Sernik kawowy
Sernik kawowy



oryginalny przepis pochodzi z tej strony http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42
przepis przetłumaczyły dziewczyny z Cin cina
ja podałam moja wersję , którą pieke od kilku lat

Spód

1 paczka herbatników maślanych Leibniz z Tesco ( lub podobnych)
2 łyżki masła rozpuszczonego
Herbatniki drobno pokruszyć np. wałkiem do ciasto i połączyć z masłem , otrzymaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm na wysokość 5 cm .
Tak przygotowaną tortownicę odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej

Masa serowa
1 kg. Sera śmietankowego (ja robię z twarogu sernikowego Pilos z Lidla , z tego
1 mleczna czekolada bez jednego paska ( -czyli 4 kostki zjeść , lub zostawić na póżniej)
2 łyżki wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Kilka kropli olejku waniliowego
3 całe jajka + 2 żółtka
3łyżki mąki pszennej
Czekoladę + wodę + kawę rozpuścić na małym ogniu i ochłodzić
Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy rozmieszać mikserem , ale nie ubijać jak na biszkopt ,
nst. dodać cały ser, mąkę i olejek zmiksować do uzyskania kremowej masy , nie ubijać zbyt długo .
Na koniec dodać całe jajka + żółtka – mikserem wymieszać do połączenia składników.
Gdy masa serowa gotowa , część masy odlać do połowy pojemnika po serze , do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną i ochłodzoną czekoladę z kawą i wymieszać .
Na herbatnikowy spód wylać masę kawową i piec w 180 stopniach przez 30 min
Po tym czasie na podpieczona kawowa masę wylać białą masę i dopiekać przez kolejne 25 min.
Po upieczeniu sernik chłodzić w tortownicy przez 10 min , następnie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić od niej ciasto i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia.
Dopiero teraz można ściągnąć obręcz tortownicy i dowolnie udekorować , aby sernik smakował należycie należy włożyć go do lodówki na co najmniej 4 godz.

teraz moje uwagi
pieke w większej tortownicy ( 26 cm, srednicy ) wiec zwiekszam proporcje , pieke z 1 i 1/2 porcji
tortownicę z masa serowa ustawiam w piekarnkiu na blaszce piekarnikowej ( tej głębszej) wypełnioną wodą
tak pieczony sernik jest smaczniejszy


  PRZEJDŹ NA FORUM