Ciasteczka owsiane Dieta dla serca |
Przepis pochodzi z blogu Vegazone (http://vegazone.blox.pl/html) Jeszcze go nie wypróbowałam, muszę najpierw zaopatrzyć się w składniki, no i mieć chwilkę wolnego czasu. Ciasteczka nie zawierają cukru rafinowanego (jedynie cukry naturalnie występujące w składnikach), nie mają dodatku mąki ani tłuszczu. Zatem nawet dietujący nie zgrzeszą nimi 5 suszonych daktyli (30g) 2-3 banany (1 szklanka po zmiksowaniu) 1 szklanka płatków owsianych (130g) 0,5 szklanki otrębów owsianych (70g) garść orzechów laskowych lub włoskich (80g) 0,5 łyżeczki cynamonu (lub więcej jeśli lubisz) Z podanych proporcji wychodzi ok. 15-16 ciasteczek wielkości mniej więcej delicji. 1. Daktyle zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, aby nieco zmiękły. 2. Banany miksujemy na gładko. Po zblendowaniu powinny mieć objętość 250ml. 3. Do bananów dodajemy daktyle wraz z wodą i wszystko razem miksujemy. 4. Do powstałej masy dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz dość drobno posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby płatki lekko zmiękły. 5. Masa powinna być na tyle gęsta i nieklejąca, aby możliwe było formowanie ciastek. W razie potrzeby możesz dodać więcej otrębów, aby ją zagęścić. 6. Wydzielamy po łyżce stołowej i formujemy w dłoniach kulki, a następnie każdą z nich rozpłaszczamy nadając kształt ciastka. 7. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. |