| |
Aszkabis | 04.01.2015 14:18:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #2014990 Od: 2014-9-29
| Jest to potrawa tatarska.Jadłam taka w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach.Nie robię często bo syta bardzo jest i chyba....tucząca
Kg mąki, pół litra wody,łyżka oleju,łyżeczka soli i 5 żółtek.Wyrobić elastyczne ciasto.Podzieliłam na 6 części i każdą bardzo cieniutko rozwałkowałam.Było nieomal przezroczyste. Masło - w przepisie każą 75 dkg [ale to trochę] dużo roztopić i smarować każdy płat tymże masłem. Robiłam to dłonią Na ostatnią warstwę ułożyłam farsz zrobiony z 1 kg wołowiny [można inne mięso ale podobno lepiej nie mieszać gatunków] pokrojone w kostkę i 25 dkg cebuli.Sól,pieprz
Zawijam ,wkładam do okrągłego naczynia ,Kiedyś robiłam w tortownicy [taki ślimak wychodził]. Dzisiaj użyłam taką dużą obręcz z Halogen Oven.Ułożyłam na blasze,posmarowanej masłem,posmarowałam wierzch masłem i do piekarnika 200 st na 2 godziny
Góra listkowa,chrupiąca środek wilgotny i mięso kruche
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
i chyba jak wszystkie faszerowane kroić po lekkim ostygnięciu [nie zimne]
Smacznego _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Electra | 23.12.2024 04:29:20 |
|
|
| |
elakuznicom | 04.01.2015 15:33:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3352 #2015042 Od: 2014-7-15
| Wygląda smakowicie - i tak jak francuskie , ale nie mam serca do długiego wyrabiania i wałkowania , kulinarnie w ogóle zrobiłam się leniwa .. _________________ pozdrawiam Ela Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II |
| |
maria | 04.01.2015 16:45:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2015080 Od: 2014-7-13
| Nigdy nie jadłam , ani nie robiłam takiej potrawy Czy można zastąpić kupnym ciastem filo ?( w razie lenistwa) _________________ Moja wymarzona działka |
| |
aniamania | 04.01.2015 20:19:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2015259 Od: 2014-7-12
| Znam to danie pod nazwą Pieróg turecki, farsz jest z kurczaka. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Ginia | 05.01.2015 08:45:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: okolice Gdańska
Posty: 249 #2015605 Od: 2014-12-25
| Baaardzo smakowicie wygląda. Uwielbiam wszelkie kluchy, pierogi, naleśniki, kulebiaki, to pewnie tym pierogiem bym się zajadała, ale ze względu na postanowienia noworoczne, to tylko popatrzę zagryzając rukolą _________________ Pozdrawiam Asia Aktualne szajby: nauka pływania w wieku niezbyt do tego zdatnym, hardanger i ogród A miała być tylko trawa |
| |
Krzysztofkhn | 05.01.2015 23:15:43 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #2016204 Od: 2014-8-1
| Dziewczyny ! To mięsko na farsz to: posolić, popieprzyć,jałowcem doprawić i przede wszystkim polać octem z jabłek. Tak przygotowane przekisić dzień , czy dwa, a jak macie czas i temperatura odpowiednia to i tydzień. Kuchnia polska , a także litewska, ruska, tatarska, to kuchnie słodko - kwaśne !!! W każdej nie popapranej / oryginalnej potrawie spotykają się co najmniej dwa przeciwstawne smaki. _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
Electra | 23.12.2024 04:29:20 |
|
|