| |
maliola | 03.09.2014 10:47:39 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1931905 Od: 2014-7-16
| potwierdzam, że ten sos jest pyszny i też kolega porównał do węgierskiego ajvara Nie rozdrabniałam blenderem - zostawiłam taki mniej kremowy bo taki jadłam i był OK _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
Electra | 09.01.2025 10:35:23 |
|
|
| |
iwonaPM | 03.09.2014 18:14:27 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: bxl/lbn
Posty: 3891 #1932288 Od: 2014-7-11
| Ciekawe Trzeba będzie wypróbować _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton |
| |
Bouboulina | 04.09.2014 08:06:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: tuz pod Wroclawiem
Posty: 170 #1932696 Od: 2014-8-15
| Uwielbiam papryke w kazdej postaci przetworzonej. Przepis wyprobuje i zamelduje jak mi poszlo. _________________ Pozdrawiam Barbara i piec obudowany domem ..... |
| |
maliola | 04.09.2014 09:18:42 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #1932735 Od: 2014-7-16
| A to ja keczup zrobiła z cukinii - dałam nawet w wątku cukiniowym przepis i naprawdę jest fajny, nawet najmłodszemu wmówiłam, że z Pudliszek jest bo wykorzystałam słoiki po przecierach _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
EwkaEs | 04.09.2014 12:08:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1932868 Od: 2014-7-14
| Ciekawy i wart wypróbowania! |
| |
MaGorzatka | 04.09.2014 18:38:41 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1933184 Od: 2014-7-13
| Ajvar jest boski! Każda próba jego podrobienia warta grzechu _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
MaGorzatka | 27.09.2014 10:04:54 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1951447 Od: 2014-7-13
| Beatko - idę zaraz do kuchni i biorę się do roboty, ale w wersji nieco zmodyfikowanej. R. mi wczoraj przywiózł paprykę, dodam też świeże pomidory (własne). No i bez papryczki chilli, bo ja nie lubię takich "żyletek" smakowych. Zobaczymy, co z tego wyjdzie _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
MaGorzatka | 27.09.2014 12:51:53 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1951557 Od: 2014-7-13
| Ja zapasteryzuję w malutkich słoiczkach, bo te domowe wyroby keczupo- i ajvaropodobne mają to do siebie, że szybko fermentują po otwarciu słoika. Nieraz już wywalałam taki zapomniany słoik
Robię też keczupy metodą "ze wszystkiego", kiedy jesienią trzeba zbierać plony i uciekać z nimi przed mrozami. Robiłam już takie przeciery na bazie: 1.zielonych pomidorów, 2.szarych renet, 3.dyni. Reszta dodatków - totalna improwizacja. Każdy był inny i wszystkie były świetne _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
EwkaEs | 27.09.2014 19:06:57 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1951790 Od: 2014-7-14
| W pełni zgadzam się z Magorzatką- każda próba podrobienia ajvaru warta jest grzechu i podjęcia! |
| |
MaGorzatka | 27.09.2014 21:01:54 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1951851 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 2 | Dziewczynki, cały dzień się to smażyło i odparowywało mozolnie, na malutkim ogniu, bo bałam się przypalić. Ok. 17 była grubsza degustacja do kiełbasek z ogniska i już smakował świetnie. R. chce kupować kolejny wór papryki po niedzieli!
Jak byłam w tym roku na Bałkanach, to przewodnik nam tłumaczył że im dłużej ajvar odparowuje, tym jest smaczniejszy i bardziej ceniony i oczywiście ciemniejszy. Do celów komercyjnych jest oczywiście krócej odparowywany, bo to wychodzi bardziej ekonomicznie. Mój jest całkiem czerwony na razie. Wyłączyłam już gaz, jutro jeszcze chwilę pogotuję i zapakuję do słoiczków. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
EwkaEs | 29.09.2014 12:31:20 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1952503 Od: 2014-7-14
| Ile wyszło słoiczków? |
| |
Electra | 09.01.2025 10:35:23 |
|
|
| |
zuzanna2418 | 29.09.2014 15:09:57 |
Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #1952564 Od: 2014-7-11
| Chorobcia, nie mam maszynki do mięsa _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| |
MaGorzatka | 29.09.2014 17:10:35 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1952634 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Ewciu - wyszło 10 malutkich słoiczków koncentratowo-pudliszkowych. Mam fotki _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Ryszan | 29.09.2014 18:16:53 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1952670 Od: 2014-7-19
Ilość edycji wpisu: 1 | Małgosiu gdzie te fotki,nie widać ? _________________ Ania Moja działka |
| |
MaGorzatka | 29.09.2014 19:14:59 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1952704 Od: 2014-7-13
| W dużym garze sama papryka przepuszczona przez maszynkę, a w zepterowskim rondlu - pomidory. Dusiłam oddzielnie, połączyłam na końcu.
_________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Ryszan | 29.09.2014 19:31:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1952718 Od: 2014-7-19
| Małgosiuale to pysznie wygląda,aż ma się ochotę włożyć palucha i oblizać.Mniam..... _________________ Ania Moja działka |
| |
MaGorzatka | 29.09.2014 19:45:06 |
Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1952730 Od: 2014-7-13
| Sporą porcję, jak na cały taki słoiczek albo i więcej, pożarliśmy na gorąco z tą kiełbasą na taczce pieczoną. Mniam! _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Ryszan | 29.09.2014 19:58:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1952739 Od: 2014-7-19
| Kiełbaska na taczce pieczona jest mniam...wiem coś o tym,bo mamy też pieczoną na taczce a z tym sosikiem to jeszcze bardziej mniam,mniam... _________________ Ania Moja działka |
| |
EwkaEs | 02.10.2014 16:14:01 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1954382 Od: 2014-7-14
| Wygląda wspaniale!
|
| |
EwkaEs | 03.10.2014 12:03:18 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1954863 Od: 2014-7-14
| Ajvarowi Twojemu kolorystycznie nie tylko dużo,ale nic nie brakuje,dokładnie w tym odcieniu jest chorwacki dostępny w sklepach spożywczych czy bułgarski do nabycia u producenta aż w Poznaniu drogą wysyłkową lub dwa razy do roku na targach ogrodniczych w Krk. |
| |
Electra | 09.01.2025 10:35:23 |
|
|