| |
MaGorzatka | 01.10.2014 08:43:56 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1953559 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | To kolejny hit mojego świątecznego stołu ze słodkościami.
Ciasto: ½ kg mąki 4 żółtka szczypta soli 25 dag masła konfitura agrestowa (do przełożenia) Posiekać ciasto i szybko zagnieść (jeśli nie chce się zagnieść, można dodać jeszcze jedno żółtko – ale powinny wystarczyć 4). Zostawić ciasto w chłodnym miejscu na 3-4 godziny (można na całą noc, ale później musi trochę roztajać). Rozwałkować na grubość 3-4 mm – ciasto musi być sztywne, nie miękkie. Ułożyć na deseczce krążki wycięte kieliszkiem do wódki.
Lukier: 1 białko 12 dag cukru pudru Białko utrzeć z cukrem pudrem. jak już nie będzie się lało, to smarować surowe ciasteczka nożem i piec na złoty kolor w dobrze ciepłym piecu, na blasze podsypanej krupczatką.
Łączyć po dwa ciasteczka, smarując środek konfiturą agrestową. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Electra | 13.01.2025 11:09:29 |
|
|
| |
MaGorzatka | 01.10.2014 23:13:32 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1954049 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Beatko - bo to jest proste Pewnie, że mogą być inne konfitury, ale powinny być kwaśne. Ja robiłam też z takimi z czarnej porzeczki i było OK. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
maria | 03.10.2014 19:38:50 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1955089 Od: 2014-7-13
| mam identyczny przepis od mojej juz nieżyjącej Teściowej pod nazwą Ciastka z pianką zapomniałam o nich , dzięki za przypomnienie tez zawsze przekładałam kwaśnym dżemem , mi najbardziej smakuje z wiśniowym _________________ Moja wymarzona działka |