| |
Krzysztofkhn | 17.11.2014 00:35:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #1985242 Od: 2014-8-1
| Dziewczyny ! Szynkowar warto nabyć na terenie byłej Czechosłowacji. Mają lepsze niż nasze i w różnych rozmiarach. Tam to się nazywa " nadobka k wyrobu synki ". _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
Electra | 23.12.2024 12:21:34 |
|
|
| |
user1 | 17.11.2014 08:07:50 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1394 #1985305 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Mikołaju.... Halooo! Ja kcem szynkowar. Słyszałeś? Grzeczna jestem zawsze. A nuż przeczyta.
|
| |
cyganka77 | 17.11.2014 12:01:35 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1985405 Od: 2014-7-11
| Właśnie będę robić szyneczkę wieprzowo-drobiową to jutro pokażę zdjęcia i podam swój przepis. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
aniamania | 17.11.2014 20:21:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1985724 Od: 2014-7-12
| A u mnie od dzisiaj suszy się schabik. 4-5 dni i .... jemy. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
Aszkabis | 17.11.2014 22:23:56 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1985850 Od: 2014-9-29
| Jutro jadę do miasta to "się " zaopatrzę w mięsiwo _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Aszkabis | 19.11.2014 19:08:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1986987 Od: 2014-9-29
| Mięso kupione,szynkowar odkurzony ...idę robić. No i oczywiście jak potrzebna sól peklowa to akurat w sklepach gdzie bywam nie było.W Cerfurze kupiłam - kilogram za 9 zł.Ważny do końca 2015 czyli świąteczne szynki nim załatwię i jeszcze zostanie. To tak jakbym chciała się napić piwa i kupiła browar. Idę robić _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
cyganka77 | 20.11.2014 17:03:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1987615 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Tak, jak obiecałam wstawiam zdjęcia i przepis mojej świeżej szyneczki.
Szynka miodowa drobiowo-wieprzowa 1 pierś z kurczaka (na mój szynkowar użyłam pojedynczej)- pokrojona w kostkę półtora na półtora cm. 60 dag łopatki wieprzowej (przekręcam przez maszynkę z dużymi dziurami). 1 łyżeczka peklosoli Dodaję do mięsa i odstawiam na 24 godz. do lodówki.
Na drugi dzień dodaję paprykę (świeża lub ze słoiczka). 100 ml wody mieszam z łyżeczką miodu i łyżeczką żelatyny. Dodaję do mięsa i wyrabiam. Można dodać ulubione zioła (najlepiej własne ususzone lub świeże). Wkładam mięso do szynkowara. Wstawiam do garnka z wodą z grubym dnem. Podgrzewam do 75-80 stopni C i parzymy przez 3-4 godziny. Następnie zalewam garnek zimną wodą i studzę. Wstawiam na noc do lodówki z szynkowarem. Na śniadanie jest pyszna swojska wędlina.
Robiłam różne kombinacje mięs i zawsze wychodzi bardzo smaczna wędlinka. Najważniejsze, że może poleżeć w lodówce i nigdy nie jest śliska. Smacznego! _________________ Aśka Po godzinach |
| |
Aszkabis | 20.11.2014 17:35:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1987641 Od: 2014-9-29
| Apetyczna, też zrobię _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
Aszkabis | 23.11.2014 12:12:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1989278 Od: 2014-9-29
Ilość edycji wpisu: 1 | Gotowa.Mam taki szybkowar kupiony wieki temu przez moją mamę
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
szyneczka pyszna
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
przekroiłam wzdłuż bo chcę dać część synowi
Kolejna do zrobienia wg.przepisu Aśki wieprzowo - drobiowa
Schab dojrzewający jeszcze w peklowicie _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
MaGorzatka | 23.11.2014 12:27:39 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1989304 Od: 2014-7-13
| Ależ się ośliniłam! Uwielbiam takie smakołyki _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
cyganka77 | 23.11.2014 12:29:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1989306 Od: 2014-7-11
| Wędlinka wygląda pysznie. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
Electra | 23.12.2024 12:21:34 |
|
|
| |
iwonaPM | 23.11.2014 16:37:02 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1989456 Od: 2014-7-11
| A czy można zrobić wyłącznie drobiową ,czy będzie za sucha ? A może wołową , lub połączyć te dwa gatunki ? eM nie może wieprzowinki _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
cyganka77 | 23.11.2014 17:17:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1989475 Od: 2014-7-11
| Można zrobić samą drobiową. Nie będzie za sucha. Jeśli robię tylko z drobiu to piersi kroję na kawałki, a resztę z kurczaka (mięso z udek ze skórkami mielę przez maszynkę do mięsa). W skórce jest tłuszcz, który wszystko ładnie ścina i mięsko ładnie się kroi. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
iwonaPM | 23.11.2014 17:27:29 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1989481 Od: 2014-7-11
| Asiu to jeszcze poproszę o przepis i jeśli wszystko jestem w stanie dostać na miejscu - peklosól już mam to będę zamawiać szynkowar _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
cyganka77 | 23.11.2014 17:34:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie
Posty: 75 #1989486 Od: 2014-7-11
| Iwonko robię podobnie, jak tę wyżej szynkę miodową. Kupuję całego kurczaka, obcinam szyjkę, skrzydełka (to na jakąś zupkę może być. Z reszty wycinam mięso. Piersi kroję, resztę mielę. Dodaję peklosól i dobrze wyrabiam. Odstawiam na kilka godzin (nie musi być na 24 godz.). Potem dodaję resztę (cukier puder lub miód, przyprawy, żelatyna, może być papryka świeża). Wyrabiam i do szynkowara. Z kurczaka wystarczy 2-3 godziny parzenia. Wystudzić, do lodówki na noc, rano wyjmuję z formy i jem na śniadanie. Jeśli nie masz termometru to woda nie może się zagotować, ale musi być dobrze ciepła, a nawet gorąca. Jeśli widzę, że jest za gorąca to dodaję trochę zimnej wody (pół szklanki) i dalej delikatnie pyrka. To tyle. _________________ Aśka Po godzinach |
| |
aniamania | 23.11.2014 20:08:44 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #1989593 Od: 2014-7-12
| Ja szynkę drobiową parzę 1,5 do 2 godzin maksymalnie w zależności jak duży mam wsad mięsa. _________________ Pozdrawiam, Ania |
| |
iwonaPM | 23.11.2014 20:12:40 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1989595 Od: 2014-7-11
| Dzięki dziewczynki poważnie rozważam zakup _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
lora | 23.11.2014 20:14:28 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #1989598 Od: 2014-7-11
| Przed chwilą zrobiłam zamówienie ..szynkowar he, he jak dostane to będę studiowała jak się to wszystko robi a zamówiłam też termometr..."oj raz kozie śmierć" he,he chyba mnie z domu nie pogonią ... _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Aszkabis | 23.11.2014 20:54:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1989618 Od: 2014-9-29
| Misiu,nie pogonią jak spróbuję to nakrzyczą,że tak póżno kupiłaś _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
regina | 24.11.2014 21:57:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Radom
Posty: 303 #1990309 Od: 2014-8-4
| A to moj wlasny wyrób-paroweczki, zrobione dla rocznego wnuczka
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
Electra | 23.12.2024 12:21:34 |
|
|