Surówka z buraków |
Pozwolę sobie pociągnąć temat : Sałatka lwowska Pani M. Gessler Składniki: 8 filetów śledziowych w oleju 8 buraków 4 ziemniaki 1 seler 8 ogórków kiszonych 4 jabłka 4 marchewki 1 cebula 1 mały słoik marynowanych grzybków 1 mały słoik kaparów szczypior sok z cytryny Na sos musztardowo-śmietanowy: 2 szklanki kwasnej śmietany pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej) sól, pieprz, cukier Sałatka lwowska - sposób przygotowania: Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorkiem. Moja modyfikacja polega na tym, że zamiast kaparów i grzybków / wole zjeść same prosto ze słoika / dodaję czerwoną paprykę - konserwową, z octu, kupioną w biedronce. Sos ! Zdecydowanie mniej musztardy, ale dodaje majonez. Smacznego ! |