Grupa: Administrator
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2335476 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Przepis pochodzi z blogu Vegazone (
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
) Jeszcze go nie wypróbowałam, muszę najpierw zaopatrzyć się w składniki, no i mieć chwilkę wolnego czasu. Ciasteczka nie zawierają cukru rafinowanego (jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach), nie mają dodatku mąki ani tłuszczu. Zatem nawet dietujący nie zgrzeszą nimi
5 suszonych daktyli (30g) 2-3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu) 1 szklanka płatków owsianych (130g) 0,5 szklanki otrębów owsianych (70g) garść orzechów laskowych lub włoskich (80g) 0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-16 ciasteczek wielkości mniej więcej delicji.
1. Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły.
2. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml.
3. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy.
4. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły.
5. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić.
6. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka.
7. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
_________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |