Domowe wyroby wędliniarskie |
Mam szynkowar taki jak w podanym linku, ale o mniejszej pojemności. Maksymalnie kładę w niego 80 dag mięsa. Szynka z szynkowara 80 dag mięsa 19 g peklosoli 3 g przyprawy do szynki konserwowej 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki majeranku 4 ziarna ziela angielskiego roztartego 1 duży listek laurowy 1/3 łyżeczki cukru 3-4 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody Mięso pokroić na cienkie plastry i bardzo dobrze rozbić. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 10 minut. Do szynkowara włożyć woreczek z grubej folii (do kupienia z szynkowarem), kłaść porcjami mięso i ubijać tłuczkiem, żeby nie było powietrza. Woreczek zawiązać, docisnąć sprężyną i wstawić do lodówki na minimum 48 godz. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą (ze ściereczką na dnie), która powinna sięgać około 1 cm powyżej masy mięsnej i parzyć 2,5 godziny w temperaturze zewnętrznej 75-80st.C. Szynkowar wyjąć z wody, dokładnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, polać ścianki garnka gorącą wodą i wyjąć szynkę. Ja do parzenia używam garnka do gotowania szparagów. Szynkowar stawiam na wkładce siatkowej. Do masy mięsnej można dodać inne ulubione przyprawy. Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie i po ostudzeniu wlać do mięsa. |