NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » SER PODPUSZCZKOWY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Ser podpuszczkowy

  
Joane
03.11.2014 11:34:31
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1972216
Od: 2014-10-21


Ilość edycji wpisu: 1

Ilość edycji Admina: 2
Od niedawna odkryłam u nas mleko z automatu i od dwóch miesięcy robię moje własne sery podpuszczkowe.
Nie są trudne w wykonaniu, ale potrzebują trochę czasu.
Oprócz mleka potrzebna jest podpuszczka. Ja kupuję ją u siebie w kraju przez internet. W Polsce dostępna jest na Allegro, lub w innych sklepach internetowych. Np. http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 albo http://www.agrovis.eu/
Dalej potrzebujemy termometr, ja na początku używałam zwykłego do mierzenia gorączki
Jakieś sitko, albo durszlak no i jakieś ściereczli typu tetra, gaza.

Ja najczęściej robię z 10 litrów mleka.
Mleko podgrzewam do temp. ok. 36-38*C
Obrazek

Wlewam odpowiednią ilość podpuszczki ( na każdym opakowaniu jest napisane jakie stężenie na litr mleka). Ja mam podpuszczkę w płynie i producent podaje 4 krople na litr. Przed wlaniem rozpuszczam w niewielkiej ilości wody(ok.50 ml.)
Po wlaniu mieszam dokładnie ok. 3 minut. Przykrywam i zostawiam do utworzenia się galaretowego skrzepu. (Czas tworzenia skrzepu od 30min. do jednej godziny.)
Gotowy skrzep kroję nożem na drobne kawałki.
Obrazek
zostawiam na kilka minut, aż skrzep opadnie
Obrazek
Wyciągam skrzep do sitek,
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostawiam do obcieknięca na ok. dobę. Co jakiś czas obracam,
Obrazek

Podczas obciekania zawartość koszyków zmiejszyła się o połowę.
Po obcieknięciu daję na kilka godzin do solanki
Obrazek

Wyciągam i po osuszeniu delektuję się pysznym serem, który wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby.
Smacznego
Obrazek

A tu

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

znajdują się dodatkowe informacje.
  
Electra10.11.2024 21:04:54
poziom 5

oczka
  
cyganka77
03.11.2014 14:29:38
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1972307
Od: 2014-7-11
Też robię od jakiegoś czasu ten serek i potwierdzam łatwo się robi, a smak nieziemski. Z serwatki robię riccotę i mam z 10 l mleka dwa sery. Ostatnio z serwatki ugotowałam na obiad barszcz biały z jajkiem i był pyszny.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
MaGorzatka
03.11.2014 21:48:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1972473
Od: 2014-7-13
Świetna fotorelacja, aż ślinka cieknie wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Urazka
04.11.2014 00:18:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #1972523
Od: 2014-8-9
Joane podaj jeszcze, proszę, przepis na solankę - jaka ilość soli? Koszyczki masz bardzo praktyczne ciekawe czy u nas też są dostępne takie niewielkie. Relacja z produkcji cudna!

Asiu mogłabyś podać przepis na riccotę?
_________________
pozdrawiam, Janina
  
Joane
04.11.2014 08:00:49
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1972555
Od: 2014-10-21
Asiu też robię Riccotę. Ostatnio przerobiłam ją na Tzatziki. Wyszły delikatne, ale smaczne.
Ja serwatkę wykoezystuję często do pieczenia chleba, albo zostawiam w lodówce trochę i pijemy ją.
Białego barszczu jeszcze nie robiłam na niej. Kiedyś spróbuję. bardzo szczęśliwy

Małgosiu dziękuję. oczko

Janka Solankę robi się według uznania. W zależności jak słone serki chcesz mieć. Ja nie lubię za mocno słonych więc daję ok. 1 łyżki na litr wody i trzymam te duże serki 6 godzin, mniejsze krócej. Tym razem zrobiłam o połowę slabsze bo dawałam na noc do solanki. bardzo szczęśliwy

Ja też jetem ciekawa jak Asia robi Riccotę, bo są różne wersje. Mi pierwsze nie wychodziły, dopiero teraz mi wyszła.
  
cyganka77
04.11.2014 11:24:10
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1972620
Od: 2014-7-11
Od początku robię riccotę i też powiem, że nie zawsze wyszła. Metodą prób i błędów znalazłam rozwiązanie.
Zaczęłam od tego przepisu:


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


Z tego przepisu nie nie zawsze wychodziła. Trochę poszperałam w necie. Najlepsza jest serwatka świeża, jeszcze letnia (mleko mam od gospodarzy). Podgrzewam do wymaganej temperatury i dodaję ocet.Oprócz octu winnego dodaję jeszcze 2-3 łyżki zwykłego octu (być może mój winny nie ma takiej mocy, bo sama go zrobiłam). Robię wieczorem, zostawiam na noc. Rano odlewam na chustę, odcieka kilka godzin.

A to mój ser ala koryciński:
Obrazek
Jest mniejszy, bo ten akurat był z 8 l mleka i pierwszy. Teraz mają już mniej dziur (kwestia częstego przekręcania w pierwszej fazie odciekania) i dodaję przyprawy.

Jako ciekawostkę powiem, że dziś po raz pierwszy widziałam na rynku ser korycińki i cena mnie powaliła. Mój eM. każe mi już otwierać działalność, bo zarobek jest oczywisty pan zielony.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
EwkaEs
04.11.2014 12:00:37
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: południe kraju

Posty: 148 #1972637
Od: 2014-7-14
Sery wyglądają nieziemsko!
  
zuzanna2418
04.11.2014 12:07:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #1972640
Od: 2014-7-11
    cyganka77 pisze:



    Jako ciekawostkę powiem, że dziś po raz pierwszy widziałam na rynku ser korycińki i cena mnie powaliła. Mój eM. każe mi już otwierać działalność, bo zarobek jest oczywisty pan zielony.


Niestety na początek trzeba sporo zainwestować w dostosowanie do wymogów bezpieczeństwa żywności przy wprowadzaniu produktów spożywczych do obrotu oczko A wraz z przepisami dotyczącymi działalności gospodarczej i podatkowymi tworzy to niezłą mieszankę, która powoduje, że taki ser nie może kosztować mało bardzo szczęśliwy
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
cyganka77
04.11.2014 12:13:36
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1972646
Od: 2014-7-11
Zuziu, ja to wiem, dlatego mogę sobie robić serek dla siebie, dla znajomych, dla rodziny. Na razie ani miejsca, ani czasu na własną działalność nie mam. Może kiedyś, gdy znudzi mi się praca w szkole.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
Joane
04.11.2014 13:30:40
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1972684
Od: 2014-10-21
Asiu pięknie wygląda ten twój ser. bardzo szczęśliwy

Ja swój pierwszy robiłam z 5 l. mleka i tak się przy nim trzęsłam, robiłam wszystko według zegarka. Co godzinę przewracałam, nawet w nocy kilka razy wstałam. zakręcony Wynikiem czego był bardzo zwarty i miał kilka dziurek. Dodałam do niego suszoneg czosnku niedźwiedziego, ale w ogóle nie było go czuć.

Riccotę robię teraz bez dodatku świeżego mleka i na normalnym occie. Wcześniej robiłam na occie jabłkowym, winnym czy soku z cytryny, ale coś nie wychodziło jak trzeba.
  
cyganka77
04.11.2014 13:32:10
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1972685
Od: 2014-7-11
Ja dodaję suszone pomidory z chili i też nie czuć, ale efekt (wygląd) jest ciekawy.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
Electra10.11.2024 21:04:54
poziom 5

oczka
  
maria
04.11.2014 14:56:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1972740
Od: 2014-7-13
Pysznie wygląda taki ser , ale nabrałam ochotę na taki wyrób wesoły
Powiedzcie mi , czy mleko butelkowe ze sklepu nadaje się ? bo krowa w okolicy raczej nieosiągalna będzie .
_________________
Moja wymarzona działka
  
zuzanna2418
04.11.2014 15:12:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #1972747
Od: 2014-7-11
Marysiu do wyrobu sera potrzebne jest mleko "od krowy" ew. od "kozy" wesoły Sklepowe, szczególnie UHT nie nadaje się, niektórzy eksperymentują z mlekiem nazywanym przez producentów świeżym (tak zwykle opisują je na etykiecie), ponieważ ono przeszło jedynie proces pasteryzacji w niskich temperaturach, ale taki ser chyba nie do końca jest tym, czego byśmy oczekiwali.
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
maria
04.11.2014 15:27:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1972753
Od: 2014-7-13
oj to szkoda , bo nie mam możliwosci kupić takiego od krowy smutny
_________________
Moja wymarzona działka
  
iwonaPM
04.11.2014 15:37:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1972764
Od: 2014-7-11
No właśnie i u mnie z takim mlekiem ciężko , a szkoda bo serki cudnie wyglądają i pewnie bosko smakują smutny
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
zuzanna2418
04.11.2014 15:54:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #1972774
Od: 2014-7-11
Podobno można używać mleka z tzw. mlekomatów, które podobno funkcjonują w niektórych miastach w Polsce (ja nigdy żadnego na oczy nie widziałam). A nie masz Marysiu gdzieś w twojej okolicy bazarku spożywczego? Na takich targach często gospodarze sprzedają świeże mleko. A u Ciebie Iwonko może za pośrednictwem jakichś stron propagujących slow food można namierzyć belgijskich farmerów, od których takie mleko można kupić?
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
mewa
04.11.2014 16:08:00
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 907 #1972780
Od: 2014-7-25
A jak taki ser poporcjujemy , powyciskamy i uwędzimy to mamy serki w typie oscypków - ja póki co tylko na takie się zdecydowalam
lol


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Pozdrawiam . Ewa
Kolejny rok-kolejne próby
  
Joane
04.11.2014 16:13:35
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1972785
Od: 2014-10-21


Ilość edycji wpisu: 1
Ja właśnie kupuję mleko u gospodarza, ale z mlekomatu. Mam go prawie pod nosem, a w mojej miejscowości jest ich co najmniej trzy. Ale u mnie to akurat są hodowle krów.

Iwonko może i u Ciebie w okolicy są takie gospodarstwa.

Wiem też z opisów, że niektórzy w Polsce kupują takie mleko w woreczkach, 3,5% i z tego robią. Może nie wyjdą takie ładne sery, ale na pewno zdrowsze.
Popróbujcie.
Ewo pisałyśmy w jednym czasie. Cudne te twoje oscypkowe. Do nich też się przymierzam. Wędziłaś w siatce wędliniarskiej?
  
cyganka77
04.11.2014 16:41:36
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1972797
Od: 2014-7-11
Ja mam mleko od gospodarza i póki jest krowa to i jest mleko. A jak krowy zabraknie to będę szukać drugiej.
Do oscypków też się przymierzam, ale jeszcze nie mam wszystkich sprzętów.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
MaGorzatka
04.11.2014 17:30:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1972835
Od: 2014-7-13
A mnie się skończyło mleko, bo krowa się ocieliła i musi teraz karmić dziecko. Na wiosnę znów będziemy kupować; jeździmy po nie do sąsiedniej wsi, a nasza pani ma kilka krówek zaledwie.
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Electra10.11.2024 21:04:54
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » SER PODPUSZCZKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny