Kompostownik

Drugie życie roślin
T#396738 Nasze i cudze pomysły
Facebook
Reklama

MaGorzatka poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
Ilość edycji wpisu: 3
#1953630 01.10.2014 10:37:33
W tym dziale pokazujemy ciekawe pomysły na dekoracje, w których można wykorzystać rośliny z ogrodu, lasu i łąki - kwiaty, szyszki, liście, owoce, mchy, trawy i co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy wesoły

Zapraszam serdecznie - chwalcie się!
wpis edytowany 01.10.2014 11:02:32

Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
Ilość edycji wpisu: 1
#1953633 01.10.2014 10:46:51
Na początek - oregano. Kiedy kwitnie, możemy zrobić pałeczkę zapachową...

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA

wpis edytowany 01.10.2014 10:51:15

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
#1953650 01.10.2014 11:01:05
Zastanawiałam się kiedyś, skąd tu wziąć kółko - spód do wianka, żeby w ogóle spróbować się zmierzyć z tematem konstruowania wianków z różnych roślin. Szukanie po sklepach naziemnych nie przyniosło rezultatu, aż wreszcie usłyszałam gdzieś na forum, że można kupić takie wianki ze słomy.
No i niewiele myśląc - zrobiłam z trawy. Potem zrobiłam jeszcze kolejne i stwierdzam, że to świetny sposób. Trochę trawy, trochę sznurka czy kordonek i - tadam!

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
Ilość edycji wpisu: 1
#1953673 01.10.2014 11:18:33
No i jeszcze wianek z przekwitłych kwiatów oregano, które po zgubieniu kwiatów przebarwiają się na piękne fioletowo-seledynowe odcienie.

wpis edytowany 01.10.2014 11:19:19

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
elakuznicom poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#1954185 02.10.2014 09:23:27
Małgoniu toż to arcydzieło ,trzeba mieć Twoje zdolności manualne aby coś takiego stworzyć

pozdrawiam Ela
Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II
Aszkabis poziom 4
#1954195 02.10.2014 09:45:37
Piękne wianek, niestety po kilku próbach dałam sobie spokój

Natomiast zrobiłam koleżance na imieniny bukiet z kwitnących róż

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI. DARMOWA REJESTRACJA

mam opory przed wycinaniem kwitnących.Wolę je oglądać na krzakach ale tu zrobiłam wyjątek

Ola
9 km od miasta
#1954587 02.10.2014 21:34:25
Dziewczyny, dziękuję wesoły
Olu - piękne róże, a koleżanka chyba bardzo lubiana, że pościnałaś dla niej różyczki wesoły
Beatko - łodyżki trzeba zagiąć (złamać), ale tak, żeby się nie przerwały, muszą więc być dość giętkie, elastyczne. Nie wszystkie roślinki się więc nadają i trzeba wyplatać zaraz po ścięciu roślin, ew. przechować je krótko w wodzie. Bo jak łodyżki wyschną - to kaplica! To zagięcie łodyżek to jest najtrudniejsza część.
Przeplatamy wstążeczkę, przekładając ją na zmianę raz pod łodyżką, raz nad, tak jak wyplatamy płotek. Owijamy przy tym bukiecik spiralnie, kolejnymi okółkami. Musimy mieć parzystą liczbę łodyżek, żeby to wyszło. Tu jest 8.
Jeśli mamy do czynienia z cieniutkimi ogonkami, jak u lawendy, to można przeplatać wstążeczkę, biorąc po 2 łodyżki. Ale wtedy, uwaga! musi być liczba łodyżek, która po podzieleniu przez 2 da nam liczbę parzystą. A więc na przykład można wziąć 16 kwiatków (bo podzielone na 2 =cool, ale nie 14 (podzielone na 2 = 7).

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
Aszkabis poziom 4
#1954614 02.10.2014 22:06:56
Małgosia bo to było dla Małgosi. Przyjaciółki od 40 latoczko

Ola
9 km od miasta
leszczyna poziom 4
#1954657 03.10.2014 00:14:46
MAŁGOSIU......może jeszcze raz lekcja pogladowa by się przydała, tylko o tej porze to już niewiele jest w ogrodzie co by dało się paleczkę uwić
zuzanna2418 poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Administrator 
#1955879 05.10.2014 11:50:12
Małgosiu przepiękne! Pokazuj jak najwięcej swoich arcydzieł!
Ja wstawię wianuszek, nie mojej produkcji, kupiłam do w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw.

Zuzanna - miejska i wiejska dżungla wesoły
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
Reklama

EwkaEs poziom 3
#1956199 05.10.2014 19:03:44
Zuzanno a co kotka na suszone rośliny nie usiłuje zjadać?
#1956248 05.10.2014 20:14:29
    EwkaEs pisze:

Zuzanno a co kotka na suszone rośliny nie usiłuje zjadać?

Usiłuje, dlatego wianek wisi na ścianie, na razie poza zasięgiem. Chyba, że coś kocica wykombinuje wesoły

pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
#1956277 05.10.2014 20:51:33
Beeatko - masz rację, jedna końcówka jest krótsza, ale musi być na tyle długa, aby wyciągnąć ją dołem pomiędzy łodyżkami i wraz z drugą końcówką pod koniec oplatania zawiązać ładną kokardkę - jak na ostatniej fotce.
Leszczynko - latem przypomnimy sobie o tych pałeczkach, jak będą rośliny w ogrodzie i na łące, ale czy ja wtedy będę miała czas pokazywać zaplatanie?
Zuziu - piękny ten wianek wesoły muszę jeszcze zrobić wianek z owoców teraz, kiedy można nazbierać różnych jarzębinek i dzikiej róży wesoły

A żeby Wam zaostrzyć apetyt, to jeszcze zeszłoroczne pałeczki z lawendy. Lawenda na pałeczki musi mieć długie łodyżki, najlepsza byłaby odmiana Grosso i kupiłam takiej 6 szt (sześciopaki z Obi), żeby mieć specjalnie na te pałeczki. Ona ma długie kwiatostany, ale też i na długich łodyżkach.

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
maliola poziom 6
#1956587 06.10.2014 13:03:55
Ok to pokonując zawstydzony wstawię moje dzieło, początki zawsze są trudne więc...

Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli wesoły
#1956756 06.10.2014 19:23:16
Olu śliczne to!

pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
Beatrice poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#1956771 06.10.2014 19:39:44
Olu cudowny wianek...ciekawa jestem ile...hm, minut by u mnie wisiał, bo bożonarodzeniowy znikł po 5 minutach smutny

Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
#1968849 28.10.2014 18:56:56
Pokażę Wam jeszcze, jak można łatwo zrobić spód do wianka. Jeśli ktoś ma słomę, to najlepiej ze słomy.
Ja nie miałam słomy, więc nacięłam w polu trochę długiej trawy i wykorzystując kordonek ukręciłam takie kółko. Super sprawa - nakłady finansowe zerowe, nie trzeba jeździć po sklepach i szukać jakichś półproduktów, czyli to co lubię najbardziej!

Obrazki z Gospodarstwa
Róże z mojej tabelki
dbuba poziom 1
#1969079 28.10.2014 23:12:09
O jeżu jakie pięknoty. No po prostu dziób mi opadł. Fantastyczne te dekoracje. aniołek

W ogrodzie jeszcze nie bardzo mam się czym chwalić, ale może zechcesz mnie poznać bliżej.
Zobacz co robię... KLIK
Pozdrawiam - Darka
Barabella poziom najwyższy i najjaśniejszy :-) Moderator
#1969178 29.10.2014 08:08:22
Małgoś, a tę różę to jak tniesz? Moja ma sporo owocków, ale jak potne z gałązkami, to nic jej nie zrobię?!

Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
maria poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)
#1969237 29.10.2014 09:44:18
Taka inspiracja dla tych , którzy by chcieli mieć pałeczki z lawendy , a nie potrafią tego zrobic ,
foto zaczerpnięte ze stylowi.pl

Moja wymarzona działka
Reklama

Drugie życie roślin
T#396738 Nasze i cudze pomysły
Facebook
Ten temat jest zamknięty - nie można dodawać nowych wpisów.
Aby pisać na forum musisz się zalogować !!!
rss · kontakt · załóż własne forum · TestHub.pl · korzystasz z forum? wesprzyj projekt!