| |
Krzysztofkhn | 04.11.2014 21:31:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #1973021 Od: 2014-8-1
| Dziewczyny ! Ponoć można odtworzyć mleko "od chłopa", na ser, z mleka uhatego. Wystarczy je zaszczepić / dodać / łyżkę "prawdziwego" zsiadłego mleka. W mieście jak mam zachciewajkę na kwaśne mleko, to przelewam uhate do słoika i dodaje łyżkę kwaśnej śmietany. Może ten sposób jest do wykorzystania przy produkcji sera ? _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
Electra | 09.01.2025 10:24:42 |
|
|
| |
maria | 04.11.2014 22:16:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1973057 Od: 2014-7-13
| Muszę i ja się rozejrzeć jednak za mlekiem od krowy . Prawdę mówiąc nigdy nie zgłębiałam tego tematu , więc do końca tak na pewno nie wiem jak jest. Beatko gdzie zamawiałaś ? alegro , czy gdzies indziej? _________________ Moja wymarzona działka |
| |
Joane | 04.11.2014 22:43:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Niemcy NRW
Posty: 127 #1973073 Od: 2014-10-21
Ilość edycji wpisu: 1 | Marysiuspróbuj w google wpisać Mlekomaty i twoją miejscowość. |
| |
Urazka | 05.11.2014 00:33:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #1973117 Od: 2014-8-9
| Joane, Asiu dziękuję za odpowiedź. We Wrocławiu są mlekomaty ale będę musiała poprosić córkę by przy powrocie z pracy zajechała do najbliższego. Wcześniej jednak muszę zaopatrzyć się w konieczne do "serowarstwa" drobiazgi. Ewo uwielbiam oscypki a jeśli Twoje smakują tak jak wyglądają to chylę przed Tobą czoło. Od czasu do czasu koleżanka córki podsyła jej takie prawdziwe z gospodarstwa dziadka na Podhalu. Są wprawdzie drogie ale ten smak... _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
Barabella | 05.11.2014 12:34:52 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1973252 Od: 2014-7-11
| Dzięki Wam znalazłam mlekomat w Manufakturze bo krowy odkąd rok mieszkam na peryferiach Łodzi, to nie widziałam jeszcze...... _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
zuzanna2418 | 05.11.2014 13:46:48 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #1973283 Od: 2014-7-11
| Krzysiu nie wiem, czy dobrze jeszcze pamiętam ze studiów, ale pod wpływem bardzo wysokiej temperatury (Ultra High Temperature - UHT)zmienia się struktura białka serwatkowego w mleku, które się denaturuje nieodwracalnie. Zatem ser chyba nie ma szans wyjść. Zaszczepienie takiego mleka mlekiem zsiadłym spowoduje odnowienie niektórych kultur bakteryjnych i np. jogurty i kefiry można z UHT robić, bo to kwestia dodania odpowiednich szczepów mikroflory. Choć po obróbce termicznej w 135C jednak mleko traci pewne walory odżywcze. _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
asia3368 | 05.11.2014 15:00:13 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie
Posty: 169 #1973329 Od: 2014-7-14
| Oj jak smacznie te Wasze sery wyglądają. Ja też zamówiłam na all jakiś czas temu podpuszczkę. Pierwsza próba z mleka z rynku od "baby" nie udana. Za mało dałam podpuszczki(mimo że, tak jak etykiecie). Druga próba z mleka świeżego ze sklepu (Piątnica)wyszedł, ale o dziurach jak w Waszych pomarzyć mogłam. Może faktycznie za często go obracałam. Trzecia próba - wygląd może nie super, ale fajny, dziurki nawet były, ale na drugi dzień zaczął wydzielać jakiś dziwny zapach . Na trzeci to go wywaliłam bo jak otwierałam lodówkę to mi się mdło robiło. Nie wiem co źle poszło.Może tej podpuszczki mi się za dużo kapnęło? Nie wiem. A dodajecie może do tych serów w czasie produkcji kefir czy te granulki co razem z podpuszczką sprzedają? _________________ Pozdrawiam Asia |
| |
asia3368 | 05.11.2014 15:19:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie
Posty: 169 #1973347 Od: 2014-7-14
| A korzystacie z tych chust niebieskich serowarskich?. Mi jakoś źle w tym się odcedzały sery, lepiej przez zwykłą gazę. _________________ Pozdrawiam Asia |
| |
Joane | 05.11.2014 15:55:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Niemcy NRW
Posty: 127 #1973387 Od: 2014-10-21
| Ja czasami daję kefir, ale nie zawsze. Na początku używałam zwykłych sitek i lnianej ściereczki, kupionej razem z podpuszczką. Nie znam tych niebieskich chust. Obecnie chusty daję do tych większych koszyków a do małych nie potrzeba. Nie mam pojęcia czemu cuchnął ten ser. Mi się nigdy to nie zdarzyło. Basiu fajnie, że znalazłaś u siebie mlekomat. |
| |
cyganka77 | 05.11.2014 16:27:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1973410 Od: 2014-7-11
| Z tymi dziurami w serze to jest dziwna sprawa. Mi specjalista tłumaczył, że najlepiej, gdy nie ma ich w ogóle. We wtorek, gdy oglądałam sery na rynku to też nie miały dziur, ale te to na pewno hurtem robione i przewracane. Ja to z doskoku, bo praca. Miałam robić jutro i przekręcać często. Okazało się, że muszę zrobić dziś, bo jutro muszę zostać w pracy dłużej. Robiłam już wiele razy i nigdy nie śmierdział dziwnie. Zawsze wychodzi, tylko ta ilość dziur . _________________ Aśka Po godzinach |
| |
asia3368 | 05.11.2014 16:38:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie
Posty: 169 #1973417 Od: 2014-7-14
| Myślę, sobie czy ten smród to nie wina mleka. Następnym razem spróbuje z mleka z mlekomatu zrobić. _________________ Pozdrawiam Asia |
| |
Electra | 09.01.2025 10:24:42 |
|
|
| |
Krzysztofkhn | 05.11.2014 18:32:11 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #1973460 Od: 2014-8-1
| Zuziu ! Miałem na działce sąsiadkę, która miała prawie nie ograniczony dostęp do mleka uhatego. To ona właśnie przechowywała w lodówce słoiczek z kwaśnym mlekiem "prosto od krowy" i szczepiła nim uhate przyniesione z pracy. Na tej bazie robiła twaróg i twardy ser biały. Chemie i biologie, to ja skończyłem na poziomie liceum i w czasach kiedy nikt nawet nie myślał o procesie UHT. O procesie " denaturuje nieodwracalnie" nie wiem ni grama. Pogooglałem i wygląda, że masz racje, ale wiem też ponad wszelką wątpliwość, że sąsiadka ser z uhatego mleka robiła.
_________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
cyganka77 | 20.11.2014 17:10:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1987620 Od: 2014-7-11
| Chciałam pochwalić się swoim serkiem a'la korycińskim. Ostatnim razem robiłam z czosnkiem niedźwiedzim. Dziś odcieka z czarnuszką. Pokażę ten poprzedni, bo dzisiejszy jeszcze na sitku.
Tutaj jeszcze odcieka.
A tu po wyjęciu z solanki i rozkrojeniu.
Smacznego! _________________ Aśka Po godzinach |
| |
maria | 20.11.2014 19:05:10 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1987720 Od: 2014-7-13
| Ale kusicie tym serem , a ja ciągle mleka nie mam _________________ Moja wymarzona działka |
| |
MalaMi | 27.02.2015 19:55:42 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #2055354 Od: 2014-9-1
| Może trochę się zbłaźnię... ale zapytam.Jak smakuje taki ser? tzn czy bardzo przypomina taki zwykły twarogowy?Coraz bardziej buntuję się przeciwko tym sklepowym żółtym serom.Moze macie jakieś ciekawe pomysły na zrobienie żółtego sera? |
| |
Barabella | 27.02.2015 23:38:00 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2055503 Od: 2014-7-11
| Ja z kolei mam pytanie: do tej solanki to w koszyczkach trzeba włożyć? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
cyganka77 | 28.02.2015 07:37:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #2055556 Od: 2014-7-11
| Ser podpuszczkowy ma inny smak niż twarożek (przynajmniej ten, który robię - a'la koryciński). Niektórzy mówią, że bardziej przypomina bundz. Smak zależy od dojrzałości ser. Mój po raz pierwszy dojrzewa tydzień, zawsze był zjedzony, a tym razem nie pozwoliłam i chcę zobaczyć, jak będzie smakował w późniejszym czasie. Smakuje bardzo dobrze na zimno, a również na ciepło (do pizzy, zapiekanek).
Basiu jeśli chodzi o solenie to możesz włożyć do solanki z koszyczkiem. Ja ostatnio solę na sucho. Obkładam dużą ilością soli z jednej strony, a potem z drugiej i nie bawię się już w robienie solanki. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
MalaMi | 19.02.2016 11:32:31 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #2242007 Od: 2014-9-1
| Natchniona tymi apetycznymi zdjęciami kupiłam podpuszczkę i robiłam taki serek ala~koryciński.Pychota! ale... chyba cos ta podpuszczka ostatnio słabiej działa, bo mleko niezsiada mi się.Podpatrzyłam tu sposób na zalewany twarożek.Robi furorę.
|
| |
Electra | 09.01.2025 10:24:42 |
|
|