Sernik kawowy |
Sernik kawowy oryginalny przepis pochodzi z tej strony http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42 przepis przetłumaczyły dziewczyny z Cin cina ja podałam moja wersję , którą pieke od kilku lat Spód 1 paczka herbatników maślanych Leibniz z Tesco ( lub podobnych) 2 łyżki masła rozpuszczonego Herbatniki drobno pokruszyć np. wałkiem do ciasto i połączyć z masłem , otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm na wysokość 5 cm . Tak przygotowaną tortownicę odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej Masa serowa 1 kg. Sera śmietankowego (ja robię z twarogu sernikowego Pilos z Lidla , z tego 1 mleczna czekolada bez jednego paska ( -czyli 4 kostki zjeść , lub zostawić na póżniej) 2 łyżki wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ¾ szkl. cukru 1 cukier waniliowy Kilka kropli olejku waniliowego 3 całe jajka + 2 żółtka 3łyżki mąki pszennej Czekoladę + wodę + kawę rozpuścić na małym ogniu i ochłodzić Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy rozmieszać mikserem , ale nie ubijać jak na biszkopt , nst. dodać cały ser, mąkę i olejek zmiksować do uzyskania kremowej masy , nie ubijać zbyt długo . Na koniec dodać całe jajka + żółtka – mikserem wymieszać do połączenia składników. Gdy masa serowa gotowa , część masy odlać do połowy pojemnika po serze , do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną i ochłodzoną czekoladę z kawą i wymieszać . Na herbatnikowy spód wylać masę kawową i piec w 180 stopniach przez 30 min Po tym czasie na podpieczona kawowa masę wylać białą masę i dopiekać przez kolejne 25 min. Po upieczeniu sernik chłodzić w tortownicy przez 10 min , następnie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić od niej ciasto i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia. Dopiero teraz można ściągnąć obręcz tortownicy i dowolnie udekorować , aby sernik smakował należycie należy włożyć go do lodówki na co najmniej 4 godz. teraz moje uwagi pieke w większej tortownicy ( 26 cm, srednicy ) wiec zwiekszam proporcje , pieke z 1 i 1/2 porcji tortownicę z masa serowa ustawiam w piekarnkiu na blaszce piekarnikowej ( tej głębszej) wypełnioną wodą tak pieczony sernik jest smaczniejszy |