Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2082104 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 2 |
200 g masła 370g maki ( 170g mąki pszennej + 200g mąki krupczatki) szczypta soli 50g cukru pudru 2 żółtka
Obie mąki mieszamy z solą i cukrem , Dodajemy posiekane masło ( ja zimne trę na tarce jarzynowej na dużych oczkach)i mieszamy z mąką , dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić , to w oryginalnym przepisie proponują wlać 2-3 łyżki zimnej wody Ja najczęściej pomijam wodę i dodaję jeszcze jedno żółtko. Tak zrobione kruche ciasto odstawiamy na 1 godz. do lodówki Wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm , wycinamy kółeczka i wylepiamy foremki uprzednio posmarowane tłuszczem. Ja mam foremki o średnicy ok. 5 cm i wychodzi mi średnio 25 babeczek. Pieczemy w 180 stopniach ( grzanie góra -dół), przez ok 20 min do zrumienienia .
Najczęściej nadziewam masą kajmakową ( kupna w puszce), ale można według własnego uznania
2 puszki masy wykładam do rondelka , dodaję 50g masła , wszystko razem podgrzewam mieszając ,aż się połączy . Można dodać podczas podgrzewania 1 łyżkę kakao na 1 puszkę masy - wyjdzie czekoladowa masa
Do upieczonych korpusów babeczek dajemy na spód 1 płaską łyżeczkę kwaśnego dżemu ( ja daje najczęściej z czarnej porzeczki , lub wiśniowy) , nakładamy ciepłą masę i dekorujemy posiekanymi orzechami , lub uprażonymi płatkami migdałów , całość można polać polewą czekoladową
Przepis pochodzi z Cin-Cina autorstwa Agatki _________________ Moja wymarzona działka |