Ser podpuszczkowy |
Od niedawna odkryłam u nas mleko z automatu i od dwóch miesięcy robię moje własne sery podpuszczkowe. Nie są trudne w wykonaniu, ale potrzebują trochę czasu. Oprócz mleka potrzebna jest podpuszczka. Ja kupuję ją u siebie w kraju przez internet. W Polsce dostępna jest na Allegro, lub w innych sklepach internetowych. Np. http://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-serowarskie/1 albo http://www.agrovis.eu/ Dalej potrzebujemy termometr, ja na początku używałam zwykłego do mierzenia gorączki Jakieś sitko, albo durszlak no i jakieś ściereczli typu tetra, gaza. Ja najczęściej robię z 10 litrów mleka. Mleko podgrzewam do temp. ok. 36-38*C ![]() Wlewam odpowiednią ilość podpuszczki ( na każdym opakowaniu jest napisane jakie stężenie na litr mleka). Ja mam podpuszczkę w płynie i producent podaje 4 krople na litr. Przed wlaniem rozpuszczam w niewielkiej ilości wody(ok.50 ml.) Po wlaniu mieszam dokładnie ok. 3 minut. Przykrywam i zostawiam do utworzenia się galaretowego skrzepu. (Czas tworzenia skrzepu od 30min. do jednej godziny.) Gotowy skrzep kroję nożem na drobne kawałki. ![]() zostawiam na kilka minut, aż skrzep opadnie ![]() Wyciągam skrzep do sitek, ![]() ![]() ![]() ![]() Zostawiam do obcieknięca na ok. dobę. Co jakiś czas obracam, ![]() Podczas obciekania zawartość koszyków zmiejszyła się o połowę. Po obcieknięciu daję na kilka godzin do solanki ![]() Wyciągam i po osuszeniu delektuję się pysznym serem, który wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby. Smacznego ![]() A tu http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/44-kulinaria/121468-domowe-sery?limitstart=0 znajdują się dodatkowe informacje. |