SCHAB SUSZONY (wędlina dojrzewająca)
1 kg schabu oczyszczonego z tłuszczu i błon 16 g cukru 18-20 g peklosoli 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 10 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka jałowca 2 duże liście laurowe 1 główka czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki inne ulubione przyprawy (ja robię bez kolendry i papryki)
W umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wklepać cukier, włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Gdy zbierze się sos należy go odlać, a mięso odwrócić. Po dobie mięso umyć, osuszyć i natrzeć peklosolą. Wstawić do lodówki na 36 godzin, odlewać powstały sos odwracając mięso. Po tym czasie mięso znów umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, listek drobno pokruszyć, a czosnek drobno pokroić. Bardzo dokładnie obłożyć przyprawami mięso i wklepać. Cienką podkolanówkę zawiązać nad palcami, włożyć do niej schab, dobrze naciągnąć i zawiązać. Pozostałą część jeszcze raz naciągnąć i zawiązać. Suszyć 4-5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu np. przy kaloryferze. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce zawiniętą w lnianą ściereczkę.
|