| |
Beatrice | 21.08.2014 21:39:17 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1922422 Od: 2014-7-11
| mam ten przepis od Poli z FO, ukradłam ale muszę sprzedać dalej bo jest rewelacyjny  no to : 3 kg śliwek już bez pestek wczesne, renklody, węgierki no prawie każde pokrojone na pół lub na cztery jeśli to te duże 0,5 kg cukru 3 łyżki octu mieszamy w garze wszystko i zostawiamy na 24 godziny. A po dobie, stawiamy garnek z mieszaniną na średni gaz i gotujemy, najmarniej 3 godziny UWAGA!!!!! Nie mieszamy !!!!! moja rada: przy twardych śliwkach nawet do 4 godzin! A teraz mieszamy, by miało to jednolitą masę, ewentualnie dosładzamy. Gorące wkłady do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego ! _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
Electra | 28.05.2025 12:22:26 |

 |
|
| |
imwsz | 27.08.2014 21:09:34 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1927239 Od: 2014-7-15
| A nie przypalają się bez mieszania przez te 3 godziny? I nic wody dodatkowo? _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
Beatrice | 27.08.2014 21:16:48 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1927245 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Ilonko nic a nic, włączasz gaz i idziesz do .....Kompostownika, tylko czasu musisz pilnować, bo wiesz czasem można się zasiedzieć  PS przypalają się właśnie jeśli zamieszasz _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
imwsz | 27.08.2014 21:24:03 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1927252 Od: 2014-7-15
| No właśnie, to nieszczęsne przypalanie  Zapomniałam zapytać: czy używasz szczególnego gara (aluminiowy, emaliowany) i czy czekasz aż słoiki ostygną przed pasteryzowaniem? _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
Beatrice | 27.08.2014 21:37:35 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1927259 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Ilonko, używam normalnego garnka ze stali ( ale może być też emaliowany) do smażenia, a słoiki gorące wkładam do drugiego gara, na dno kładę ściereczkę- zalewam gorącą wodą albo wstawiam do piekarnika lekko nagrzanego a wtedy pasteryzuję...nie mam pojęcia w jakiej temperaturze, bo mój piekarnik ze standardowego wyposażenia nie ma ani termometru ani pokrętła z temperaturą....ale mniej więcej 80-90 st. C na pół godziny  _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
imwsz | 10.09.2014 10:44:50 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1937737 Od: 2014-7-15
| Beatko chyba Cię wycałuję na odległość za ten kradziny przepis. Powidła są bossskie, chociaż mój Em stwierdził, że dla niego za słodkie. Przynajmniej pierwsze słoiczki są tylko moje 
zrobiłam tylko 1 odstępstwo. Ze wzgledu, że śliwki były baaardzo "mientkie" (brak robali ) i wytworzyły bardzo dużo soku to gdy czas gotowania mijał (a soku nadal było dużo) wywaliłam wszystko na durszlak, sok odleciał do garneczka, śliwki na powrót do gara i chwila moment i były gęściutkie jak należy. Także dzięki temu przepisowi mam 3 słoiczki powideł i 3 słoiczki soku  A co najważniejsze gar umyłam szybciutko. Przepis już sprzedałam dalej  _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
gajowa | 10.09.2014 10:51:06 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: świętokrzyskie - Ponidzie
Posty: 232 #1937741 Od: 2014-7-12
| A ja będę robiła dzisiaj! _________________ Pozdrawiam zielono - Ewa |
| |
Beatrice | 10.09.2014 11:02:08 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1937748 Od: 2014-7-11
| Ilonko, no to się cieszę, ja w tym roku jeszcze nie robiłam....chyba w sobotę będę pichcić, bo u nas w sklepikach śliwek jest zatrzęsienie, więc są tanie. Ewuniu, będzie Pani zadowolona  _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
imwsz | 10.09.2014 11:14:31 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1937766 Od: 2014-7-15
| Jeszcze jedno pytanko (tylko sie nie śmiej ) Robiłam z 1 porcji. Czy za jednym garem można gotować np. 2 porcje? (nie chcę przegiąć z zawartością gara) _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
Beatrice | 10.09.2014 12:09:04 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1937799 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Ilonko, no pewnie, że możesz... jeśli masz taki wielki gar no to trzeba wykorzystać, ewentualnie tylko dłużej pogotujesz  _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
Sweety | 10.09.2014 13:50:11 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1937899 Od: 2014-7-11
| W wielu przepisach nie ma wymogu pasteryzowania, a jedynie postanwienie słoików 'na głowie'. Ja tak zrobiłam i mam ładnie zassane pokrywki, więc pasteryzowanie można sobie podarować. Oczywiście warunkiem jest pakowanie gorących powideł do wyparzonych słoików z osuszonymi brzegami i pokrywkami. _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
Electra | 28.05.2025 12:22:26 |

 |
|
| |
imwsz | 10.09.2014 14:04:23 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1937914 Od: 2014-7-15
| Aniu ja w taki sposób robię ze wszystkimi przetworami, które pakuję do słoików na gorąro, wrzątkowo Jak na razie żaden słoiczek nie wylądował w śmieciach bo jakaś penicylinka się pokazała  _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
halina | 11.09.2014 08:23:56 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Żary/ lubuskie
Posty: 86 #1938408 Od: 2014-7-18
| Dzisiaj będę smażyć, mam 7,5 kg tylko czy to nie za dużo jak na jeden gar (średnica gara 28 cm)? Płeć męska twierdzi, że pozbędę się garnięcia  _________________ Serdecznie pozdrawiam Halina |
| |
Beatrice | 11.09.2014 11:12:19 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #1938570 Od: 2014-7-11
| Halinko, gotuj w między czasie wyskocz po zakupy na przykład to garnek ocalisz 
_________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| |
gajowa | 11.09.2014 21:17:54 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: świętokrzyskie - Ponidzie
Posty: 232 #1939185 Od: 2014-7-12
| Ha...gotuję, nie przypaliło się, ale po 4 godzinach zamieszałam i okazało się, że całość ma konsystencję takiego bardziej gęstego kompotu Gotuję więc dalej...może przyjdzie mi też po prostu odlać sok _________________ Pozdrawiam zielono - Ewa |
| |
Sweety | 11.09.2014 23:12:09 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1939257 Od: 2014-7-11
| A ja tam za każdym razem cierpliwie dosmażałam i są gęściutkie I pyszne. _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
|
| |
gajowa | 11.09.2014 23:17:50 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: świętokrzyskie - Ponidzie
Posty: 232 #1939259 Od: 2014-7-12
| Toteż cierpliwie dosmażam Ale właśnie wyłączyłam - po 7 godzinach - i skończę jutro... Ja zresztą już robiłam w ubiegłym roku wg jakiegoś podobnego przepisu (tylko gdzieś go zgubiłam), ale chyba jakieś wodniste te śliwki, czy co? _________________ Pozdrawiam zielono - Ewa |
| |
imwsz | 11.09.2014 23:43:26 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1939269 Od: 2014-7-15
| Ewcia moje śliwki też miały wyjątkowo dużo soku. Po prostu odcedziłam sok a gęste do gara i dosmażyłam I tak mam i powidła i sok  _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd |
| |
Electra | 28.05.2025 12:22:26 |

 |
|