| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Piekielne ziemniaki | |
| | mariaewa | 14.01.2017 16:08:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2382949 Od: 2015-12-7
| Często robię ziemniaki " na ostro ". Domownicy lubią i robią się same. Dotychczas podgotowane, utytłane w paście chili + pieprz i potem zapiekane. Lub nacinane, faszerowane dobrą szynką , pieczone z dodatkiem czosnku, rozmarynu i szałwii jako dodatek do pieczonego drobiu [ pieką się razem ]. Macie jakieś pomysły, by odmłodzić stare przepisy ? Młode ziemniaki piekę z cebulką, szczypiorkiem i czosnkiem. Czasami z pesto, bo wszyscy lubią ten smak. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. | | | Electra | 09.01.2025 00:20:29 |
|
| | | user1 | 15.01.2017 17:55:38 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1394 #2383277 Od: 2014-7-11
| Stare przepisy to nie wiem, ale stare ziemniaki owszem. Na ostro, to ja nie bardzo. Za to lubię wczorajsze ziemniaki zapiekać z duszonym na śmietanie porem. Na to ser i do piekarnika. Nie brzmi jakoś specjalnie, wiem, ale uwielbiam to. Smak lepszy niż na to wygląda. I proste, raz dwa i obiadek. | | | zuzanna2418 | 16.01.2017 11:18:30 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2383578 Od: 2014-7-11
| Ja się posłużę przepisem z blogu Smak Zdrowia
Robimy marynatę z soku z cytryny, startego świeżego imbiru, rozgniecionego czosnku, posiekanych ziół, koperku, natki - co kto lubi, sosu sojowego i pieprzu. Jak ktoś soli- może dosolić.
Ziemniaki gotujemy z skórce, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Po wystygnięciu taplamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę, żeby się przegryzło. Można podawać w takim stanie czyli jako sałatka lub można upiec czy odsmażyć. _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|