Kruche ciasteczka CAŁUSKI mojej Babci |
To kolejny hit mojego świątecznego stołu ze słodkościami. Ciasto: ½ kg mąki 4 żółtka szczypta soli 25 dag masła konfitura agrestowa (do przełożenia) Posiekać ciasto i szybko zagnieść (jeśli nie chce się zagnieść, można dodać jeszcze jedno żółtko – ale powinny wystarczyć 4). Zostawić ciasto w chłodnym miejscu na 3-4 godziny (można na całą noc, ale później musi trochę roztajać). Rozwałkować na grubość 3-4 mm – ciasto musi być sztywne, nie miękkie. Ułożyć na deseczce krążki wycięte kieliszkiem do wódki. Lukier: 1 białko 12 dag cukru pudru Białko utrzeć z cukrem pudrem. jak już nie będzie się lało, to smarować surowe ciasteczka nożem i piec na złoty kolor w dobrze ciepłym piecu, na blasze podsypanej krupczatką. Łączyć po dwa ciasteczka, smarując środek konfiturą agrestową. |