Domowe wyroby wędliniarskie | |
| | Barabella | 20.01.2015 22:06:20 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2027575 Od: 2014-7-11
|
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 | | | Electra | 23.12.2024 04:45:34 |
|
| | | Krzysztofkhn | 22.01.2015 22:46:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #2028722 Od: 2014-8-1
| Barabella pisze:
Dario trudno porównać smak.... Pachnie obłędnie, jak dobra konserwa turystyczna, lecz smakuje dużo lepiej, bo to chude mięso jest. Ja kupuję ćwiartki z kuraka. W przyszłym tygodniu zrobię z indyka. W mój szynkowar wchodzi 1,6kg mięsa.
... i to jest optymalna wielkość. _________________ Serdecznie pozdrawiam. | | | gawron | 30.01.2015 21:42:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Gałęzice/świętokrzyskie
Posty: 1409 #2035007 Od: 2014-8-12
| http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226
I wszystko w temacie... _________________ Beatrix+,czyli Betina
Wiejskie zarośla,czyli przypadki szalonej Beatki Kozi wątek zlikwidowany. | | | leszczyna | 18.10.2015 23:06:59 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #2190600 Od: 2014-7-21
| Wpisuję się bo szynkowar od lat leży w dolnej szufladzie, nigdy nie znalazł zastosowania a Wy takie pysznosci tworzycie. Ruszam do prac | | | aniamania | 20.03.2016 10:41:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2256090 Od: 2014-7-12
| SZYNKA PARZONA NASTRZYKIWANA
1,20-1,30 szynki 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 4 ziarna jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 20 ziaren pieprzu 2 łyżki majeranku 4 płaskie łyżeczki peklosoli 2 płaskie łyżeczki cukru 5 płaskich łyżeczek żelatyny 300 ml wody folia spożywcza np. Long Fresh rękaw do pieczenia mięsa strzykawka i gruba igła
Do garnuszka wlać wodę i dodać 4 spraskowanych ząbków czosnku, liście, ziele, jałowiec, kolendrę, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić, dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. Do przestudzonego wywaru dodać peklosól i rozpuścić. Wywar nabraś w strzykawkę i nastrzykiwać mięso w różne miejsca aż do wyczerpania płynu. 2 ząbki czosnku rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i dobrze natrzeć mięso, następnie wklepać w nie majeranek. Szynkę osznurować lub włożyć do siatki, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie szynkę z folią włożyć do rękawa, końce dokładnie zawiązać tak, żeby woda nie dostała się do środka, można jeszcze raz osznurować. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, żeby było dobrze zanurzone. Parzyć przez 2 godziny od momentu gdy woda osiągnie 75-80 stC co pół godziny odwracając (3 razy). Po parzeniu szynkę wyjąć i pozostawić w foli do wystudzenia. _________________ Pozdrawiam, Ania | | | leszczyna | 20.03.2016 13:18:48 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #2256138 Od: 2014-7-21
| ANIA ciekawy sposób na szynkę podałaś, czy już wiesz jak ona smakuję czy robisz po raz pierwszy | | | aniamania | 20.03.2016 14:01:52 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2256171 Od: 2014-7-12
| Robiłam ją kilkakrotnie. Jest mięciutka, soczysta i można ja kroić w bardzo cienkie plasterki. _________________ Pozdrawiam, Ania | | | Basia21071 | 16.05.2016 21:57:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: łódzkie
Posty: 60 #2284276 Od: 2016-3-11
| Ja się dzisiaj zabrałam za robienie szynki drobiowej wg przepisu Asi-cyganka77, drobiowo-wieprzowa też mnie kusi, bo wygląda pięknie. O urządzeniu takim jak szynkowar dowiedziałam się tu, na forum, i już jestem szczęśliwą posiadaczką. Dwie pierwsze wędlinki już były zrobione, teraz szukam następnych inspiracji. _________________ Basia | | | MaGorzatka | 17.05.2016 07:43:31 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2284388 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 3 | Ja wciąż nie dorobiłam się szynkowaru, ale pewnie kiedyś t nastąpi, bo bardzo lubię takie pyszności. Tymczasem wpadam pocieszyć się Waszymi zdjęciami.
I chciałam podzielić się z Wami swoim doświadczeniem. Otóż zawsze do wędzenia przygotowywałam mięso z przyprawami i saletrą, tak klasycznie, jak to poddaje "Kuchnia polska". Kiedyś, już w ostatniej chwili dołożyłam jeszcze kawałek boczku, bo takie piękny wpadł mi w ręce w sklepie i ponieważ miałam już tylko 2 dni, to zapeklowałam go tylko w przyprawach, bez saletry. Wyszedł wspaniały, a że my mamy w rodzinie jakąś histeryczną miłość do boczku, (zwłaszcza w linii żeńskiej: mama ja i córka) to doceniłyśmy to w pełni.
Potem raz jeszcze wędziłam już z premedytacją, bez saletry jakieś drobiazgi, a na minioną Wielkanoc już wszystkie wędliny były tylko w przyprawach - co tam kto lubi, w różnych konfiguracjach: kminek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz, sól, liście laurowe. Wędliny wyszły wspaniałe smakowo i różowe w przekroju, tak więc myślę, że z saletrą na dobre się już pożegnaliśmy.
(kiełbasa sklepowa)
_________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | | | Electra | 23.12.2024 04:45:34 |
|
|
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|