| |
iwonaPM | 21.10.2014 20:06:41 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1964880 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Tu chwalimy się dziełem rąk naszych i przepisami na nie _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Electra | 23.12.2024 04:48:40 |
|
|
| |
aniamania | 21.10.2014 20:58:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1964913 Od: 2014-7-12
| SCHAB SUSZONY (wędlina dojrzewająca)
1 kg schabu oczyszczonego z tłuszczu i błon 16 g cukru 18-20 g peklosoli 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 10 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 2 duże liście laurowe 1 główka czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki inne ulubione przyprawy (ja robię bez kolendry i papryki)
W umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wklepać cukier, włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Gdy zbierze się sos należy go odlać, a mięso odwrócić. Po dobie mięso umyć, osuszyć i natrzeć peklosolą. Wstawić do lodówki na 36 godzin, odlewać powstały sos odwracając mięso. Po tym czasie mięso znów umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, listek drobno pokruszyć, a czosnek drobno pokroić. Bardzo dokładnie obłożyć przyprawami mięso i wklepać. Cienką podkolanówkę zawiązać nad palcami, włożyć do niej schab, dobrze naciągnąć i zawiązać. Pozostałą część jeszcze raz naciągnąć i zawiązać. Suszyć 4-5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu np. przy kaloryferze. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce zawiniętą w lnianą ściereczkę.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Beatrice | 21.10.2014 21:03:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1964917 Od: 2014-7-11
| Aniu, dzięki ma przypomnienie....robiłam i mięsko jest pyszne, muszę znowu popełnić. Ja dawałam zwykłą sól i wędlinka nie miała chyba dlatego tak pięknego czerwonego koloru, teraz zakupię peklosól _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
Barabella | 21.10.2014 21:39:49 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1964931 Od: 2014-7-11
| Co zrobić z kotem.... na okres dojrzewania? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Beatrice | 21.10.2014 21:43:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1964932 Od: 2014-7-11
| Basiu ja położyłam kij od szczotki na szafkach nad kuchenką....no tam Tycia chyba nie wlezie, no chyba, że skrzydła jej urosną i doleci _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
maria | 21.10.2014 21:54:54 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1964941 Od: 2014-7-13
| Mój eM jest smakoszem tej wędlinki , ja niekoniecznie , ale czegóż się nie robi dla pana i władcy robiłam kilka razy , najczęsciej na świeta ja swoją suszę w łazience na kaloryferze - drabince robiłam za kazdym razem z tego przepisu
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
następnym razem spróbuję z Twojego Aniu , bo widzę ,że masz więcej przypraw w przepisie _________________ Moja wymarzona działka |
| |
aniamania | 22.10.2014 10:29:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1965138 Od: 2014-7-12
| Ilość i różnorodność przypraw zależy od naszego smaku. Czasami sypię grubym pieprzem, ale nigdy nie używam papryki mielonej. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
leszczyna | 22.10.2014 23:55:17 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #1965550 Od: 2014-7-21
| ojjjj...jak dobrze że do Was zaglądam.....też spróbuję takiego schabu |
| |
Barabella | 23.10.2014 17:22:05 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1965869 Od: 2014-7-11
| Schab gotowy do obrabiania..... za 2 dni mąż piec uruchomi, to będzie gdzie suszyć Idę tworzyć, bo wygląda bardzo apetycznie. Na kota nadal pomysłu nie mam.... wszędzie łazi.... _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Semper | 26.10.2014 10:53:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kudowa Zdrój
Posty: 253 #1967279 Od: 2014-7-23
| tomaszkowa pisze: Barabella pisze: Co zrobić z kotem.... na okres dojrzewania?
Wsadzić w drugą pończochę i zawiesić metr dalej.
Dwa koty już się chyba nie zmieszczą.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Wątek niebezpieczny czyli Jurkowe przynudzanie
Pozdrawiam Jurek z Górek |
| |
Barabella | 26.10.2014 11:44:45 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1967318 Od: 2014-7-11
| Znalazłam bezpieczne miejsce, do którego kot nie wchodzi, bo boi się pieca..... to kotłownia _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
Electra | 23.12.2024 04:48:40 |
|
|
| |
Joane | 14.11.2014 09:33:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Niemcy NRW
Posty: 127 #1983635 Od: 2014-10-21
| Od miesiąca mam szynkowar i zaczęłam uczyć się robić swoje wędliny. Zrobiłam też schab suszony w ziołach. Jedne z moich pierwszych wyrobów
Właśnie parzy się kolejna porcja. |
| |
Barabella | 14.11.2014 10:19:33 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1983694 Od: 2014-7-11
| Smakowite.... Mój schab już zjedzony, ale było ciężko.... suchy okropnie, znaczy skóra. Kotłownia nie jest dobrym miejscem do suszenia. Za gorąco i sucho. Następnym razem będzie się suszyć na kaloryferze i będziemy walczyć z kotem.
Joasiu wstawisz przepis z tego szynkowaru? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
cyganka77 | 14.11.2014 11:52:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1983760 Od: 2014-7-11
| Wędlinki z szynkowaru też robię i to często, z różnych rodzajów mięs. Czasami łączę gatunki. Bardzo polecam, bo na pewno dużo zdrowsze niż kupne. A jeśli ma się dojście do dobrej jakości mięsa to już w ogóle jest super. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
aniamania | 14.11.2014 12:36:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1983807 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | Też robię wędliny w szynkowarze i chciałabym polecić przyprawę do szynki konserwowej. Jest do kupienia w sklepach zaopatrujących masarnie. Daje taki fajny smak.
Z mojej ostatniej szynki został kawałek. Robiłam z mięsa mielonego.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
iwonaPM | 14.11.2014 13:40:36 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1983861 Od: 2014-7-11
| Dziewczynki przepysznie wyglądają Wasze mięska Nie posiadam szynkowaru niestety _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
maria | 14.11.2014 13:53:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1983863 Od: 2014-7-13
| Też mam szynkowar i tez robiłam wędlinki , ale od kiedy zaczęliśmy wędzić zapomniałam o tym ustrojstwie. Trzeba odkurzyć sprzęt _________________ Moja wymarzona działka |
| |
Aszkabis | 14.11.2014 17:15:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1983968 Od: 2014-9-29
| Robiłam ze schabu dojrzewającą ale była twarda jak podeszwa z karkówki też robiłam i ta była dobra. W szynkowarze też robiłam i dziękuję za przypomnienie.Czas go wyjąć ,odkurzyć i robić. _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Barabella | 16.11.2014 09:38:30 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1984752 Od: 2014-7-11
| Dziewczyny wstawcie jakiś przepis na wędlinkę z szynkowaru, to może skuszę się na jego nabycie....
Iwonko można na allegro kupić np.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
aniamania | 16.11.2014 12:13:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1984833 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | Mam szynkowar taki jak w podanym linku, ale o mniejszej pojemności. Maksymalnie kładę w niego 80 dag mięsa.
Szynka z szynkowara
80 dag mięsa 19 g peklosoli 3 g przyprawy do szynki konserwowej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki majeranku 4 ziarna ziela angielskiego roztartego 1 duży listek laurowy 1/3 łyżeczki cukru 3-4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody
Mięso pokroić na cienkie plastry i bardzo dobrze rozbić. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 10 minut. Do szynkowara włożyć woreczek z grubej folii (do kupienia z szynkowarem), kłaść porcjami mięso i ubijać tłuczkiem, żeby nie było powietrza. Woreczek zawiązać, docisnąć sprężyną i wstawić do lodówki na minimum 48 godz. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą (ze ściereczką na dnie), która powinna sięgać około 1 cm powyżej masy mięsnej i parzyć 2,5 godziny w temperaturze zewnętrznej 75-80st.C. Szynkowar wyjąć z wody, dokładnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, polać ścianki garnka gorącą wodą i wyjąć szynkę. Ja do parzenia używam garnka do gotowania szparagów. Szynkowar stawiam na wkładce siatkowej. Do masy mięsnej można dodać inne ulubione przyprawy. Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie i po ostudzeniu wlać do mięsa.
_________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Electra | 23.12.2024 04:48:40 |
|
|