| |
zuzanna2418 | 27.01.2017 16:12:21 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2388698 Od: 2014-7-11
| Buraczki są dostępne praktycznie cały rok. Teraz zimą to doskonałe źródło wszystkiego najlepszego
Myjemy i obieramy surowego buraczka, następnie ścieramy go na tarce na dużych oczkach Myjemy i tak samo ścieramy na tarce jabłko Doprawiamy pieprzem (ja sypię naprawdę dużo, około łyżeczki do herbaty), sporą ilością octu jabłkowego i mieszamy. Ja jeszcze dosypuję słonecznik łuskany. Jak macie, to można dodać cebulki takie malutkie marynowane. Zaostrzą smak surówki.
Po wymieszaniu odstawiamy na noc do lodówki, ale najlepiej, żeby przegryzło się nawet dobę. Wtedy nie czuć lekko ziemistego posmaku buraczka. Robię wieczorem i następnego dnia mam jako jedno z dań do pracy _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Electra | 23.12.2024 16:32:58 |
|
|
| |
Krzysztofkhn | 28.01.2017 18:59:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.
Posty: 94 #2389342 Od: 2014-8-1
| Pozwolę sobie pociągnąć temat : Sałatka lwowska Pani M. Gessler Składniki:
8 filetów śledziowych w oleju 8 buraków 4 ziemniaki 1 seler 8 ogórków kiszonych 4 jabłka 4 marchewki 1 cebula 1 mały słoik marynowanych grzybków 1 mały słoik kaparów szczypior sok z cytryny
Na sos musztardowo-śmietanowy:
2 szklanki kwasnej śmietany pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej) sól, pieprz, cukier
Sałatka lwowska - sposób przygotowania: Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Moja modyfikacja polega na tym, że zamiast kaparów i grzybków / wole zjeść same prosto ze słoika / dodaję czerwoną paprykę - konserwową, z octu, kupioną w biedronce. Sos ! Zdecydowanie mniej musztardy, ale dodaje majonez.
Smacznego ! _________________ Serdecznie pozdrawiam. |
| |
Barabella | 07.02.2017 17:36:23 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #2393336 Od: 2014-7-11
| Zuziu czy proporcje jabłka do buraka to 1:1? _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
zuzanna2418 | 08.02.2017 08:40:54 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2393575 Od: 2014-7-11
| Basiu Tak. Średni burak na średnie jabłko. _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
edulkot | 10.02.2017 13:24:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Górny Śląsk
Posty: 75 #2394535 Od: 2016-3-11
| Zuziu świetna ta surówka. Troszkę ją zmodyfikowałam bo dodałam zamiast całych ziaren słonecznika mieloną mieszankę różnych pesteczek i orzeszków, oraz zamiast octu winnego odrobinę zalewy z ogórków konserwowych. Na drugi dzień troszkę mi zostało to dodałam pół cebuli i pół jabłka, też było dobre.
Znalazłam w swoich przepisach co prawda sałatkę ale z też buraków i kaszy jaglanej. • ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej – wedle potrzeby), • 2-3 buraki upieczone w piekarniku np. poprzedniego dnia (lub więcej – proporcjonalnie do kaszy), • ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika (lub więcej – proporcjonalnie), • 2 małe cebule, • zioła i przyprawy: lubczyk, świeża natka pietruszki, sól himalajska lub morska, czosnek niedźwiedzi, • oliwa z oliwek Przygotowanie: Buraki upieczone uprzedniego dnia trzemy na tarce (duże oczka). Cebulę kroimy i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę jaglaną, starte buraki, przyprawy (oprócz soli i natki pietruszki). Na samym końcu dodajemy sól i posiekaną zieloną pietruszkę. Jemy i cieszymy się z tego, że zdrowe gotowanie wcale nie zajmuje całego dnia. ;-)
To przepis dla tych co nie mogą surowizny, ja wolę surową cebulę, reszta jak w przepisie. _________________ Pozdrawiam Majka Domek pod Dębami w różanym ogrodzie |
| |
zuzanna2418 | 10.02.2017 13:59:14 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2394559 Od: 2014-7-11
| Maju, surówkę trzeba nieco "zakwasić", więc Twoja zalewa jak najbardziej pasuje A dodatki jakie lubimy Dzięki za kolejny przepis na buraka, wspaniałe warzywo! _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
maliola | 11.02.2017 13:09:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2394942 Od: 2014-7-16
| Zuziu właśnie zrobiłam Twoją surówkę - byłam sceptyczna bo ja buraczki to tylko takie ugotowane i na drobnej tarce, ale naprawdę pyszna jest, moja modyfikacja to ogórek kiszony. _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
zuzanna2418 | 11.02.2017 15:51:04 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2395009 Od: 2014-7-11
| Olu cieszę się bardzo, zwłaszcza, że to mój autorski pomysł! Oczywiście z zezwoleniem na wszelkie modyfikacje _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
Electra | 23.12.2024 16:32:58 |
|
|