Składniki: • 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach ) • 1 i 1/3 szkl. cukru - można mniej • 3 jajka • 1 1/3 szkl. oleju - można mniej • 2 szkl. mąki krupczatki • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 500 ml. śmietany 30% • 2 śmietan-fixy • cukier wanilinowy • owoce granatu do ozdoby
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy 25 cm. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta
Smacznego
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA