| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Pyry z gzikiem kontra kotlet z sera. | |
| | mariaewa | 14.09.2016 20:35:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2332323 Od: 2015-12-7
| Dwie proste potrawy, które u mnie zawsze chętnie jedzą. Pyry z gzikiem, potrawa rodem z Poznania i okolic. Najważniejsze słowo w przepisie to " dobry ". Czyli świeże, dobrej jakości. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, najlepsze są odmiany sałatkowe, zwięzłe po ugotowaniu. Ziemniaki średniej wielkości, jednakowe, by równo ugotowały się. Sprawdzam stan " gotowości " cienkim drutem do robienia na drutach. Robimy twarożek i tu dobry, tłusty, miękki biały ser, dobra śmietana 18 %, cebulka dość drobno poszatkowana, ja używam czosnkowej, która jest delikatna w smaku. Wiemy, jak zbyt ostra lub gorzkawa cebula może zepsuć smak potrawy. Twarożek na stół, obok micha z obranymi ziemniakami i dobre, schłodzone wiejskie masełko, sól. Kroimy plaster ziemniaka, na to masełko, a na wierzch twarożek. Naprawdę super.
Kotlety z sera.
Żółty ser powinien byc pełnotłusty. Sery odtłuszczone, podczas smażenia " puszczają wodę " i robią się skamieniałe, zamiast rozkosznie się ciągnąć . Ser camembert powinien lekko uginac się pod palcami, zbyt miękki wylewa sie ze środka, podczas smażenia.
Sery kroimy na grubość ok. 1 cm. Można lekko nakłuć widelcem. Panierujemy jak schabowe i na patelnię. Camembert podaje sie zazwyczaj z żurawiną. Ja podaję z dżemem jarzębinowym. Albo się taki zestaw polubi albo znienawidzi. Do tego zwykła surówka z sałaty z dodatkiem roszponki rukoli w sosie vinegret. Dobry,świeży chleb i odrobina oliwy z lekkim czosnkowym tchnieniem.
_________________ Zapraszam odważnych mariaewa. | | | Electra | 23.12.2024 03:29:53 |
|
| | | klarysa | 14.09.2016 21:25:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Moje Głębokie Kaszuby
Posty: 1593 #2332344 Od: 2014-7-11
| Mesiu, miej litość. Takie pyszności. 22 prawie, a mnie ślinka po brodzie kapie. _________________ Pozdrawiam. Justyna | | | Beatrice | 14.09.2016 21:32:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #2332348 Od: 2014-7-11
| Mesiu, Twój gzik to taki full wypas, bo u mnie w domu to były pogniecione ziemniaki na to pognieciony twaróg i polane śmietaną.....ale lubiłam to danie i zawsze kojarzy mi się z moim Tatą, który to danie wniósł do naszej zabużańskiej kuchni _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty | | | mariaewa | 14.09.2016 21:37:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2332353 Od: 2015-12-7
| Beatko, ja mam aliganckich domowników. Na wszystko patrzą przez lupę. Tylko nie na swój sajgon.
_________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|