| |
zuzanna2418 | 21.01.2017 14:51:06 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2385537 Od: 2014-7-11
| Ponieważ jestem fanką zup w postaci brejki zrobionej blenderem, zamieszczam poniżej przepis na zdrową, niskokaloryczną i rozgrzewającą zupkę, którą robimy w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem:
dwie solidne marchewki jedna duża pietruszka pół selera korzeniowego
obieramy i kroimy w coś w rodzaju kostki lub na grube plasterki. Wrzucamy do garnka, w którym na niewielkim ogniu wrze nieco wody z łyżką oleju np. z pestek winogron. Podsypujemy przyprawami w stylu pieprz, papryka, jakieś zioła suszone. Przykrywamy. Niech się dusi.
Kawałek dyni, dwie łodygi selera naciowego
kroimy na kawałki i dorzucamy do podduszonej mieszanki w garnku. Jesli ktoś chce mieć wkładkę miesną, to teraz właśnie dorzuca jakieś
30 deko mięsa z indyka, najlepiej zmielonego.
Przykrywamy.
Jak już warzywa w garze będą prawie miękkie, dolewamy wody (najlepiej zagotowaną z czajnika), wrzucamy pokrojoną
paprykę, kilka różyczek brokułu, garść pokrojonego jarmużu (może być mrożony) i pomidory z puszki.
Przykrywamy i dusimy-gotujemy, aż wszystko będzie miękkie, ale nie do rozpadnięcia.
Zdejmujemy z gazu i ostrożnie miksujemy blenderem. Następnie wrzucamy
dwa-trzy ząbki czosnku (ile kto lubi, ja lubię dużo) oraz pokrojony kawałek świeżego imbiru
i znow miksujemy. Jak ktoś ma, to może wrzucić świeżą natkę pietruszki lub inne świeże zioła według upodobania.
Jeśli mamy miejsce w garnku i chcemy nieco rozrzedzić zupkę, to dolewamy przegotowanej wody.
Można podawać bez niczego, posypując jedynie pestkami z dyni, ale można dodać łyżkę czy dwie ugotowanej kaszy jaglanej i wtedy w zasadzie za cały obiad wystarczy  _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Electra | 29.05.2025 02:12:18 |

 |
|
| |
Ryszan | 21.01.2017 14:56:16 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2385540 Od: 2014-7-19
| Można dodać też groszek ptysiowy. _________________ Ania Moja działka |
| |
zuzanna2418 | 21.01.2017 15:02:27 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2385545 Od: 2014-7-11
| Pewnie, że można Ale wtedy trzeba pamiętać, że każda garstka to jakieś 50 kcal więcej  _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Daria_Eliza | 22.01.2017 03:34:52 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2385757 Od: 2015-1-23
| O, ja uwielbiam takie zupy! Ale takiej wypasionej wersji zupy dyniowej jeszcze nie robiłam. Spróbuję koniecznie. Jadam takie czasem z łyżką śmietany, czasem z uprażonymi pestkami, czasem z porządnym kleksem oleju z pestek dyni, a czasem z groszkiem ptysiowym (ten z Lidla, chociaż niezbyt zdrowy, to mi bardzo smakuje). _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |
| |
Margolcia_K | 22.01.2017 08:09:21 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą
Posty: 1012 #2385808 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | I pewne jesteście, że to się da zjeść ????? Bo mnie to się nie widzi zupełnie. _________________ Pozdrawiam, Margolcia
Wiejski dom Margolci - zawieszony |
| |
zuzanna2418 | 22.01.2017 10:06:44 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2385867 Od: 2014-7-11
| Dario dynia teraz rzadko w sklepie, ale udało się dostać Można zrobić bez dyni, zestaw warzyw w zasadzie dowolny. I na tym też polega uniwersalnośc tej potrawy  Margolciu nikogo nie zmuszam. _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
user1 | 22.01.2017 10:27:32 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1394 #2385877 Od: 2014-7-11
| Zuziu, super, tylko ja sobie nie zmiksuję. Lubię gęste breje, kocham zupy, ale nie miksowane, z kawałkami, z kaszami i bez mięska. Jedyny wyjątek, to zupa krem z ogórków zielonych, świeżych. Mniam. |
| |
zuzanna2418 | 22.01.2017 10:29:48 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2385880 Od: 2014-7-11
| Anitko dawaj instrukcję na tę zupę z ogórków, bo nie znam zupełnie  _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Margolcia_K | 22.01.2017 10:43:52 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą
Posty: 1012 #2385886 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | zuzanna2418 pisze: Dario dynia teraz rzadko w sklepie, ale udało się dostać Można zrobić bez dyni, zestaw warzyw w zasadzie dowolny. I na tym też polega uniwersalnośc tej potrawy  Margolciu nikogo nie zmuszam.
No, przeca wiem. Jak ktoś lubi takie przecieranki, to może być fajne, tylko ja ominęłabym seler naciowy, którego nie znoszę. _________________ Pozdrawiam, Margolcia
Wiejski dom Margolci - zawieszony |
| |
user1 | 22.01.2017 11:00:51 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1394 #2385891 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Zuziu, mój przepis jest w książce kucharskiej na Thermomix, ale znalazłam w sieci podobny. jest tam także wersja dla blenderów, bo ja to zawsze w TM tylko robiłam. Raz próbowałam bez, ale w TM szybciej.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Jest tylko jedna różnica. Tam jest 600g ogórków na 700 wody. U mnie 200 g ogórka na tą sama ilość wody, 50g serka topionego śmietankowego, 1/4 cebuli, 2 kostki rosołowe, 3 łyżeczki mąki ryżowej (mieliłam ryż w TM) i 50ml kwaśnej śmietany. Moja wychodziła gęsta (jednak nie za gęsta). Nie wiem jak tamta. |
| |
zuzanna2418 | 22.01.2017 11:24:25 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2385901 Od: 2014-7-11
| Margolciu spokojnie możesz zrezygnowac z selera. Choć w tej mieszance nie wyczujesz  Anitko dziękuję,wypróbuję w sezonie ogórkowym  _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Electra | 29.05.2025 02:12:18 |

 |
|
| |
AnowiB | 22.01.2017 12:07:09 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Toruń
Posty: 91 #2385929 Od: 2014-7-18
| Ze mnie też typowa zupiara Mój m za to mięso- i pyrożerca.Wczoraj wybrałam się na ryneczek i kupiłam sobie malutką hokkaido , dziś mam z niej zupkę kremik.Lubię zupy krem jak i takie tylko zagęszczane jakimś zmiksowanym warzywem. _________________ Iwona Moja odskocznia.. |
| |
zuzanna2418 | 22.01.2017 14:32:37 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2386027 Od: 2014-7-11
| Iwonko W. podobnie jak Twój eM , ale zupkę moją zjadł i nie miał zastrzeżeń  _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Daria_Eliza | 22.01.2017 14:47:12 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2386032 Od: 2015-1-23
| Zuziu, mam na szczęście jeszcze 4 własne dynie z działki do zagospodarowania (okazało się, że z musu da się je przechować w blokowym mieszkaniu), więc następna zupa będzie według Twojego przepisu. (Od października nasza dieta jest bogata w dynię pod różną postacią. )
Anitko, dzięki za przepis na krem ze świeżych ogórków. Przyda się latem. _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |