| |
survivor26 | 08.08.2015 11:58:39 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2154991 Od: 2014-7-11
| Przepisy mojej sąsiadki z Wileńszczyzny, niestety bez dokładnych proporcji, bo od lat robię na oko.
Konfitura:
około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.
Gruszki w occie
Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.
_________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Electra | 09.01.2025 14:38:09 |
|
|
| |
lora | 08.08.2015 12:24:22 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2155008 Od: 2014-7-11
| A mój przepis jest taki. 1kg cukru, szklanka octu6% ...z tego robię syrop dodaję cynamon, goździki, wanilię- do smaku 2kg gruszek obrać obgotować 3razy. Odcedzić na sicie, jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż gruszki są szkliste. Daję mniej więcej tyle gruszek żeby syropem były pokryte. gotuję z przestojami wtedy nabierają lepszego smaku. smacznego.
Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
survivor26 | 08.08.2015 12:27:17 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2155010 Od: 2014-7-11
| O! Misiu muszę spróbować Twojej metody, chyba w niej lepiej gruszki przesiąkają zalewą. _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
lora | 08.08.2015 12:33:21 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2155018 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Pati są pyszne, to jest przepis babci mojej he, he z dworu _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Daria_Eliza | 08.08.2015 13:04:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2155032 Od: 2015-1-23
| Dziewczyny, podpowiedzcie z czym Wy jecie te gruszki z octu? Tak się zastanawiam, bo ja do tej pory unikałam przetworów octowych. _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |
| |
survivor26 | 08.08.2015 13:06:47 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2155033 Od: 2014-7-11
| Dario, u nas tradycyjnie były podawane wraz ze śliwkami w occie do wędlin na święta i większe uroczystości, ale można też normalnie do obiadu. _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| |
Daria_Eliza | 08.08.2015 13:18:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2155040 Od: 2015-1-23
| A widzisz, ja nie znałam takiego połączenia. To mój M. będzie zainteresowany, bo to on jest u nas mięsożerny. _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |
| |
leszczyna | 08.08.2015 14:19:52 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #2155060 Od: 2014-7-21
| MISIU nie do końca rozumię " obgotować 3 razy " gotujesz w wodzie bez dodatków i dlaczego trzy razy. Czy po kazdym gotowaniu wodę odlewasz i jak długo gotujesz |
| |
Jo37 | 08.08.2015 14:20:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Warszawa i nie tylko
Posty: 1379 #2155061 Od: 2014-7-11
| Gruszki i żurawina są świetne do pieczonego drobiu. _________________ Pozdrawiam, Joanna
|
| |
MaGorzatka | 08.08.2015 15:01:47 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2155075 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Daria_Eliza pisze: Dziewczyny, podpowiedzcie z czym Wy jecie te gruszki z octu? Tak się zastanawiam, bo ja do tej pory unikałam przetworów octowych.
Dario - z wódką! A tak serio-serio to jako dodatek do zimnych mięs, tak samo jak śliwki w occie.
Bardzo mi się podoba ten przepis Pat na konfitury i nie widzę przeciwskazań, żeby sobie tam dorzucić imbiru i cytryny. Misiu - wszystko co ma w przepisie cynamon robię bez cynamonu i mi smakuje _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
lora | 08.08.2015 15:41:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2155097 Od: 2014-7-11
| Krysiu gruszeczki tylko zagotują się wyłączam chwilkę poczekam i znowu obgotowuję i tak trzy razy chodzi oto żeby się nie rozgotowały i były jędrne a miękkie. Najlepsze są do tego gruszki klapsy, panny. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Electra | 09.01.2025 14:38:09 |
|
|
| |
leszczyna | 08.08.2015 16:02:15 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #2155110 Od: 2014-7-21
| GORZATKA do mięsa czerwonego z drobiem chyba nie bardzo, ale jako zakaskę do kieliszeczka też można |