Domowe wyroby wędliniarskie |
Tak, jak obiecałam wstawiam zdjęcia i przepis mojej świeżej szyneczki. Szynka miodowa drobiowo-wieprzowa 1 pierś z kurczaka (na mój szynkowar użyłam pojedynczej)- pokrojona w kostkę półtora na półtora cm. 60 dag łopatki wieprzowej (przekręcam przez maszynkę z dużymi dziurami). 1 łyżeczka peklosoli Dodaję do mięsa i odstawiam na 24 godz. do lodówki. Na drugi dzień dodaję paprykę (świeża lub ze słoiczka). 100 ml wody mieszam z łyżeczką miodu i łyżeczką żelatyny. Dodaję do mięsa i wyrabiam. Można dodać ulubione zioła (najlepiej własne ususzone lub świeże). Wkładam mięso do szynkowara. Wstawiam do garnka z wodą z grubym dnem. Podgrzewam do 75-80 stopni C i parzymy przez 3-4 godziny. Następnie zalewam garnek zimną wodą i studzę. Wstawiam na noc do lodówki z szynkowarem. Na śniadanie jest pyszna swojska wędlina. Robiłam różne kombinacje mięs i zawsze wychodzi bardzo smaczna wędlinka. Najważniejsze, że może poleżeć w lodówce i nigdy nie jest śliska. Smacznego! |