

Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2082703 Od: 2014-7-11
| Składniki na 2 duże babki: (dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności 1,9 l) 950 g mąki pszennej tortowej, 150 g mąki "krupczatki", 2 szklanki letniego mleka, 70 g świeżych drożdży, 250 g cukru pudru, 8 żółtek, 2 małe jajka, 300 g ugotowanych ziemniaków, 300 g stopionego masła, 1/3 szklanki oleju roślinnego (ok. 80 ml), kieliszek rumu, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę, 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, otarta skórka z cytryny i pomarańczy, szczypta soli. Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bab masło do posmarowania foremek. Przygotowanie: Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki. Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby owoce nie były zimne. Następnego dnia: do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie: stopić i ostudzić masło, żółtka i jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą i białą masę. Następnie, gdy rozczyn zacznie pracować, przesiać do niego oba rodzaje mąk, otarte skórki z cytrusów, ziemniaki przeciśnięte przez praskę (bez grudek), dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, aby stało się elastyczne i lśniące (zajmuje to ok. 10-15 minut). Dopiero teraz dodać masło i olej, owoce razem z rumem, skórkę pomarańczową, całość jeszcze raz dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), gdyby ciasto się kleiło dosypać trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut. Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy). Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi). Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić na dolną półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek). Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem. Lukier różany: 2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki likieru różanego (można zastąpić innym alkoholem lub samym sokiem z cytryny), 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki).
Ps . ja robię z połowy składników . I tak ogromne 2 baby wychodzą _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |