| |
maria | 03.08.2014 11:17:23 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1907889 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 2 | Sernik kawowy
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
oryginalny przepis pochodzi z tej strony http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42 przepis przetłumaczyły dziewczyny z Cin cina ja podałam moja wersję , którą pieke od kilku lat Spód
1 paczka herbatników maślanych Leibniz z Tesco ( lub podobnych) 2 łyżki masła rozpuszczonego Herbatniki drobno pokruszyć np. wałkiem do ciasto i połączyć z masłem , otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm na wysokość 5 cm . Tak przygotowaną tortownicę odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Masa serowa 1 kg. Sera śmietankowego (ja robię z twarogu sernikowego Pilos z Lidla ,
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
1 mleczna czekolada bez jednego paska ( -czyli 4 kostki zjeść , lub zostawić na póżniej) 2 łyżki wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ¾ szkl. cukru 1 cukier waniliowy Kilka kropli olejku waniliowego 3 całe jajka + 2 żółtka 3łyżki mąki pszennej Czekoladę + wodę + kawę rozpuścić na małym ogniu i ochłodzić Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy rozmieszać mikserem , ale nie ubijać jak na biszkopt , nst. dodać cały ser, mąkę i olejek zmiksować do uzyskania kremowej masy , nie ubijać zbyt długo . Na koniec dodać całe jajka + żółtka – mikserem wymieszać do połączenia składników. Gdy masa serowa gotowa , część masy odlać do połowy pojemnika po serze , do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną i ochłodzoną czekoladę z kawą i wymieszać . Na herbatnikowy spód wylać masę kawową i piec w 180 stopniach przez 30 min Po tym czasie na podpieczona kawowa masę wylać białą masę i dopiekać przez kolejne 25 min. Po upieczeniu sernik chłodzić w tortownicy przez 10 min , następnie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić od niej ciasto i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia. Dopiero teraz można ściągnąć obręcz tortownicy i dowolnie udekorować , aby sernik smakował należycie należy włożyć go do lodówki na co najmniej 4 godz.
teraz moje uwagi pieke w większej tortownicy ( 26 cm, srednicy ) wiec zwiekszam proporcje , pieke z 1 i 1/2 porcji tortownicę z masa serowa ustawiam w piekarnkiu na blaszce piekarnikowej ( tej głębszej) wypełnioną wodą tak pieczony sernik jest smaczniejszy
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
Electra | 23.12.2024 13:18:43 |
|
|
| |
roza333 | 03.08.2014 20:37:13 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 668 #1908368 Od: 2014-7-11
| Sernik uwielbiam więc przepis wypróbuję _________________ ogród róży333 |
| |
Krzysztofkhn | 03.08.2014 21:56:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #1908411 Od: 2014-8-1
| Czy pieczesz " z wodą " tylko górę ? Czy też dół i górę ? _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
dzastek12 | 04.08.2014 07:28:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Beskid Śląski
Posty: 338 #1908525 Od: 2014-7-13
| mmm wygląda apetycznie chyba na niedziele zrobię takie pyszności _________________ Pozdrawiam Justyna
u mnie |
| |
maria | 04.08.2014 09:53:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1908600 Od: 2014-7-13
| nie bardzo rozumiem o co pytasz jezeli pytasz o grzanie góra -dół , czy tylko góra , to właczam góra- dół blaszke piekarnikowa wypełniona wodą na wysokosc ok 2 cm ustawiam na 3 poziomie ( ja mam Amike piekarnik elektryczny pod zabudowe)i gdy piekarnik nagrzeje sie do 180 stopni wkładam do wody tortownicę i pieke jak w przepisie mam nadzieje ,że wyjasniłam juz dokładnie _________________ Moja wymarzona działka |
| |
iwonaPM | 09.06.2015 16:13:38 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #2121697 Od: 2014-7-11
| Szukam pomysłu na sobotnią imprezkę ,ale to chyba dla mnie zbyt skomplikowane Pysznie wygląda i zapewne tak właśnie smakuje ,ale ciasta to nie jest moja dobra strona w kuchni
_________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Electra | 23.12.2024 13:18:43 |
|
|