| |
maria | 17.08.2016 14:15:26 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2321478 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Z tego przepisu robię je od 4 lat , kłopot z w tym że nie pamiętam gdzie go znalazłam ( na pewno jakiś blog kulinarny)
Dowolna ilość pomidorów Limy (tzw, bawole serca Umyte pomidory przekroić na pół , usunąć miejsce gdzie była szypułka, z każdej połówki usunąć gniazda nasienne Tak przygotowane ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miałam niecałe 5 kg pomidorów , zmieściły mi się na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Suszyłam jednocześnie obie blachy na dwóch poziomach ( co godz, zmieniałam im miejsce) włączając termoobieg na 90 stopni. Suszyłam ok. 6 godz ( moje pomidory były bardzo mięsiste i duże , ale mniejsze i mniej mięsiste powinny krócej się suszyć) Ususzone pomidory tak powinny wyglądać.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Przygotować małe słoiczki , do każdego wkładałam warstwami pomidory , Każdą warstwę posypywałam ususzoną bazylią , tymiankiem , grubo zmielonym pieprzem ,solą Oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Tak ułożone pomidory należy zalać gorącym , ale nie wrzącym olejem ( uwaga , bo pomidorki skwierczą i „ puchną”. Powinny być w całości przykryte olejem.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Tak przygotowane słoiczki należy zakręcić i odwrócić do góry dnem . Trzymam je w lodówce kilka miesięcy , traktując jak delicje , tym bardziej ,że z 5 kg wychodzi od 4 do 5 słoiczków dżemowych.
_________________ Moja wymarzona działka |
| |
Electra | 24.01.2025 13:11:27 |
|
|
| |
maliola | 17.08.2016 14:27:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2321480 Od: 2014-7-16
| Marysiu - dzięki za przepis. Pomidorki wyglądają tak smacznie, że chyba zrobię do nich drugie podejście. Za pierwszym razem nie do końca wyszły tak jak trzeba. A jakiego oleju używasz? _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
maria | 17.08.2016 14:42:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2321486 Od: 2014-7-13
| Olu ja używam zazwyczaj Kujawskiego , bo jest neutralny w smaku i zapachu _________________ Moja wymarzona działka |
| |
MaGorzatka | 17.08.2016 20:31:59 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2321634 Od: 2014-7-13
| Dziękuję, ślicznie wyglądają i na pewno słusznie traktowane są jak delicje _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
mago13 | 17.08.2016 21:49:34 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 92 #2321665 Od: 2014-7-30
| Ja nie usuwam gniazd nasiennych. Suszę już z przyprawami. Przekładam do słoików, zalewam olejem rzepakowym i pasteryzuję. _________________ Gosia |
| |
MaGorzatka | 17.08.2016 22:42:47 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2321691 Od: 2014-7-13
| Gosiu - a jak długo wtedy suszysz i w jakiej temperaturze? _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
mago13 | 17.08.2016 22:59:04 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 92 #2321697 Od: 2014-7-30
| Muszę sobie przypomnieć. To było rok temu. Nawet nie pamiętam jakich przypraw użyłam. Ale były pyszne. Już zmówiłam 5 kg pomidorów i będę kombinować _________________ Gosia |
| |
Electra | 24.01.2025 13:11:27 |
|
|