NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW » SURÓWKA Z BURAKÓW

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Surówka z buraków

  
zuzanna2418
27.01.2017 16:12:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #2388698
Od: 2014-7-11
Buraczki są dostępne praktycznie cały rok.
Teraz zimą to doskonałe źródło wszystkiego najlepszego oczko

Myjemy i obieramy surowego buraczka, następnie ścieramy go na tarce na dużych oczkach
Myjemy i tak samo ścieramy na tarce jabłko
Doprawiamy pieprzem (ja sypię naprawdę dużo, około łyżeczki do herbaty), sporą ilością octu jabłkowego i mieszamy. Ja jeszcze dosypuję słonecznik łuskany. Jak macie, to można dodać cebulki takie malutkie marynowane. Zaostrzą smak surówki.

Po wymieszaniu odstawiamy na noc do lodówki, ale najlepiej, żeby przegryzło się nawet dobę. Wtedy nie czuć lekko ziemistego posmaku buraczka.
Robię wieczorem i następnego dnia mam jako jedno z dań do pracy wesoły
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
Electra23.12.2024 20:00:45
poziom 5

oczka
  
Krzysztofkhn
28.01.2017 18:59:24
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #2389342
Od: 2014-8-1
Pozwolę sobie pociągnąć temat :
Sałatka lwowska Pani M. Gessler
Składniki:

8 filetów śledziowych w oleju
8 buraków
4 ziemniaki
1 seler
8 ogórków kiszonych
4 jabłka
4 marchewki
1 cebula
1 mały słoik marynowanych grzybków
1 mały słoik kaparów
szczypior
sok z cytryny

Na sos musztardowo-śmietanowy:

2 szklanki kwasnej śmietany
pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
sól, pieprz, cukier


Sałatka lwowska - sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorkiem.

Moja modyfikacja polega na tym, że zamiast kaparów i grzybków / wole zjeść same prosto ze słoika / dodaję czerwoną paprykę - konserwową, z octu, kupioną w biedronce.
Sos ! Zdecydowanie mniej musztardy, ale dodaje majonez.

Smacznego !
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
Barabella
07.02.2017 17:36:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2393336
Od: 2014-7-11
Zuziu czy proporcje jabłka do buraka to 1:1?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
zuzanna2418
08.02.2017 08:40:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #2393575
Od: 2014-7-11
Basiu Tak. Średni burak na średnie jabłko.
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
edulkot
10.02.2017 13:24:20
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Górny Śląsk

Posty: 75 #2394535
Od: 2016-3-11
Zuziu świetna ta surówka. Troszkę ją zmodyfikowałam bo dodałam zamiast całych ziaren słonecznika mieloną mieszankę różnych pesteczek i orzeszków, oraz zamiast octu winnego odrobinę zalewy z ogórków konserwowych. Na drugi dzień troszkę mi zostało to dodałam pół cebuli i pół jabłka, też było dobre.

Znalazłam w swoich przepisach co prawda sałatkę ale z też buraków i kaszy jaglanej.
• ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej – wedle potrzeby),
• 2-3 buraki upieczone w piekarniku np. poprzedniego dnia (lub więcej – proporcjonalnie do kaszy),
• ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika (lub więcej – proporcjonalnie),
• 2 małe cebule,
• zioła i przyprawy: lubczyk, świeża natka pietruszki, sól himalajska lub morska, czosnek niedźwiedzi,
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Buraki upieczone uprzedniego dnia trzemy na tarce (duże oczka). Cebulę kroimy i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę jaglaną, starte buraki, przyprawy (oprócz soli i natki pietruszki). Na samym końcu dodajemy sól i posiekaną zieloną pietruszkę. Jemy i cieszymy się z tego, że zdrowe gotowanie wcale nie zajmuje całego dnia. ;-)

To przepis dla tych co nie mogą surowizny, ja wolę surową cebulę, reszta jak w przepisie.
_________________
Pozdrawiam Majka
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie
  
zuzanna2418
10.02.2017 13:59:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #2394559
Od: 2014-7-11
Maju, surówkę trzeba nieco "zakwasić", więc Twoja zalewa jak najbardziej pasuje wesoły
A dodatki jakie lubimy wesoły
Dzięki za kolejny przepis na buraka, wspaniałe warzywo!
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
maliola
11.02.2017 13:09:47
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Śląsk

Posty: 1599 #2394942
Od: 2014-7-16
Zuziu właśnie zrobiłam Twoją surówkę - byłam sceptyczna bo ja buraczki to tylko takie ugotowane i na drobnej tarce, ale naprawdę pyszna jest, moja modyfikacja to ogórek kiszony.
_________________
Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli :)

  
zuzanna2418
11.02.2017 15:51:04
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #2395009
Od: 2014-7-11
Olu cieszę się bardzo, zwłaszcza, że to mój autorski pomysł! wesoły Oczywiście z zezwoleniem na wszelkie modyfikacje bardzo szczęśliwy
_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
Electra23.12.2024 20:00:45
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW » SURÓWKA Z BURAKÓW

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny