirowa Na cztery filiżanki weź świeży lub suszony korzeń imbiru, dwie łyżki cukru, 100 ml wody. Korzeń zetrzyj, wymieszaj z cukrem i wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty, złocisty syrop. W rondelku rozpuść tabliczkę białej czekolady, można w dwóch szklankach mleka, ale lepiej wziąć słodką 18% śmietankę (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30-36%). Uwaga! Nie dopuść do wrzenia! Dodaj syrop imbirowy i miksuj, aż powstanie pianka- im jej więcej, tym lepiej. Rozlej gorący napój do filiżanek, oprósz szczyptą kakao lub kawy. Gorzko- słodka czekolada chili Na cztery filiżanki weź tabliczkę gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka (oczywiscie lepsza jest słodka śmietanka, po prostu niebo w gębie!) i szczyptę lub dwie chili. Gotuj na maleńkim ogniu lub na parze (w garnek z wodą wstaw rondelek z czekoladą i mlekiem), nie dopuść do wrzenia. Rozlej do filiżanek. W wersji de luxe mozesz dodać do każdej filiżanki odrobinę rumu. Mleczna czekolada malibu Na cztery filiżanki weź tabliczkę mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (oczywiście wolimy ze śmietanką)-rozpuść czekoladę w mleku (lub rzeczonej śmietance),nie dopuść do wrzenia. Schłodź nieco. Rozlej do filiżanek i dodaj ostrożnie, lejąc po ściankach po pół kieliszka likieru malibu, tak by alkohol spłynął na dno. Ubij pół szklanki śmietanki kremówki (i nawet nie myśl, by użyć takiej ze sklepu, w spreju, bo to tablica Mendelejewa, nie śmietanka), w trakcie ubijania dodając łyżeczkę cukru pudru, ot tak, do smaku. Ozdób każdą filiżankę kleksem z bitej śmietany, kleks obsyp dookoła wiórkami kokosowymi, by ładnie wyglądały na tle czekolady. Pycha! potwierdzam pierwsza i trzecia opcja są pyszne, w przypadku mlecznej czekolady zamiast malibu wzięłam likier orzechowy Soplica i też było bardzo dobre Polecam. |