 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Piernik na karmelu |  |
| | Sweety | 05.11.2014 20:33:40 | 

Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1973534 Od: 2014-7-11
| Piernik Składniki: - 2 szklanki cukru , - 1 szklankę mleka , - 15 dkg masła , - 4 jajka , - 35 dkg mąki tortowej , - 1 łyżeczka proszku do pieczenia , - pół łyżeczki sody oczyszczonej , - 3 łyżeczki przyprawy do piernika , - bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg opruszone mąką kartoflaną.
Szklankę cukru roztopić na karmel , następnie zalać karmel 1 szklanką mleka , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać, ciągle mieszając, raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi. Z tej ilości wychodzą 2 keksówki.
A karmel jest PRZEPYSZNY  _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
| | | Electra | 29.05.2025 05:13:51 | 
 |
| | | survivor26 | 05.11.2014 21:11:59 | 

Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #1973575 Od: 2014-7-11
| To jeszcze napisz, jak robisz karmel, żeby nie przypalić...ostatnie dwa garnki po eksperymentach kulinarnych mi zostały, a ten piernik baaaardzo kusi  _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 | | | Sweety | 05.11.2014 22:24:55 | 

Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Podbeskidzie
Posty: 2634 #1973654 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Generalnie - ostrożnie Zalewam mlekiem zaraz jak się tylko roztopi cukier. Co prawda i tak zwykle robi się kamień, który pracowicie w owym mleku rozpuszczam... Ale ostatecznie jest OK  _________________ Ani Ogród w dolinie matrix
| | | Margolcia_K | 09.11.2014 13:20:09 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą
Posty: 1012 #1975675 Od: 2014-7-12
| Dziewczęta, żeby nie zrobił się kamień, trzeba zalewać upalony cukier wrzącym płynem. Ja robię tak. Na patelnię wsypuję cukier i stawiam na gazie. W tym czasie nastawiam wodę w czajniku. Cukier mieszam cały czas. zgarniając to co jest jeszcze nie rozpuszczone do tego co juz rozpuszczone jest. Jak juz osiągnie odpowiedni kolor, a woda w czajniku wrze, zestawiam patelnię z ognia, biorę pokrywkę od patelni i trzymam ją tak maksymalnie blisko patelni aby tylko można było wlać wodę (pryska i stąd ta pokrywka), wlewam wody trochę i rozmieszowuję z karmelem, który ciut gęstnieje, ale nie kamienieje. Stawiam z powrotem na gaz i albo dolewam jeszcze wody, albo juz nie. I teraz to juz tylko trzymam na gazie tyle zby wszystko razem (tj karmel i woda) utworzyły jednolitą konsystencję. Karmelu można zrobić więcej (tego z wodą a nie mlekiem) i przechować w słoiku na "zaś". _________________ Pozdrawiam, Margolcia
Wiejski dom Margolci - zawieszony |
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|