| |
MaGorzatka | 01.10.2014 09:11:21 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1953577 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 3 | Bardzo lubię karpia, ale zawsze wkurzały mnie te cieniutkie ości śródmięśniowe, rozwidlone na końcach; trzeba było się nagimnastykować podczas jedzenia, żeby je powyjmować, a wyjąć przy filetowaniu - nie sposób. Pewnego razu zostałam poczęstowana karpiem, przyrządzonym wg wskazówek właściciela gospodarstwa rybackiego i od tej pory też zawsze tak robię. Ości są, ale nie przeszkadzają. Dziś całą obróbkę obfotografowałam.
Najpierw rybę trzeba podzielić wzdłuż na dwie połowy. Następnie z każdą połową postępujemy jak poniżej.
1.Odcinamy "schabik" od "żeberek" i uzyskujemy dwie części. Te grube ości, wiadomo, nie stanowią problemu, więc część ryby z żebrami tniemy na paski wzdłuż ości.


2.Teraz ta trudniejsza część i musimy mieć naprawdę ostry nóż. Zabieramy się za "schabik" - nacinamy mięso w poprzek co kilka milimetrów, dość głęboko, ale nie przecinając skóry. Czujemy i słyszymy, jak nóż przecina ości i o to właśnie chodzi. Powstają cieniutkie płateczki mięsa, trzymające się skóry.

3.Co kilka/kilkanaście nacięć przecinamy mięso razem ze skórą i uzyskujemy zgrabne kawałki.

4.Te schabikowe kawałki skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu skórą do góry, tak, aby sok z cytryny mógł rozpuścić lub przynajmniej zmiękczyć poprzecinane, krótkie kawałeczki ości śródmięśniowych. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
5.Przed panierowaniem przyklepujemy lekko palcem ponacinane płatki, żeby się połączyły w zgrabny kawałek i panierujemy, a potem smażymy. W smażeniu płatki się sklejają i po usmażeniu już ich prawie nie widać - mamy zwarte kawałki mięska ze skórą. Te krótkie kawałeczki ości jeśli nawet się nie rozpuściły i nie zmiękły od cytryny, to się wysmażą i są już nieszkodliwe. No i mamy na półmisku dwa rodzaje karpiowych kawałków - te długie z żebrami i te schabikowe z nacięciami.

 _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Electra | 29.05.2025 23:54:42 |

 |
|
| |
Barabella | 01.10.2014 10:10:16 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1953607 Od: 2014-7-11
| W tym roku zrobię dokładnie tak i wszyscy będą zadowoleni  _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
ella52 | 01.10.2014 10:16:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #1953610 Od: 2014-7-11
| Małgosiu,Twój sposób na pozbycie się ości z karpia wypróbowałam już przed minioną wigilią,pokazałaś go na FO ze zdjęciami a ja fru w zakładki oby nie zapomnieć.Muszę przyznać że jest rewelacyjny |
| |
mago13 | 01.10.2014 10:18:10 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 92 #1953612 Od: 2014-7-30
| Moi są zadowoleni od czasu kiedy opisałaś to na wiadomym forum . Tam już Ci dziękowałam, tu jeszcze raz dziękuję, ale buziaczka nie umiem przesłać. _________________ Gosia |
| |
Barabella | 01.10.2014 10:22:00 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 7417 #1953617 Od: 2014-7-11
| Małgosiu, jak ja lubię gdy masz wolne od pracy  _________________ Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2 Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1 |
| |
MaGorzatka | 01.10.2014 11:09:39 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1953660 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | Ella52 - zakładka z tamtego forum jest bezużyteczna, bo usunęłam z serwera wszystkie swoje zdjęcia, zanim stamtąd odeszłam. Więc teraz można zrobić nową zakładkę wesoły Basiu - ja też lubię. Od lat powtarzam, że moim marzeniem jest EMERYTURA  _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Aszkabis | 01.10.2014 20:00:59 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: wielkopolska
Posty: 273 #1953931 Od: 2014-9-29
| Ości to największy problem- spróbuję metody Małgosiu- ja już emerytka a właściwie stypendystka ZUS bo nazwanie tego co mi przysłali emerytura jest śmieszne.Ale pierwsza wplata już jest.Pół roku mi dodali _________________ Ola 9 km od miasta
|
| |
MaGorzatka | 01.10.2014 23:16:44 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #1954050 Od: 2014-7-13
| Olu - tu jest więcej emerytek, a mnie zostało jeszcze 10 lat. Ale rok temu było 11, a wkrótce będzie jednocyfrowo i wtedy już z górki  _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
elakuznicom | 02.10.2014 09:12:00 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3352 #1954174 Od: 2014-7-15
| Małgosiu ,właśnie Twój przepis zapisałam w zakładkach ,wypróbuję na te święta - dzięki buziaczki _________________ pozdrawiam Ela Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II |
| |
Ryszan | 27.12.2014 11:11:13 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2009125 Od: 2014-7-19
| Małgosiu zrobiłam -ości unieszkodliwione.Dziekuję. _________________ Ania Moja działka |
| |
MaGorzatka | 27.12.2014 19:28:20 |


Grupa: Moderator
Lokalizacja:: Pomorze
Posty: 3845 #2009453 Od: 2014-7-13
| Super! Ja też zrobiłam, kolejny raz. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki |
| |
Electra | 29.05.2025 23:54:42 |

 |
|
| |
Urazka | 27.12.2014 21:24:59 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia
Posty: 2952 #2009542 Od: 2014-8-9
| Mój M. kupuje karpie bezpośrednio od producenta i tenże ma taką maszynkę jak praska, która tnie cały płat karpia na takie kawałeczki półcentymetrowe jak pokazujesz. Jak zobaczyłam w ubiegłym roku taką pociętą połówkę ryby to nie byłam zbyt zadowolona - jak to umyć a na dodatek czy to cięcie da właściwy efekt. Ale po upieczeniu okazało się, że nawet grube ości nie przeszkadzają. Nie czuło się ich wcale. Oczywiście ryba była już pozbawiona głowy, ogona i płetw. Tak jak filet z tym, że z ośćmi. _________________ pozdrawiam, Janina |
| |
grazka2211 | 27.12.2014 23:40:48 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: grazka2211
Posty: 524 #2009634 Od: 2014-7-12
| To ja jakiś przewrotowiec. U mnie karp musi być w Wigilię z ośćmi , nie wazne że tylko ja go jem .
 _________________ Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów. Pozdrawiam Grażyna.
|