Ciasteczka owsiane
Dieta dla serca
Przepis pochodzi z blogu Vegazone (http://vegazone.blox.pl/html)

Jeszcze go nie wypróbowałam, muszę najpierw zaopatrzyć się w składniki, no i mieć chwilkę wolnego czasu.
Ciasteczka nie zawierają cukru rafinowanego (jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach), nie mają dodatku mąki ani tłuszczu. Zatem nawet dietujący nie zgrzeszą nimi wesoły

5 suszonych daktyli (30g)
2-3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu)
1 szklanka płatków owsianych (130g)
0,5 szklanki otrębów owsianych (70g)
garść orzechów laskowych lub włoskich (80g)
0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz)

Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-16 ciasteczek wielkości mniej więcej delicji.

1. Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły.

2. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml.

3. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy.

4. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły.

5. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić.

6. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka.

7. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.


  PRZEJDŹ NA FORUM