Domowe wyroby wędliniarskie |
SZYNKA PARZONA NASTRZYKIWANA 1,20-1,30 szynki 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 4 ziarna jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 20 ziaren pieprzu 2 łyżki majeranku 4 płaskie łyżeczki peklosoli 2 płaskie łyżeczki cukru 5 płaskich łyżeczek żelatyny 300 ml wody folia spożywcza np. Long Fresh rękaw do pieczenia mięsa strzykawka i gruba igła Do garnuszka wlać wodę i dodać 4 spraskowanych ząbków czosnku, liście, ziele, jałowiec, kolendrę, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić, dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. Do przestudzonego wywaru dodać peklosól i rozpuścić. Wywar nabraś w strzykawkę i nastrzykiwać mięso w różne miejsca aż do wyczerpania płynu. 2 ząbki czosnku rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i dobrze natrzeć mięso, następnie wklepać w nie majeranek. Szynkę osznurować lub włożyć do siatki, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie szynkę z folią włożyć do rękawa, końce dokładnie zawiązać tak, żeby woda nie dostała się do środka, można jeszcze raz osznurować. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, żeby było dobrze zanurzone. Parzyć przez 2 godziny od momentu gdy woda osiągnie 75-80 stC co pół godziny odwracając (3 razy). Po parzeniu szynkę wyjąć i pozostawić w foli do wystudzenia. |